Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Švýcarsko 1:0. Úspěch i na závěr Karjaly, hokejisté vytáhli solidní obranu

Švýcarský obránce Tim Berni (56) čelí obležení české defenzivy, včetně zasahujícího brankáře Dominika Pavláta. foto: AP

Stoprocentní bilance. Čeští hokejisté po krátkém odpočinku přidali na Karjale i třetí výhru. Ačkoli během nedělního odpoledne proti Švýcarům (1:0) odehráli zcela jiné utkání než v předchozích dvou případech proti severským celkům. Při maximálně soustředěném a obětavém výkonu udělal zásadní rozdíl gól útočníka Radana Lence z 18. minuty. Brankář Dominik Pavlát se o triumf zasloužil šestadvaceti úspěšnými zákroky a slaví vychytanou nulu.
  12:43aktualizováno  15:33

Čerstvě čtyřiadvacetiletý gólman extraligové Plzně naskakoval do druhého utkání v reprezentačním dresu. A byl bezchybný.

Česko vs. Švýcarsko

Online reportáž

Pět sekund před třetí sirénou se přímo u něj objevil Calvin Thürkauf. Švýcarská devětasedmdesátka dostala při závěrečném risku s odkrytými zády puk, ale na vyjetého Pavláta si nepřišla. Pohotová reakce pomohla Čechům opět k plnému bodovému zisku.

„Asi nejlepší nula, co jsem kdy měl,“ rozplýval se gólman extraligové Plzně před kamerami ČT. „Hlavně chci ale vypíchnout náš tým. Hráli výborně, byli obětaví a na mě už bylo střely jen chytit.“

Hovořila z něj přirozená skromnost. Přesto se nesmí opomíjet tvrdá práce kompletního týmu. Ten po sobotním duelu s Finskem odpočíval přibližně šestnáct hodin, ale s náročným systémem vydržel. A do mnoha příležitostí soupeře nepustil.

Karjala Cup 2023

Příloha iDNES.cz

Výjimku tvořila zejména šance Daria Simiona z 45. minuty, kdy při početní převaze pálil z mezikruží do levé tyče. Poloprázdnou halou v Tampere se jen prohnalo silné cinknutí.

To vyvolala i rána Svena Sentelera v polovině duelu zpoza levého kruhu. Jeho moment lze ale stěží označit za tutovku, kterou by zapříčinila velká chyba v defenzivě národního týmu.

„Párkrát to za mnou zazvonilo, ale to se stane,“ věděl i Pavlát.

Dvěma nebezpečným dorážkám před poloodkrytou brankou pak zabránili obránce Libor Zábranský s útočníkem Jakubem Flekem. Také pokaždé v oslabení.

Švýcarská hokejová legenda Anders Ambühl (10) zůstává na ledě, rozhodčí se chystají vylučovat.

K vidění byl tuhý mentální boj s dvěma porážkami namotivovaným protivníkem. Krátce před polovinou utkání turnajoví vítězové přetáhli jedno střídání a dostali se pod nápor soupeře. Právě druhá část byla z jejich strany herně asi nejslabší.

Jakkoli však v zápase vázla rozehrávka i kombinace, obrana fungovala skvěle. Ve třetím dějství dokonce svěřenci kouče Radima Rulíka přidali, zrychlili a více se jim dařilo i v útoku. Důkazem budiž nadějné pokusy Petra Kodýtka, či únik Pavla Kousala po prostrčení od Ondřeje Kovařčíka.

Spolehlivý výkon ovšem odvedl i Reto Berra na straně druhé. Švýcarský obr, který Čechy v minulosti už tolikrát potrápil, inkasoval jen jedinkrát, což stačilo.

Podívejte se na rozhodující gól českého útočníka Radana Lence:

Po solidním nástupu ho v úvodní třetině přechytračila první česká lajna během přesilovky. Rychlou kombinaci po přihrávce Matěje Stránského úspěšně zakončil v 18. minutě Lenc. Brankáře v přesunu zblízka dostal přesně umístěnou střelou do malého prostoru mezi betony.

Premiérová akce nového realizačního týmu u reprezentace tak vyšla na jedničku. Vrchol sezony je ovšem daleko, stále se jedná jen o přípravu. Byť se slibnými vyhlídkami.

Konečná tabulka turnaje a průběžná tabulka EHT

1.Česko3300013:59
2.Švédsko3200110:106
3.Finsko310029:113
4.Švýcarsko300033:90
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...