Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Rakousko 2:1. Těsné vítězství národního týmu, rozhodl Tomášek

Útočník David Tomášek se prosazuje v přátelském utkání proti Rakousku. foto: Radim Strachoň, MAFRA

Čeští hokejisté vyhráli v Brně nad Rakouskem 2:1 a zvládli vítězně i šestý zápas v Euro Hockey Challenge ve finální přípravě na mistrovství světa v Rize a Tampere. Po čtvrtečním debaklu ve Vídni 0:6 Rakušané sehráli daleko vyrovnanější partii. Vedli od 8. minuty po gólu obránce Stevena Stronga, ale před polovinou druhé třetiny vyrovnal v přesilové hře Filip Chlapík a v čase 51:15 otočil výsledek David Tomášek.
  18:42aktualizováno  18:57

Tým kouče Kariho Jalonena se sejde v Brně opět v pondělí a od čtvrtka do neděle tam sehraje v generálce na šampionát na Českých hrách duely s Finskem, Švédskem a Švýcarskem. Do MS vstoupí v pátek 12. května v Rize zápasem proti Slovensku.

Českému týmu nabídl ve 3. minutě přesilovou hru faulem Wofl, ale šanci při ní měli Rakušané. Po Košťálkově zaváhání za brankou vybruslil před Hrubce Romig, ale český gólman zasáhl. Jalonenův tým početní výhodu nevyužil, protože Kickert kryl Sobotkovu šanci a z dorážky neuspěl ani Sedlák. Následně došlo k potyčce Sobotky s Reinbacherem a Kauta se Strongem. Vzápětí zasáhl rakouský gólman i proti osamocenému Flekovi, který pohotově ještě našel Němečka a jeho střelu vleže vytěsnil Kickert levou rukou.

V čase 7:57 se radovali z vedení naopak Rakušané. Neubauer našel od pravého mantinelu Stronga, který překonal Hrubce z pozice mezi kruhy střelou na vyrážečku. Kickert si poradil s Tomáškovou ranou. Ve 13. minutě bylo utkání kvůli díře v ledu u mantinelu přerušeno a zbytek první třetiny se dohrál až po pauze, která se kvůli mrazení problémového místa ještě o deset minut protáhla. V dohrávané části úvodní třetiny měl další možnost Tomášek, ale Kickert opět zasáhl.

Po změně stran si vytvořili Češi nápor, o vyrovnání se snažili Hyka a při Nicklově vyloučení Sedlák či Chlapík. Na druhé straně minul z přečíslení tří na jednoho po návratu z trestné lavice Nickl a potom neuspěl sám před Hrubcem Feldner. Vyrovnat se nepodařilo ani Kučeříkovi, který po Tomáškově přihrávce přestřelil.

Závar před rakouskou brankou v během přátelského utkání české reprezentace v Brně.

Ztrátu smazal Jalonenův výběr v 28. minutě v přesilové hře při Krausově vyloučení. Po kombinaci Lence s Černochem trefil z pravého kruhu odkrytou část branky u bližší tyče Chlapík. Rakušané se neprosadili při Beránkově trestu a potom je nadále držel Kickert. Ztroskotal na něm Hyka a při minutové přesilové hře pěti proti třem po faulech Ganahla a Kirchschlägera vyrazil Sedlákovu střelu a předvedl další skvělý zákrok při Chlapíkově dorážce.

Hned v úvodu třetí části měl Chlapík opět příležitost, ale Rakušané nadále odolávali. Ubránili se i při Schwingerově pobytu na trestné lavici. Další dobré střelecké pozice potom měli Tomášek i Šcotka, kteří sice neskórovali, ale vynahradili si to v 52. minutě. Ščotka našel Tomáška ideálně před brankovištěm a tentokrát už Kickert kapituloval.

Při Košťálkově vyloučení se Rakušané neprosadili, naopak v oslabení měl šanci po Flekově přihrávce Sedlák. V závěrečné power play Rakušanů už se stav nezměnil.

Euro Hockey Challenge
29. 4. 2023 16:00
Česko Česko : Rakousko Rakousko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Góly:
27:31 Chlapík (Černoch, Lenc)
51:15 Tomášek (Ščotka, Sedlák)
Góly:
07:57 Strong (Neubauer, Haudum)
Sestavy:
Hrubec (Langhamer) – Svozil, Kempný, Dvořák, Košťálek, Jordán (C), Ščotka, Němeček, Kučeřík – Tomášek, Sobotka (A), Chlapík – Kaut, Sedlák, Hyka – Flek (A), Kovařčík, Lenc – Zohorna, Černoch, Beránek.
Sestavy:
Kickert (Madlener) – Strong, Reinbacher, Lindner, Zündel, Wolf (A), Nickl, Wimmer, Kirchschläger – Ganahl (C), Haudum, Neubauer – Huber, Baltram, Thaler – Schwinger, Achermann (A), Feldner – Romig, Maxa, Kraus.

Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk – Lhotský, Svoboda

Počet diváků: 3392

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...