Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Švédsko 4:3. Obrat a strach o výsledek, výhru zařídila čtvrtá formace

Čeští hokejisté porazili Švédsko 4:3. foto: Anna Vavríková, MAFRA

Hokejová reprezentace slaví první vítězství na letošních Českých hrách a cenný skalp před blížícím se mistrovstvím světa. Svěřenci Kariho Jalonena v závěru ubránili těsné vedení a porazili Švédsko 4:3. Velmi dobrým výkonem se prezentovala čtvrtá útočná formace v čele s tříbodovým Danielem Voženílkem.
  19:00

Národní tým nebyl při druhém vystoupení na turnaji v Brně výrazně lepší. Neměl ani více jasných gólových příležitostí. Velmi dobře ale zvládl závěr prostředního dějství, kdy vměstnal tři trefy do necelých šesti minut.

Tradiční opory tentokrát nebyly tak výrazné, o produktivitu se staral především čtvrtý útok. Voženílek se zapsal do statistik hned třikrát (1+2) a hlasitě si řekl o letenku do Rigy.

České hokejisty hnalo proti Švédsku 5 278 diváků.
Souboj o puk v utkání Česka se Švédskem.

Tři inkasované góly možná nasvědčují opak, ale klíčovou roli v cestě za vítězstvím nad jistými vítězi aktuálního ročníku seriálu Euro Hockey Tour sehrál i Šimon Hrubec.

Nebýt jeho pětadvaceti zákroků, utkání se mohlo vyvíjet úplně jinak. Koncentrovaným výkonem nastartoval spoluhráče k obratu, závěrečný nápor dotírajícího soupeře ustál a vyrovnání nepřipustil.

Svěřenci kouče Jalonena porazili Švédy podruhé v sezoně a se čtyřmi body vedou tabulku Českých her. Generálku před světovým šampionátem odehrají v neděli od 16 hodin proti Švýcarsku.

Česko - Švédsko 4:3

Voženílek si do Brna přivezl pohodu z povedeného závěru klubové sezony, který oslavil mistrovským titulem s Třincem. Ukázal, že Cena Václava Paciny pro nejlepšího hráče play off je ve správných rukou.

Herně vyčníval, na ledě patřil k nejlepším. Srážel se, soupeře neustále otravoval odolností a dotěrností v osobních soubojích. A především se podílel na třech gólech českého týmu.

Podívejte se na první gól Daniela Voženílka v národním týmu.

Nejprve v čase 33:20 i díky výborné cloně Ondřeje Beránka překonal ranou z pravého kruhu Marcuse Högberga a mohl se radovat z první trefy v reprezentačním dresu.

Nedlouho poté se rychle zorientoval v předbrankovém prostoru a výrazně přispěl ke gólu Jiřího Černocha. V šestačtyřicáté minutě zase aktivním napadáním donutil Rasmuse Sandina k chybě v rozehrávce, čehož využil Beránek.

Čtvrtá formace zanechala velice dobrý dojem, na led se dostávala pravidelně. Bylo cítit, že kouč Jalonen pracovité trojici věří. Černoch už si na světovém šampionátu zahrál loni, teď se společně se svými parťáky přiblížil letošní závěrečné nominaci.

O čtvrtou trefu české reprezentace se postaral Ondřej Beránek.

Do statistik se zapsal také Michael Špaček, který po dělovce Dominika Kubalíka šťastně tečoval puk do sítě rukavicí. Radostný moment prožíval se zkrouceným obličejem, bolestivé místo si poté ledoval na střídačce.

O výraznější prostor na blížícím se mistrovství světa si řekl také Hrubec. Nedělal chyby, nevyrážel puky, mezi třemi tyčemi působil spolehlivě. Zářil především ve druhé třetině, kdy za stavu 0:1 pochytal tři velké šance.

České hry 2023

servis iDNES.cz

Nejprve zlikvidoval samostatný únik Andrého Petterssona, blýskl se i proti šikovné teči Jakoba Silfverberga. A když Ronald Knot chyboval v rozehrávce, bleskově máchl lapačkou, zastavil pokus Jonathana Berggrena z bezprostřední blízkosti a vysloužil si hlasitý potlesk fanoušků.

Češi museli otáčet nepříznivý stav. Rozjížděli se pomaleji, nemohli zachytit tempo. Soupeř zprvu působil živěji, byl jistější na kotouči a měl lepší pohyb. Vidět byla především první lajna vedená Leem Carlssonem.

