Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Finsko - Česko 4:2. Zlepšený výkon, tvrdá lekce z efektivity. Národní tým opět padl

Finští hokejisté se radují z gólu do české sítě. foto: Profimedia.cz

Čeští hokejisté neuspěli ani ve druhém zápase na Švédských hrách. Poprvé v sezoně nestačili na Finy, se kterými prohráli 2:4. Národní tým se trápil v koncovce, v ní naopak soupeř exceloval. Trefili se pouze Jan Kovář a v přesilovce také David Kaše. Turnaj zakončí reprezentace v neděli od 12 hodin utkáním se Švýcarskem.
  11:45aktualizováno  14:28

Místy už vypadala hra českého týmu lépe než ve čtvrtečním zápase proti Švédsku. Sice se musel několikrát předvést debutant v brance Šimon Zajíček, jinak si ale i národní tým vypracoval několik slibných příležitostí.

Finsko – Česko 4:2

Klíčovým prvkem duelu se stala efektivita. Zatímco český tým několik šancí zahodil, Finové byli v koncovce mimořádně přesní.

Zároveň se Seveřanům výborně podařili vstupy do třetin. Hned v úvodu zápasu nadělávali svým pohybem české obraně velké problémy, už ve druhé minutě čelil Zajíček samostatnému úniku Björninena.

Netrvalo příliš dlouho a Finové šli do vedení. Ve čtvrté minutě si Král s Rychlovským nepohlídali soupeře a Arttu Hyry dorážel v brankovišti kotouč do odkryté klece.

Šimon Zajíček kryje finskou střelu.

Češi se trápili, první velkou šanci si vytvořili až v osmé minutě, kdy Beránek zvolil v přečíslení dvou na jednoho místo přihrávky na osamoceného Horáka střelu na bližší tyč, kterou si Lehtinen pohlídal.

První a druhá třetina nabídly podobný vývoj. Stejně jako v úvodní části skórovali Finové i na začátku té druhé, když dobrým napadáním přinutili českým tým k dlouhým střídáním, ze kterých pak pramenily individuální chyby.

Jedné z nich se při přechodu do středního pásmu dopustil obránce Hovorka, jemuž puk sebral Eemil Erholtz a v rychlém výpadu překonal Zajíčka.

Jinak však českobudějovický obránce patřil na ledě k nejlepším Čechům. Hýřil sebevědomím, nebál se rozehrávat, pod tlakem mnohdy působil velmi jistě a byl také blízko své premiérové trefě v reprezentaci.

Mikuláš Hovorka stínuje Niko Huuhtanena.

Po finských gólech se Češi opět začali pomalu propracovávat do nadějných pozic, jenže dlouho nedokázali Lehtinena překonat. Několik povedených směn v útočném pásmu předvedla čtvrtá řada s Bambulou a bratry Kovařčíkovými, Ondřej promáchl Michalovu rychlou přihrávku do prostoru v mezikruží.

Dobře střílel Horák, Radil na konci první dvacetiminutovky pohrdl do té doby největší šancí, když mohl dorážet puk do volné branky, ale trefil pouze Lehtinenův beton.

Nakonec se pardubický útočník mohl radovat v polovině utkání z branky svého spoluhráče z lajny, když Rychlovský vystihl finskou rozehrávku a okamžitě poslal puk na brankoviště, kde čekal připravený Jan Kovář, jenž šikovně přehodil Lehtinena.

Zanedlouho mohl navrátilec do národního týmu vyrovnat na 2:2, ale tentokrát na finského gólmana nevyzrál.

Seveřanům se už nedařilo tak snadno ohrožovat Zajíčka, česká obrana dobře vytláčela soupeře k mantinelům. Ovšem i přesto si nakonec vzali dvoubrankové vedení zpět, po Hájkově přidržení dostali totiž možnost přesilové hry.

Nesehráli bůhvíjak překrásnou kombinaci, Kaski jednoduše nahodil puk na branku, kde trefil Markuse Nurmiho a od něj se se štěstím odrazil kotouč do protipohybu Zajíčka přímo do sítě.

Také Češi měli v zápase početní výhody, první dvě si skvělým pohybem na sebe vykoledoval Beránek. Ani Košťálkova, ani Zámorského formace si však žádnou větší šanci dlouho nevytvořila, národní tým uspěl až na třetí pokus.

Horák v těsném prostoru nezazmatkoval, posunul puk na osamoceného Davida Kašeho, jenž zamířil přesně k bližší tyči a snížil na rozdíl jediného gólu.

Jenže ne na dlouho. Přestože se Čechům dařilo držet Finy u své branky, soupeř se po celý zápas opíral o maximální efektivitu. Ta ho zachránila i v 51. minutě, kdy Hannes Björninen nenápadnou střelou z velké vzdálenosti překvapil Zajíčka.

I v posledních minutách Češi drželi kotouč na svých holích, ale Finové už si vedení pevnou obranou pohlídali.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...