Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Lotyši děkují za historickou výhru nad českým týmem. Před ambasádu nosí kytice

Lotyšská radost po vítězství nad Českem. foto: AP

Nezvyklá výzdoba se v pondělí pozdě večer objevila u českého velvyslanectví v Rize. Jen chvíli po výhře domácích Lotyšů 4:3 v prodloužení na hokejovém mistrovství světa se u ambasády objevily kytice a vzkazy. Mají mírnit nečekanou českou porážku.
  7:06

„Děkujeme, že jste dnešní den udělali nezapomenutelným,“ stálo na lístečku, který obklopovalo před pondělní půlnocí desítky květin.

Jedná se o lotyšský zvyk, při němž po velkých výhrách (nejen) na hokejových šampionátech chodí lidé před velvyslanectví soků pokládat květiny, aby zmírnili jejich bolest z porážky.

Něco podobného udělali vděční lotyšští fanoušci předloni, když při šampionátu v Rize senzačně porazili pozdější finalisty z Kanady. Před její ambasádou začali spontánně pokládat kytice, pugéty a děkovné vzkazy.

„Děkujeme za nejlepší den v historii lotyšského hokeje,“ stálo na jednom z nich.

I nejnovější vítězství nad českou reprezentací má pro pořádající Lotyše význam. V případě porážky by se jim značně vzdálil postup ze základní skupiny.

I proto lotyšští příznivci náležitě poděkovali za pondělní výsledek.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...