Teprve osmnáctiletý centr předvedl brněnskému publiku pár ukázek svého nesporného talentu. I přes urostlou postavu nepostrádá šikovnost, má za sebou povedenou sezonu ve švédské nejvyšší soutěži v dresu Örebro. Na letošním draftu NHL by měl podle odhadů přijít na řadu do pátého místa.

České hokejisty hnalo proti Švédsku 5 278 diváků.

Skóre se pohnulo v šesté minutě po chybě Davida Jiříčka, který naskočil poprvé od utkání ve Vídni s Rakouskem. Od té doby laboroval s poraněným bokem, do sestavy se vrátil po osmidenní přestávce. A nezačal ideálně.

Při hře v početní převaze až příliš dlouho váhal se střelou od modré čáry. Trefil jen blokujícího Oscara Lindberga, který nashromáždil zbývající síly, pláchl do samostatného úniku a svižnou střelou našel prostor mezi Hrubcovými betony.

Přesilovky opět nefungovaly, v tomto ohledu navázali čeští hokejisté na prohraný duel s Finskem. V pátek nepotrestali ani jedno ze šesti vyloučení úřadujících světových šampionů, při nerovnovážném počtu hráčů na ledě se neprosadili ani tentokrát.

Jakub Jeřábek zaváží kotouč do útočného pásma.

Kombinace vázla, akce postrádaly rychlejší a překvapivější přihrávky. Scházely i pokusy z nebezpečných střeleckých pozic, Högbergovi nadělaly nejvíce starostí skrytá nahození nebo dalekonosné pokusy od modré čáry.

Seveřané byli při přesilovkách o poznání nebezpečnější. Tlačili, ale členové speciální formace neohroženě padali do jejich ostrých ran. Až na jednu výjimku fungovala oslabení národnímu týmu velmi dobře, k čemuž přispěl i Hrubec.

Nedosáhl pouze na umístěnou ránu Alexandera Nylandera, který navázal na dva přesné zásahy z pátečního duelu se Švýcarskem. V tu chvíli se vracel do hry Roman Červenka, na trestné lavici stále seděl Lukáš Sedlák.

Sedmi nedovolenými zákroky si svěřenci trenéra Jalonena komplikovali cestu za vítězstvím, řada z nich patřila do kategorie zbytečných. Na disciplíně je do dalších zápasů potřeba zapracovat.

Tomáš Kundrátek nahání Alexandera Nylandera.

Jalonen ale jinak mohl být s předvedenou hrou relativně spokojený. Nejofenzivnější podívanou nabídla druhá třetina, během níž diváci sledovali místy opravdu divoké představení plné chyb.

Čechy hnalo solidně zaplněné tribuny. Výborná atmosféra panovala ve Winning Group Areně už před úvodním vhazováním, kdy na ledě během krátkého ceremoniálu převzali narozeninové dárky tři oslavenci a hokejové osobnosti - Jozef Golonka, Jiří Hrdina a František Kučera.

Pohodový závěr se nekonal, hráči a fanoušci se přeci jen museli strachovat o výsledek. Högberg velmi brzy opustil branku, Švédové během jeho pobytu na střídačce snížili díky Lucasi Raymondovi.

Vyrovnání se ale nedočkali. Vedení v tabulce brněnského turnaje přepustili soupeři, v neděli od 12 hodin změří síly s Finskem.

České hry 2023
2. kolo 6. 5. 2023 16:00
zápas skončil v normální hrací době

Rozhodčí: Miroslav Štolc, Michael Tscherrig - Vít Lederer, Petr Šimánek. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Zásahy brankářů: 25:22. Počet diváků: 5278

Přejít na on-line reportáž

Tabulka turnaje

Tým Z V VP PP P S B
1. Česko 2 1 0 1 0 6:6 4
2. Švédsko 2 1 0 0 1 6:4 3
3. Švýcarsko 2 1 0 0 1 2:4 3
4. Finsko 2 0 1 0 1 4:4 2

Tabulka EHT

Tým Z V VP PP P S B
1. Švédsko 11 5 3 1 2 31:19 22
2. Česko 11 4 2 2 3 24:30 18
3. Finsko 11 3 2 2 4 34:30 15
4. Švýcarsko 11 1 2 4 4 20:30 11

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...