Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Opět ani gól. Hokejistky v semifinále MS nestačily na Kanadu, budou hrát o bronz

Vendula Přibylová (vlevo) brání Kanaďanku Blayre Turnbullovou během semifinále mistrovství světa žen v Utice. foto: AP

České hokejistky prohrály v semifinále mistrovství světa v Utice s favorizovanou Kanadou 0:4 a v závěrečném utkání na turnaji budou v neděli od 19:00 SELČ bojovat o obhajobu bronzových medailí s Finskem. Kanaďanky se utkají v následném finále s týmem USA.
  6:41aktualizováno  8:13

Češky prohrály se zámořským výběrem i podruhé na šampionátu a opět nedokázaly překonat brankářku Annu-Renee Desbiensovou, která si ale připsala jen devět zákroků. Její protějšek Klára Peslarová naopak čelila 47 střelám.

Kanadská trenérka českého výběru Carla MacLeodová byla navzdory porážce s výkonem týmu spokojená.

„Skvělý zápas. Snažily jsme se nastoupit podle svého, hrát náš styl hry. Řekla bych, že jsme neztrácely, naopak jsme tvrdě pracovaly po celý zápas. Myslím, že to byl jeden z nejsilnějších výkonů v posledních utkáních, takže jsem na hráčky pyšná,“ řekla MacLeodová na svazovém webu.

Kanaďanky, které porazily český výběr v základní skupině 5:0, se dostaly do vedení v 5. minutě, kdy Peslarovou prostřelila z ideální pozice mezi kruhy Turnbullová. Zámořské hráčky měly utkání pod kontrolou a bez problémů přestály i první oslabení při vyloučení Goslingové.

Následně nevyužily přesilovku ani Kanaďanky, ještě v první třetině ale vedení navýšila Larocqueová. Uklidňující třetí gól přidala po 99 sekundách druhé části Clarková, která za Peslarovou dorazila vlastní střelu z úhlu.

Češky v úvodní dvacetiminutovce prověřily brankářku Desbiensovou jedinou střelou, ve druhé třetině byly mírně aktivnější, výraznější šanci si ale nevytvořily.

„Myslím, že my jsme odolávaly dlouho. Když jsme si vytvořily momentum, tak došlo k tomu, že tam bylo nějaké přerušení hry. Kdežto ony toho dokázaly využít,“ uvedla obránkyně Karolína Kosinová.

Česká brankářka Klára Peslarová inkasuje v semifinále MS z hole Kanaďanky Sarah...
Kanadské hokejistky se radují z postupu do finále MS po vítězství nad Českem.

Další gól přidaly dvanáctinásobné světové šampionky ve 45. minutě, Peslarovou překonala Fillierová. Až poté přišla česká příležitost. Desbiensová si ale se zakončením Tejralové po akci Vanišové poradila.

Vzápětí se do samostatného nájezdu dostala Maltaisová, ani ona skóre nezměnila. Peslarová byla pozorná. Při zakončení Poulinové jí poté pomohla branková konstrukce.

Kanaďanky bez sebemenších problémů postoupily do očekávaného finále proti Američankám, Češky budou bojovat o zisk třetího bronzu za sebou. V základní skupině vyhrály svěřenkyně kanadské trenérky MacLeodové nad Finskem 4:0.

„Bude to skvělý zápas. Známe je, už jsme se v sezoně potkaly několikrát. Bude to nahoru, dolů, vždy je zábava s nimi hrát. Nic jim nedarujeme, oba týmy si budou muset vybojovat své šance,“ řekla MacLeodová.

„Myslím si, že všichni v kabině mají velkou motivaci vyhrát bronzovou medaili. Budeme se snažit zahrát nejlepší výkon, abychom tu medaili urvaly,“ doplnila Kosinová.

Mistrovství světa žen
Semifinále 14. 4. 2024 1:00
Kanada Kanada : Česko Česko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Góly:
04:32 Turnbullová (Staceyová, Larocqueová)
18:15 Larocqueová (Staceyová, Clarková)
21:39 Clarková (Spoonerová)
44:40 Fillierová (Fastová)
Góly:
Sestavy:
Desbiensová (Maschmeyerová) – Larocqueová, Fastová, Sheltonová, Ambroseová, N. Goslingová, Bellová, Bourbonnaisová – Fillierová, Poulinová, Jennerová – Maltaisová, Nurseová, Spoonerová – Clarková, Turnbullová, Staceyová – J. Goslingová, O'Neillová, Serdachnyová – Rattrayová.
Sestavy:
Peslarová (Škodová) – Tejralová, Pejšová, Čajanová, Radová, Trnková, Kosinová, Jandušíková – Křížová, Pejzlová, Vanišová – Šapovalivová, Hymlárová, Mlýnková – Plosová, Přibylová, Neubauerová – Kalová, Čabelová, Pištěková.

Rozhodčí: Nurmiová FIN), Tassoniová – Bucknerová, Saarimakiová (FIN)

Mistrovství světa žen
Semifinále 13. 4. 2024 21:00
USA USA : Finsko Finsko 5:0 (1:0, 1:0, 3:0)
Góly:
12:01 Bilkaová (Murphyová, Barnesová)
33:14 Edwardsová (Janeckeová)
42:34 Edwardsová (Heiseová, Simmsová)
46:24 Edwardsová (Heiseová, Simmsová)
56:10 Harmonová (Curlová, Dunneová)
Góly:
Sestavy:
Frankelová (Hensleyová) – Kellerová (A), Harmonová, Harveyová, Barnesová, Guildayová, Winnová, Dunneová – Coyne-Schofieldová, Carpenterová (A), Knightová (C) – Curlová, Heiseová, Simmsová – Bilkaová, Janeckeová, Murphyová – Scamurraová, Panneková, Edenová – Edwardsová.
Sestavy:
Aholaová (Keisalaová) – Hiirikoskiová (C), Laitinenová, Savolainenová, Rantalaová, Parkkonenová, Yrjöläová, Savanderová – Vainikkaová, Tulusová (A), Holopainenová – Karvinenová (A), Tapaniová, Nieminenová – Schalinová, Vanhanenová, Sundelinová – Liikalaová, Nylundová, Vesaová – Antti-Roiková.

Rozhodčí: Lieffersová (CAN), Kainbergerová (AUS) – Hájková (CZE), Toddová (CAN)

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!