Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Švýcarsko - Česko 3:5. Zápas plný obratů, rozhodl Hájek. Hokejisté se loučí výhrou

Daniel Voženílek s pukem v obranném pásmu Švýcarska. foto: ČTK

Česká reprezentace po dvou porážkách zabrala a na Švédských hokejových hrách obsadí třetí příčku. Ani proti Švýcarsku herně úplně nepřesvědčila, ale po obratu v závěrečném dějství zvítězila 5:3. Dvěma přesnými zásahy se blýskl Daniel Voženílek, rozhodující gól obstaral obránce Libor Hájek.
  11:57aktualizováno  14:45

O bezchybný výkon rozhodně nešlo, ve hře národního mužstva se i tentokrát našla celá řada nedostatků. Nepovedený začátek, chybějící důraz před oběma brankami, někdy až přílišná zbrklost v koncovce.

Svěřenci Radima Rulíka i tak neopouští turnaj v Karlstadu s prázdnou. Po jasné porážce s domácím výběrem a neúspěchu proti Finům si potřebovali alespoň trochu zlepšit náladu.

Švýcarsko – Česko 3:5

Podařilo se, ale cesta k vítězství se nerodila snadno. Po zlepšení herního projevu a obratu z 0:1 na 2:1 už se mohlo zdát, že zbytek zápasu nabídne poklidnější průběh. Pak ale přišla nepříjemná vyrovnávací trefa dvě vteřiny před koncem prostředního dějství.

Švýcaři ještě jednou vedli a sahali po první výhře v aktuálním ročníku Euro Hockey Tour, ale po gólech Davida Kašeho, Libora Hájka a uklidňující Voženílkově brance opět odchází smutní.

„Nedělní zápasy jsou těžké pro všechny, jde to rychle po sobě. Jsme rádi, že jsme pak měli více sil, i bruslařky jsme na tom byli líp,“ pochvaloval si třinecký útočník.

Podívejte se na rozdílovou branku Libora Hájka:

Soupeři zatápěli především v prvním dějství. Snaha o aktivitu národnímu týmu nescházela, ale klid a rozvaha ano. Souvislejší kombinace chvílemi představovala pro hráče velký problém, nepřesností se objevovalo až příliš.

Zdálo se, že se Češi perou s nervozitou. Měli potíže s rozehrávkou, v obranném pásmu předržovali kotouč, který jim odskakoval od hokejek. Kupili zbytečné chyby, volili komplikovaná řešení, při přechodu do útoku se opakovaně zasekávali už ve středním pásmu.

Švýcaři oplývali o trochu větší jistotou. Do Karlstadu dorazili s týmem plným nových, na mezinárodní scéně dosud neokoukaných jmen. Někteří tradiční tahouni v čele s Andresem Ambühlem, Enzem Corvi či Dennisem Malginem zůstali doma.

Švýcarský brankář Connor Hughes zasahuje v utkání s Českem.
Zklamaní Švýcaři po prohře 3:5 s Českem.

Svěřenci Patricka Fischera nikterak nedominovali. Spíš trpělivě vyčkávali a v patnácté minutě udeřili. Axel Simic se po ráně Thierryho Badera nejlépe zorientoval na brankovišti a po příhodném odrazu zametl puk za Jakuba Málka.

Jedenadvacetiletý gólman, který dostal přednost před Šimonem Zajíčkem, musel o chvíli později řešit také samostatný únik Svena Sentelera. Složitý moment se štěstím přečkal, ale s pomocí od svých spoluhráčů spokojený být nemohl.

Národní tým se zprvu nepotýkal jen s defenzivou, směrem dopředu nebyl téměř nebezpečný. Connora Hughese vylekalo snad jen brzké obtočení kolem branky v podání Voženílka, v sedmé minutě pálil nebezpečně z mezikruží zcela osamocený Martin Jandus.

Dění po přestávce naznačovalo, že v kabině se dost možná zvýšil hlas nebo padla ostřejší slova. „Měli jsme více ze hry, hráli jsme většinu času v jejich pásmu. Jen škoda, že jsme nedali více branek,“ líčil po zápase Rulík.

Češi se sice mírně přibrzdili nedovoleným bráněním Jakuba Galvase, ale po úspěšně zvládnutém oslabení, v němž Málka opět zaměstnal Senteler, viditelně přidali.

Zrychlili pohyb, více se tlačili do nebezpečných pozic, zintenzivnili střelbu. Hughesovi přibývaly zákroky, zajímavě pálili Roman Horák s Kašem, po šanci Jakuba Rychlovského puk nepříjemně poskakoval skrze brankoviště.

Vyrovnání přišlo v čase 32:59. Vyloučení Michaela Fory potrestal už po dvanácti vteřinách Petr Zámorský, jehož tvrdá dělovka propadla až do sítě. Nedlouho poté byl blízko k první trefě v reprezentaci Jan Bambula, gól měl na hokejce také Michal Kovařčík.

Daniel Voženílek překvapil Connora Hughese střelou zpoza branky:

Zadařilo se až Voženílkovi, který nachytal brankáře soupeře nahozením ze záporného úhlu. Švýcaři se rázem neměli čeho chytit, přestávali stíhat, byla na nich patrná únava ze sobotního večerního duelu. Dvě vteřiny před druhou sirénou ale dostali vítaný dárek.

Vyrovnání předcházely zmatky v obranném pásmu a špatné rozebrání hráčů. Zdánlivě snadné nahození Michaela Fory vyrazil Málek pouze ke zcela neobsazenému Marcu Marchonovi, jenž se z bezprostřední blízkosti nezmýlil.

Krátce po startu závěrečného dějství to s nadějemi na první výhru na turnaji vypadalo ještě hůře. Tyler Moy si najel do předbrankového prostoru, šikovně tečoval pokus Livia Stadlera a usměrnil puk mezi betony českého gólmana.

Jakub Málek zasahuje v utkání proti Švýcarsku.

Po obratu ve skóre se národní tým ocitl v útlumu. André Heim orazítkoval tyč, Švýcaři se začali nadechovat. Sami si ale zkomplikovali situaci dalším dvouminutovým trestem, na Kašeho zásahu měl výrazný podíl i smolař Fora, který bruslí nasměroval kotouč do sítě.

Češi už nepolevili, rozhodující trefa přišla v čase 52:33. Hájek těžil z výborné práce parťáka Daniela Gazdy, s jeho ranou pod horní tyč nemohl Hughes nic dělat. Soupeřova hra v šesti nic nepřinesla, po Voženílkově druhém úspěchu v zápase bylo rozhodnuto.

Rulíkův výběr tak opouští třetí turnaj v sezoně s bilancí jedné výhry a dvou porážek. Osmapadesátiletý kouč viděl v akci další hráče a získal nové poznatky směrem k blížícímu se světovému šampionátu v Praze a Ostravě.