Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kanada - Česko 3:1. Další prohra, čtvrtfinále v Tampere proti Američanům

Čeští hokejisté prohráli po Švýcarsku také s Kanadou. foto: ČTK

Čeští hokejisté nezvládli ani druhý test před začátkem vyřazovací fáze mistrovství světa. Kanadě vzdorovali jen ve druhé třetině, výrazně zaostali v počtu střel (17:44). Nakonec prohráli 1:3, trefil se pouze Martin Kaut. Svěřenci Kariho Jalonena se na čtvrtfinále stěhují do Tampere, kde se ve čtvrtek od 15.20 utkají se Spojenými státy americkými.
  15:11aktualizováno  21:54

O osudu národního týmu rozhodl poslední zápas základní skupiny B mezi Švýcarskem a Lotyšskem. Domácí výběr zvítězil 4:3 v prodloužení a poskočil na třetí místo v tabulce.

Češi končí čtvrtí a mezi nejlepší osmičkou narazí na Spojené státy americké, které ve skupině A ani jednou neprohrály, posbíraly dvacet bodů a v sedmi zápasech nastřílely čtyřiatřicet branek.

Kanada - Česko 3:1

Oba týmy se na světovém šampionátu utkají poprvé od loňského souboje o bronz. Zámořský celek tehdy vedl 3:1, ale David Pastrňák a spol. předvedli skvělý obrat a zvítězili 8:4.

Svěřenci kouče Jalonena se kvůli čtvrtfinále přesunou do Tampere, kde nastoupí ve čtvrtek od 15.20. Večerní duel (19.20) obstarají v repríze rok starého finále Finsko a Kanada.

V Rize zůstávají Švýcaři, kteří se výkony v první fázi turnaje zařadili k hlavním favoritům na zlato. Teď mají před sebou duel s Německem (15.20), Lotyši vyzvou Švédsko (19.20).

Češi musí před klíčovou fází turnaje řadu věcí zlepšit. Proti silnějším soupeřům mají v obranném pásmu problémy s pohybem a organizací. Často předržují kotouč, ocitají se pod tlakem.

Na opačném konci kluziště zase málo střílí, poslední vystoupení ve skupině a výrazná ztráta v počtu pokusů v porovnání se zámořským celkem hovoří za vše.

Produktivitu je třeba rozdělit mezi více formací. Stále platí, že národní tým je až příliš závislý na výkonech nejproduktivnějšího hráče turnaje Dominika Kubalíka (8+4) a kapitána Romana Červenky (3+6).

Podívejte se na vyrovnávací trefu útočníka Martina Kauta.

Vždyť z řad útočníků se kromě nich zapsali mezi střelce jen Lukáš Sedlák, Jakub Flek a nově také Martin Kaut, který se oproti předchozím utkáním zvedl a po zdařilém samostatném úniku vstřelil první gól na mistrovství světa.

Češi mají ve hře časté výpadky, nedokážou udržet koncentraci celé tři třetiny. Už poněkolikáté na turnaji zprvu marně hledali tempo. Zatáhli se do hluboké defenzivy, čekali ve středním pásmu a vpřed se vydávali jen sporadicky.

MS v hokeji 2023

servis iDNES.cz

Soupeři nestačili bruslařsky, s aktivním napadáním si nevěděli rady. Kanada tlačila a střílela ze všech pozic. Její nápor ještě umocnila vyloučení Jiřího Smejkala a Michala Kempného.

Karel Vejmelka musel nejspíš zpětně ocenit, že v neděli místo zápasu se Švýcarskem dostal volno. V první třetině čelil devatenácti střeleckým pokusům, dohromady předvedl dvaačtyřicet úspěšných zákroků.

Prohře nezabránil, ale předvedl další solidní výkon. Ukázal, že z brankářského tria má v Rize nejlepší formu a zaslouží si důvěru i pro čtvrteční čtvrtfinále. Dlouho odolával, stejně jako proti Slovinsku a Norsku působil spolehlivě.

Scott Laughton se snaží tečovat střelu před Karlem Vejmelkou.

Pokryl šance Codyho Glasse a Jakea Neighbourse, poradil si i s několika nepříjemnými dorážkami z bezprostřední blízkosti. O neprůstřelnost přišel osmačtyřicet vteřin před úvodní sirénou, kdy nedosáhl na přesnou ránu Peytona Krebse.

Bylo znát, že Kanada si chce po dvou porážkách zvednout pošramocené sebevědomí. Vždyť kromě vyrovnané partie se Švýcarskem překvapivě nestačila ani na Nory, kterým podlehla v samostatných nájezdech.

Oznámkujte výkon českých hokejistů

Na začátku dominovala, ale Češi se po přestávce zvedli. Druhé třetiny přitom v dosavadním průběhu patřily k jejich slabinám. Tentokrát výrazně přidali na pohybu, vidět byla především nově složená třetí útočná formace.

Kaut využil v čase 22:06 zmatků v soupeřově defenzivě, nabral rychlost, předvedl povedenou bekhendovou kličku, zasunul puk mezi betony Samuela Montembeaulta a vyrovnal na 1:1.

O chvíli později se málem prosadil znovu, mezi střelce se mohli zapsat i jeho parťáci. Jiřímu Smejkalovi po rychlém obtočení kolem branky moc nescházelo, znovu aktivní Radim Zohorna nedokázal v dobré pozici trefit skákající kotouč.

Jack McBain se postrkuje s Jiřím Černochem a Janem Košťálkem.

Trenéři opět nasadili do hry sedm obránců a třináct útočníků. Ve čtvrté lajně nastoupili Radan Lenc, Michael Špaček a Daniel Voženílek, pouze na tribuně tentokrát zůstal David Tomášek.

Kanaďané hráli disciplinovaně, první vyloučení si schovali až do šestatřicáté minuty. Nejlepšího střelce dosavadního průběhu šampionátu Kubalíka si pečlivě hlídali, ale nechali více prostoru Kempnému, který od modré čáry zamířil do břevna.

Nevyužité příležitosti musely národní tým mrzet. Soupeř ve třetím dějství opět přidal a ujal se vedení zásluhou Tylera Myerse, který ranou z pravého kruhu našel prostor mezi Vejmelkovými betony.

Podívejte se na vítěznou branku Tylera Myerse.

Závěrečný tlak se nekonal, nepomohlo ani vyloučení Adama Fantilliho. Svěřenci kouče Jalonena se marně pokoušeli prosadit do útočného pásma. A nezlepšili se ani poté, co sáhli ke hře v šesti a Vejmelka zamířil na střídačku.

Když Lawson Crouse poslal puk do prázdné branky, o vítězi už nebylo sebemenších pochyb. Uklidňujícímu gólu ovšem předcházel kuriózní a sporný moment.

Čárový sudí měl zvednutou rukou kvůli českému ofsajdu, Kanaďanné se v rámci úspory času k volnému puku příliš neměli. Napadající Jiří Černoch neváhal a v obranném pásmu soupeře se jej dotkl.

Rozhodčí ale nechali hru pokračovat. Učinili tak k překvapení reprezentační střídačky, která chtěla nepřehlednou situaci vysvětlit, ale verdikt už nezvrátila.

Češi podlehli zámořské velmoci na světovém šampionátu poosmé v řadě, vzájemný duel zatím naposledy zvládli v květnu roku 2010.

Skupina B

Tým Z V VP PP P S B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...