Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kanada - Česko 4:3p. Velká bitva na závěr skupiny, národní tým padl v prodloužení

Sport

  15:45aktualizováno  19:17
Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští hokejisté v utkání skupiny mistrovství světa s Kanadou dvěma brankami v závěru při hře v šesti vybojovali alespoň bod, v prodloužení rozhodl ve vlastním oslabení Dylan Cozens. Zámořský celek tak vyhraje skupinu A, národní tým se utká ve čtvrtfinále se Spojenými státy.

K vítězství mnoho nechybělo, čeští hokejisté se prezentovali nadějným výkonem. Už v první třetině si vypracovali několik slušných možností, naopak se jim dařilo limitovat ty kanadské.

I přes porážku ale najde realizační tým na výkonu hokejistů mnoho pozitiv. Třeba že po čtrnácti letech sebrali Kanadě na mistrovství světa alespoň bod. Také potěší, že se proti papírově silnějšímu týmu prosadili na turnaji vícekrát než jednou.

Kanada – Česko 4:3P

Utkání jsme sledovali podrobně

Navíc celé utkání zvládli ve vysokém tempu, diváci se i přes dlouhé čekání na góly měli na co dívat. Nechyběly osobní souboje, rychlé akce nebo individuální dovednosti. Tomu všemu ale kralovali bezchybní brankáři.

Až do třetí části, byť ani pak nemohli Dostál s Binningtonem s žádnou přesnou trefou nic dělat.

Jak Rulíkovi, tak Tourignyho svěřenci se chtěli především připravit na čtvrteční čtvrtfinále, ovšem také šlo o souboj o první místo ve skupině.

Dvě třetiny drželi nastavenou strategii na jedničku. V defenzivě nechybovali, útočníci se poctivě vraceli, naopak obránci zase podporovali ofenzivní výpady.

Až ve třetí třetině se všechno zcela otočilo. A začaly padat góly.

Kanaďan Brandon Tanev se snaží obrat o kotouč Davida Pastrňáka.

Oběma celkům pomohly přesilové hry, nejprve nešťastně fauloval vysokou holí Kempný a za sedm vteřin už lovil Dostál z branky první puk. Cozens si počkal na Paulovu clonu, pak zamířil a trefil přesně k tyči.

Češi poprvé v zápase trochu zamrzli, do té doby kanadský pohyb bezpochyby stíhali. Možná cítili, že v defenzivně laděném duelu může rozhodovat jediný gól, což nakonec pravda nebyla. Najednou jim chyběla jakákoliv kreativita v přechodu do útoku.

Rovněž je ale vysvobodil hloupý faul, když Bedard mimo hru krosčekoval Beránka. První speciální formaci se nevedlo, druhé už ano. Nečas vymyslel krásnou krosovou přihrávku na Kubalíka, jenž poslal svoji bombu o Binningtonovu masku do sítě.

Jenomže smírný stav nevydržel ani dvě minuty. Česká obrana poprvé výrazně chybovala, nechala na středu pásma zcela osamoceného Mercera, jenž bekhendovou kličkou vymíchal Dostála.

Radost kanadských hokejistů z úvodní branky v zápase s Českem.

A když po necelých pěti minutách zaváhal ve středním pásmu Krejčík a Hagel úspěšně zakončil samostatný únik, zdálo se, že je o vítězi rozhodnuto.

Nikoliv.

Národní tým předvedl strhující finiš, geniálně mu vyšla hra bez brankáře, při které srovnal.

Nejprve se v přesilovce šťastnou tečí po Špačkově střele prosadil Palát, pak dvě minuty před koncem mířil z úhlu přesně kapitán Červenka.

Vyrovnáno! Češi slaví třetí branku, která poslala utkání s Kanadou do prodloužení.

Už po šedesáti minutách bylo ale jasné, že Kanada vyhraje skupinu A a Češi ji ani výhrou v prodloužení o prvenství nepřipraví.

Druhý bod byl blízko, našinci měli ideální možnost, když fauloval Dubois a nabídl přesilovku čtyři na tři.

Jenže souhra se vůbec nepovedla, Nečasovi sjel kotouč z hole a Cozens druhým gólem v zápase rozhodl.

Autor: