Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Obrovská euforie i gratulace od Rulíka. Turnaj teprve teď začíná, velí Augusta

Čeští mladíci zpívají hymnu po úspěšném čtvrtfinále s Kanadou. foto: Reuters

Odhodili hokejky i helmy, postavili se na modrou čáru, chytili se za ramena a začali nadšeně zpívat státní hymnu. Stále v nich přežívala euforie z vítězného gólu Jakuba Štancla, který poslal českou dvacítku do semifinále mistrovství světa. „Rozhodující branku jsme vstřelili s velkým štěstím, výhru už nám ale nikdo nevezme,“ slaví trenér Patrik Augusta.
  19:17

Nutno podotknout, že Češi nebyli lepší. V první třetině sice obhájce zlata zaskočili a získali dvoubrankový náskok, ale ve zbytku zápasu převážně bránili.

„Vstup do utkání se nám podařil, Kanada jen nahazovala a my si vytvářeli šance. Ve druhé třetině to bylo těžké. Dostali jsme se pod tlak a hráči občas panikařili,“ přiznal Augusta.

Hned několikrát se junioři ocitli pod výrazným tlakem, jen s velkými obtížemi se dostávali z obranného pásma. Spoléhali na gólmana Michaela Hrabala, který tentokrát předvedl spolehlivý výkon. Měl i štěstí, když jedna z ran ve třetí třetina skončila na tyči. A mnoho dalších kanadští hráči poslali mimo branku.

Tomáš Hamara a Michael Hrabal slaví postup přes Kanadu do semifinále mistrovství světa dvacítek.

„Ustoupili jsme od jednoduchosti, začaly nám uskakovat přihrávky a soupeř rychle otáčel hru. Na rovinu říkám, že šancí měla Kanada ještě o hodně víc,“ přiznal Augusta.

Jeho svěřenci ukázali bojovnost a odhodlání. Obětavě padali do střel, trpělivě čekali na šanci. A přišla odměna, v klíčový moment se k nim přiklonil pořádný kus štěstí.

Štanclovo nahození vypadalo nenápadně, pomohla mu smolná teč Olivera Bonka, jehož otec Radek v minulosti reprezentoval Česko a patřil k oporám třineckých Ocelářů. Puk se na cestě do sítě navíc ještě stihl odrazit i od tyče.

Takto prožívali čeští junioři vítěznou cestu do šatny:

„Hráčům patří obrovský respekt za to, jak zápas odmakali. Nebyl jednoduchý, často jsme se bránili. Výhru už jim ale nikdo nevezme. Klukům jsem poděkoval, pogratuloval a řekl, že turnaj teprve teď začíná,“ prohlásil kouč.

S českými juniory slavil přímo před šatnami i trenér seniorské reprezentace Radim Rulík, na tréninku Columbusu se zase s rukama nad hlavou radoval po zaznění závěrečné sirény pamětník posledního stříbra David Jiříček.

Národní tým ve skupině bůhvíjak nepřesvědčil, ale ukázal, že favoritům dokáže zatopit. S Američany, největšími favority na zlato, dlouho držel krok a padl až v samostatných nájezdech.

Druhý zámořský celek už porazil. Čeká ho bitva o další finále, kterou loni zvládl podobně jako úterní čtvrtfinále díky povedené koncovce. Proti Švédům vyrovnal v poslední minutě, v prodloužení rozhodl Jiří Kulich.

A protože v dalších semifinále uspěli favorité, mezi nejlepší čtyřkou Češi znovu vyzvou výběr Tre Kronor.

Autoři: ,

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč