Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Švýcarsko 4:2. Dvacítka je třetí ve skupině, ve čtvrtfinále vyzve Kanadu

Čeští junioři se v zápase mistrovství světa do dvaceti let radují z gólu. foto: iihf.com

V zápase o sebevědomí čeští junioři obstáli. Byť se proti Švýcarsku vzhledem k průběhu utkání překvapivě natrápili. Silvestrovské vítězství 4:2 znamená, že svěřenci hlavního trenéra Patrika Augusty končí na světovém šampionátu hokejistů do dvaceti let třetí v základní skupině B. Ve čtvrtfinále, které je čeká v úterý od 14.30, narazí na Kanadu.
  19:08aktualizováno  22:05

„Jde o výsledkové sebevědomí a musíme vyhrát, abychom byli pořád v tempu,“ hlásil o první přestávce pro ČT útočník Matyáš Melovský. Podobně před utkáním hovořil také kouč Augusta.

Česko vs. Švýcarsko 4:2

Online reportáž

Kromě sebedůvěry se ale hrálo také o lepší postavení ve skupině. I když lepší... Dopředu bylo jasné, že oba týmy s nejvyšší pravděpodobností narazí na favorita.

Poražený na domácí Švédy ve večerním čtvrtfinále. Vítěz pak na Kanadu. Pakliže se Německo nepostará o senzaci turnaje v podobě tříbodového vítězství.

Konečná tabulka skupiny A
1.Švédsko4301017:510
2.Kanada4300121:79
3.Finsko4110214:135
4.Lotyšsko410036:223
5.Německo410039:203

Ač česká dvacítka přišla o dvoubrankové vedení, ve třetí třetině si jej vzala zpět a udržela ho. Tím pádem čekala na výsledek utkání, které ve Scandinaviu odstartovalo v 19.30 a favorizovaná Kanada jej nakonec poměrem vyhrála 6:3.

Do dvanáctitisícové haly v Göteborgu se nyní přistěhují i Češi.

Někteří čeští příznivci tráví Silvestra na hokejovém šampionátu juniorů ve švédském Frölundaborgu.

Ti se s předměstím švédské metropole ve Frölundaborgu rozloučili vítězně. Duel se Švýcary nejprve působil dost nezáživným dojmem plným nepřesností.

„Je to taková plácaná,“ vystihl přesně Melovský.

Zatímco na mladících z alpské země se možná podepsalo, že před zhruba jedenadvaceti hodinami vybojovali jistotu čtvrtfinále proti Norsku (6:2), obhájci stříbrných medailí byli po souboji s Američany (3:4N) nastavení na jiný rychlostní stupeň. Ale chyběla jim preciznost.

Český útočník Matyáš Šapovaliv (24) se tlačí ke švýcarskému brankáři Alessiu Beglierimu. Ačkoli se ho pryč snaží dostat obránce Gaël Christe (15).

Zlepšení nastalo s nástupem do druhé třetiny. Junioři jasně dominovali, ujali se vedení 2:0 a protivníka, kterému se vůbec nedařil přechod do útočného pásma, takřka nepustili ke střelbě.

První švýcarské ráně z prostředního dějství čelil gólman Michael Hrabal až ve 35. minutě. Z té další už ale nečekaně inkasoval. Simon Meier nahodil puk ze skoro nulového úhlu, Hrabal neutěsnil prostor na přední tyči a kotouč si srazil do branky.

Podívejte se na gól Simona Meiera, který překvapil Michaela Hrabala:

Ještě před pauzou pak přišel o hokejku při průjezdu útočníka Grégoryho Webera. Ten si vyjel zpoza branky a našel krosovou přihrávkou Juliena Roda, na nějž se nenavázal chybující obránce Tomáš Hamara. Stačilo tak jen puk poslat do poloodkryté branky.

Vybudovaný náskok vyšuměl. Nehledě na herní i střeleckou převahu (26:9 po 2. třetině), na samostatné úniky Ondřeje Bechera, Jiřího Kulicha, Eduarda Šalého či tyčku po teči Dominika Rymona.

„Musíme hrát jednoduše a ne dělat blbosti,“ apeloval o přestávce před kamerou ČT bek Matteo Kočí.

Vyrovnávací trefa švýcarského útočníka Juliena Roda:

Ve 45. minutě však Rico Gredig trefil Robina Sapouška na rameno a český útočník zamířil rovnou do šatny. Krátce nato přišlo první vyloučení jinak disciplinovaného celku, když Becher fauloval vysokou holí a protivník dostal příležitost dokonat obrat.

MS hokejistů do dvaceti let 2024

Příloha iDNES.cz

Rozhodnutí ale nakonec nastalo později, v 53. minutě.

Zejména díky benjamínkovi Tomáši Galvasovi. Sedmnáctiletý zadák, který si v Liberci připisuje první extraligové starty, prošel po pravé straně, následně si puk stáhl a prohodil jej mezi nohama Tima Bünzliho přímo na kapitána Kulicha, jenž jednoduše uklidil kotouč do sítě.

Podívejte se na rozhodující český gól po parádní akci obránce Tomáše Galvase:

Za dvě a půl minuty favorizované mužstvo uklidnil Tomáš Hamara, jenž využil clony Jakuba Štancla a přesnou ranou počtvrté překonal gólmana Alessia Beglieriho. Ten první dvě branky inkasoval při nerovném počtu hráčů na ledě.

Ve 13. minutě po Melovského šikovném nahození do betonu zapsal třetí gól na turnaji během přesilovky pohotově dorážející Matyáš Šapovaliv. Nádhernou kombinaci z poloviny utkání při signalizované výhodě zase zakončil Sapoušek.

A když Beglieri uháněl v závěru základní hrací doby na střídačku, jeho spoluhráči už s výsledkem nic nezmohli. Přímý souboj o třetí příčku ve skupině doznal zaslouženého vítěze.

Mistrovství světa do 20 let
Skupina B 31. 12. 2023 17:00
Česko Česko : Švýcarsko Švýcarsko 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Góly:
12:04 Šapovaliv (Melovský, Hamara)
30:05 Sapoušek (Becher, Kulich)
52:47 Kulich (Galvas, Melovský)
55:18 Hamara (Becher)
Góly:
34:26 S. Meier (Dionicio, Reber)
39:03 Rod (G. Weber, Dionicio)
Sestavy:
Hrabal (Vondraš) – Alscher, Hamara (A), Čech, Cibulka, Galvas, Prčík, Kočí – Kulich (C), Bareš, Šapovaliv (A) – Sapoušek, Melovský, Šalé – Štancl, Becher, Rymon – Židlický, Přibyl, Redlich – Hujer.
Sestavy:
Beglieri (Huet) – Dionicio, Terraneo, Christe, Meile, Ustinkov, Bünzli – Braillard, Schild (A), Taibel (C) – Müller (A), Rod, G. Weber – Reber, Hornecker, E. Meier – Gredig, Jenni, S. Meier – Reinhard.
Přejít na on-line reportáž
Konečná tabulka skupiny B
1.USA4310029:911
2.Slovensko4300119:169
3.Česko4201117:137
4.Švýcarsko4100311:203
5.Norsko400048:260
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!