Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Česko - Švýcarsko 9:1. Junioři po kanonádě slaví pohodový postup do semifinále

Sport

  21:05aktualizováno  3. ledna 7:13
Jedna kaňka, jinak další precizní výkon českých hokejistů na mistrovství světa do 20 let. Junioři ve čtvrtfinále už v první minutě prohrávali, následně ale devíti brankami Švýcary zcela rozebrali a s přehledem postupují do semifinále, ve kterém vyzvou ve středu od 20:30 výběr Švédska. Čtyřmi body se blýskl Kulich, po dvou gólech přidali také Marcel a Szturc.

Zodpovědnost, jednoduchá hra v obranném pásmu a skvělá koncovka. Tři faktory, které zařídily výhru českých juniorů ve čtvrtfinále proti Švýcarsku.

Národní tým sice vyřazovací boje nezačal vůbec dobře, když rychle prohrával, ještě v prvních deseti minutách ale zvládl otočit skóre na 3:1 a v utkání následně dominoval. Slaví vůbec nejvyšší výhru Česka ve čtvrtfinále v historii juniorských šampionátů.

Český útočník Marcel Marcel (16) slaví se spoluhráči vstřelený gól ve čtvrtfinále juniorského šampionátu.

Český útočník Petr Hauser (17) dává gól do branky, kterou v pádu při souboji se švýcarským obráncem vysouvá z kolíků jeho spoluhráč Marcel Marcel (16).

Každá třetí střela Čechů skončila za zády švýcarského brankáře, naopak Suchánek lovil puk ze sítě pouze jednou. Ke všemu si na vyrovnávací gól připsal už čtvrtou asistenci v turnaji a dál vylepšuje historický rekord.

Díky nasazení po skupinové fázi se Češi vyhnou v semifinále zámořským soupeřům a vyzvou v boji o finále Švédsko.

Češi do čtvrtfinále nevstoupili vůbec dobře. Sice řídili úvodní akci, ovšem Švýcaři kotouč hned o mantinel vyhodili a zrodila se první nebezpečná příležitost. Za pomalu jedoucím pukem se rozjel Lorenzo Canonica, naopak Suchánek zaváhal a zůstal v brance. Švýcarský útočník chybu potrestal a v úniku otevřel skóre.

Stav 0:1 nevydržel dlouho. Po faulu Ryšavého a přifilmovaném pádu Zanettiho se hrálo ve čtyřech na obou stranách a více prostoru na ledě svědčilo Čechům. Svozil po mantinelu zavezl kotouč do útočného pásma a zpoza branky našel volného Kulicha, který pohotově vyrovnal.

A rázem se na ledě proháněli stejně dobře naladění čeští junioři jako ve skupině. Vysoko napadali rozehrávku soupeře, v obranné třetině naopak hráli velmi jednoduše a posouvali kotouče na rozjeté útočníky ve středním pásmu.

Českou pohodu nenarušilo ani první oslabení, ba naopak. Slova se ujal Marcel Marcel, který si ve středním pásmu prohodil dva Švýcary a překonal i brankáře Pascheho.

Podívejte se na vítězný gól Marcela Marcela:

A odchovanec Plzně vytvořil i třetí gól, když rychlostně opět zdolal obránce a i s faulem soupeře dokázal puk dostat na Petra Hausera, jenž šťastně bruslí přehodil Pascheho i dva ležící hráče v brankovišti.

V sedmi minutách po obdrženém gólu se ukázala síla českého výběru. Ta tkví v jednoduchosti a mimořádné efektivitě. V první třetině skóroval třikrát z devíti ran, naopak Švýcaři se horko těžko probojovávali přes střední pásmo a Suchánka ostřelovali jen z beznadějných pozic.

Nepomohla jim ani přestávka, Češi do ní totiž vstoupili podobně jako soupeř do té úvodní. David Jiříček vypálil po 28 vteřinách od mantinelu tak tvrdě, že Paschemu ohnul lapačku a navýšil na 4:1.

Švýcaři po čtvrté brance Čechů vystřídali brankáře, na lavičku se usadil Kevin Pasche, nahradil ho Alessio Beglieri.

Švýcarům scházela efektivita, díky které zdolali český tým v přípravném utkání před turnajem. Nedařilo se jim ani v přesilových hrách, do přečíslení se nedostávali. Z poctivé obrany se naopak rodily ofenzivní akce Čechů, jednu takovou vedl první útok, na jejímž konci stál podruhé přesný Kulich.

Poprvé v turnaji se prosadil Eduard Šalé:

Ve stejném duchu se dohrávala také závěrečná dvacetiminutovka, po Kulichově trefě se ve zbytku zápasu prosadili ještě dvakrát Szturc, také krásně Šalé a podruhé v utkání i Marcel.

Češi si tak opět po roce zahrají o medaile, v semifinále narazí na Švédy. Svěřenci trenéra Radima Rulíka budou útočit na zisk první medaile od bronzu z roku 2005 v americkém Grand Forks. Druhou dvojici tvoří domácí Kanada se Spojenými státy americkými, který se hraje v noci na čtvrtek od 0:30.

Čeští junioři, kteří vyhráli základní skupinu A a byli nasazení do play off jako nejlepší tým turnaje, se pokusí Švédům oplatit čtvrteční porážku 2:3 v prodloužení. Výběr kouče Magnuse Hävelida je jejich jediným přemožitelem na probíhajícím šampionátu.

Češi k prvnímu postupu do finále od obhajoby titulu v roce 2001 v Moskvě potřebují ukončit sérii třinácti porážek se Švédy na juniorských MS. Naposledy vyhráli 31. prosince 2002 právě v Halifaxu, kdy zvítězili 3:1.

Od poslední medaile v roce 2003 prošli branou čtvrtfinále teprve potřetí. V roce 2018 v Buffalu skončili stejně jako loni v Edmontonu čtvrtí.

Duel o 3. místo se hraje ve čtvrtek ve 20:30 a finále je na programu v noci na pátek v 0:30. Program na mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě:

Mistrovství světa do 20 let
Čtvrtfinále 2. 1. 2023 19:30
Česko Česko : Švýcarsko Švýcarsko 9:1 (3:1, 4:0, 2:0)
Góly:
02:41 Kulich (Svozil, Suchánek)
07:09 Marcel
09:37 Hauser (Marcel, Kos)
20:28 Jiříček (Kulich)
25:42 Kulich (Šalé)
33:10 Szturc (Svozil, Brabenec)
38:54 Šalé (Kulich)
43:18 Marcel (Čech, Ticháček)
44:22 Szturc (Ticháček, Jiříček)
Góly:
00:22 Robin
Sestavy:
Suchánek (Král) – Ticháček, Jiříček (A), Svozil (C), Špaček, Hamara, Moravec, Čech – Kulich (A), Šapovaliv, Šalé – Szturc, Brabenec, Chmelař – Kos, Menšík, Ryšavý – Měchura, Marcel, Hauser – Sapoušek.
Sestavy:
Pasche (22. Beglieri) – Streule, Bichsel (A), Zanetti, Sidler (A), Meile, Dionicio, Deussen, Despont – Biasca (C), Canonica, Robin – Jabola-Prada, Alge, Taibel – Ramel, Müller, Reichle – Perrenoud, Truog, Muggli.

Rozhodčí: Campbell, Menniti (oba CAN) – Laguzov (GER), Persson (SWE).

Počet diváků: 8 746

Přejít na on-line reportáž
Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...