Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Chyběl talent a brankář. Kanada hodnotí porážku, vyzdvihuje zlepšení Čechů

Zklamaní kanadští mladíci po čtvrtfinálové porážce s Českem. foto: AP

Čtyřikrát za sebou byli kanadští junioři ve finále mistrovství světa, tentokrát si nezahrají ani o medaile. Poprvé v historii hokejových šampionátů dvacítek je totiž v play off vyřadili Češi (2:3), jedenáct vteřin před koncem rozhodl díky šťastnému odrazu Jakub Štancl „Srdcervoucí způsob, jak vypadnout,“ napsal portál Sportsnet.
  11:04

„Zklamání, katastrofa, neúspěch. Pokud jste kanadský fanoušek, těžko se na mistrovství světa můžete dívat jinak,“ napsal v komentáři pro Daily Faceoff novinář Steven Ellis.

„Chyběly efektivní změny v sestavě, talent, hvězdy nehrály jako hvězdy,“ dodal.

„Prohra Kanaďanů jde ruku v ruce s prohraným soubojem mezi brankáři. Zatímco Hrabal exceloval, Rousseau pustil jednoduchý druhý gól,“ domnívá se Corey Pronman z The Athletic.

Jasně, kanadská soupiska možná nebyla nejsilnější za poslední roky, ale stejně měla jako každý rok útočit minimálně na jednu z medailí. Hráči si věřili, mluvili o skvělé partě.

I proto je pravděpodobně porážka tolik sebrala.

„Jsem zvyklý, že se pořád usmívám. Teď najednou ne,“ smutnil po zápase obránce Maveric Lamoureux. „Nikdy nechcete prohrát takhle. Je to pro nás všechny nesmírně drásající,“ souhlasil útočník Matthew Savoie.

Kanada ve čtvrtfinále proti Česku nepotvrdila roli favorita.

Kanadská média uvádí několik příčin kanadského neúspěchu, často se shodují v jedné. Ofenzivní síla zkrátka nebyla dostatečná. „Neschopnost v zakončení Kanadu nakonec kousla do zad,“ dočtete se na Daily Faceoff.

Přidává se i Pronman, který kritizuje hlavní hvězdy. „Predikovaná jednička příštího draftu Macklin Celebrini měl skvělý turnaj, ale zbylí útočníci v prvních dvou útocích se nepředvedli.“

„Třeba od Matthewa Poitrase jsem já a pravděpodobně i Kanada očekával víc. Celý turnaj vypadal, jak kdyby hrál pod tíhou očekávání, která se na hráče z NHL nakládají,“ přispěl kolega Scott Wheeler.

Jako by se v klíčových momentech turnaje projevila absence těch největších hvězd, které Kanadě chyběly – ať už kvůli zranění, nebo kvůli vytížení v NHL a farmářské AHL.

Postrádala Connora Bedarda, Adama Fantilliho, Zacha Bensona, Kevina Korchinského nebo Tristana Luneaua.

Jeden z nich by třeba za stavu 2:2 přidal třetí gól a zápas nasměroval úplně jiným směrem. Místo toho se favorit trápil v koncovce, a ta ho nakonec stála postup.

Zklamaní kanadští junioři po čtvrtfinálové porážce s Českem.

I tak ale kanadská média nehodnotí český úspěch jako omyl, připomněla dva vzájemné duely z předchozího šampionátu a uvědomují si, že ve vyřazovací fázi rozhodují maličkosti.

„Spíše než se začít bát o kanadskou budoucí dominanci na juniorských šampionátech bychom zápas měli brát jako ukazatel růstu českého hokeje,“ uvádí Daily Faceoff.

Zatímco Češi křičeli nadšením, Kanaďané utírali slzy ještě při rozhovorech s novináři. Až pak začali utkání hodnotit.

„Nezačali jsme vůbec povedeně. Ale zbytek zápasu už jsme hráli tak dobře! A pak přišel ten blbý odraz, šťastný pro ně. Puk se dotkl naší hokejky, brankářova betonu, pak tyčky. Tyhle věci se zkrátka dějí a teď se to přihodilo nám,“ mrzelo Lamoureuxa.

Kanaďané tak zlatý juniorský hattrick podruhé v tomto století nezopakují. Dál jdou Češi, kteří v semifinále proti Švédsku zabojují o druhý postup do finále v řadě.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...