Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Švédsko 3:5. Konec vítězné série, hokejisté i přes boj nestíhali a jsou druzí

Švédský útočník Pontus Andreasson (96) najíždí na českého brankáře Dominika Pavláta. foto: Profimedia.cz

První nezdar v sezoně. Národní tým pod vedením trenéra Radima Rulíka nestačil v posledním utkání Švýcarských hokejových her na Švédsko. Po porážce 3:5 přišel kromě vítězné série, která trvala pět zápasů, také o celkový triumf na turnaji i o průběžné vedení v seriálu Euro Hockey Tour. Přičinil se o to zejména tříbodový křídelník Pontus Andreasson. České branky vstřelili útočníci Pavel Kousal s Petrem Kodýtkem a Danielem Voženílkem.
  15:11aktualizováno  16:14

Krátce po poledni na sebe narazily dva nejlepší celky v rámci tradičního měření čtyř evropských států. Platilo, že kdo vyhraje, ovládne Švýcarské hry. A pakliže by Seveřané, kteří v pořadí EHT ztráceli na Čechy dva body, zvítězili v základní hrací době, ujali by se prvního místa i v tabulce celé série.

Podívejte se na sestřih utkání mezi Českem a Švédskem:

To se jim povedlo díky agresivitě, rychlosti, disciplinovanosti či jednoduché hře v obraně. Tedy receptu, který běžně využívají čeští hokejisté.

Že Rulíkovi svěřenci z duelu vytěžili hned tři branky, je ještě docela zázrak. Soupeř ani nedělal větší chyby, dokud Folin ve 33. minutě nezkazil přihrávku z obranného pásma.

Česko – Švédsko

Online reportáž

Puk zachytil Tomášek, jenž jej naservíroval za sebe na Kousala, ten nejprve trefil bránícího hráče, ale kotouč se k němu šťastně vrátil zpět, čehož využil k vyrovnávací brance.

Dokumentoval tak zlepšení reprezentačního výběru, jenž zejména v úvodní části zaostával v bruslení i v osobních soubojích, přesto bez výraznějších obtíží držel bezgólový stav.

David Tomášek se raduje z českého gólu do švédské branky během Švýcarských hokejových her.

Než jej v 15. minutě zaskočil Sebastian Hartmann, který po výjezdu zpoza branky pohledem naznačoval přihrávku. Pak ale svižně zakončil a překvapil všechny včetně brankáře Pavláta.

Minimální odpočinek po sobotním duelu s domácím Švýcarskem i náročný styl se zřejmě začal projevovat podobně jako v závěrečném utkání před měsícem na Karjale.

„Sil máme dost,“ namítal ale v rozhovoru pro ČT o přestávce zadák Libor Zábranský.

Vyrovnaná hra, a posléze dokonce i skóre, však nevydržely moc dlouho. Necelé dvě minuty po Kousalově zásahu vrátil mužstvu Tre Kronor vedení Andreasson. Zásluhou parádní svižné kombinace s Lucasem Elvenesem a Pilutem jen uklízel puk do poloodkryté banky.

Švédský útočník Christoffer Ehn (21) zápolí o kotouč s českým obráncem Mikulášem Hovorkou (55). Do souboje ještě zezadu vstupuje kapitán Tomáš Filippi (41).

Zakrátko poslal tým kolem kapitána Filippiho do oslabení zmíněný Zábranský. Pyrochta zase ani ne minutu před sirénou nedovoleně zastavil unikajícího Marcuse Sörensena, který při nařízeném trestném střílení obelstil Pavláta a z úhlu trefil tyčku.

Dvě minuty po startu závěrečného dějství zacinkal na brankovou konstrukci také Elvenes. Teprve poté se znovu připomněli také Češi, kteří po Stránského aktivitě vybojovali první početní převahu.

Švýcarské hry 2023

Příloha iDNES.cz

Když už se zvedali, zase je srazil Andreasson. Hrubé Hovorkovy chyby využil k úspěšnému samostatnému úniku. Jakmile v 53. minutě napálil Elvenes puk do horního růžku, nabraná třígólová ztráta se zdála být fatální.

Nemusela být. Jednak čtvrtá trefa Švédů neměla kvůli příliš rychlému Oscarosnově průjezdu do útočného pásma platit. A jednak prohrávající mužstvo ještě skvěle zabralo.

Mezi kruhy stojící Kodýtek dostal pas zpoza branky od Rychlovského a odrazem o smolaře Folina za minutu snížil. Důrazný Voženílek ještě u modrého půlkruhu propasíroval puk přes nůž brusle gólmana Marmenlinda za čáru a v čase 59:02 během risku bez brankáře zadělal na drama.

Český útočník Daniel Voženílek (95) propasíroval kotouč za švédského brankáře Daniela Marmenlinda (30).

„Je pozitivní, že jsme utkání ještě dokázali zdramatizovat,“ povídal pro web Hokej.cz Kousal. „Můžeme si z něj odnést, že když budeme bojovat až do konce, tak máme šanci ještě vyrovnávat a otáčet.“

Pavlát znovu putoval na střídačku, jenže Sörensen vystihl přihrávku a a osmnáct sekund před koncem pádil s pukem sám na prázdnou branku. Utnul tak neporazitelnost Rulíkovy družiny a pojistil vlastní partě turnajové prvenství. Na národní tým v Curychu zbyla druhá příčka.

TURNAJOVÁ TABULKA
POŘADÍ TÝM Z SKÓRE BODY
1. Švédsko 3 12:7 9
2. ČESKO 3 8:8 5
2. Švýcarsko 2 4:7 1
4. Finsko 2 3:5 0
TABULKA EHT
POŘADÍ TÝM Z SKÓRE BODY
1. Švédsko 6 22:17 15
2. ČESKO 6 21:13 14
3. Finsko 5 12:16 3
4. Švýcarsko 5 7:16 1
Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...