Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Švýcarsko 3:2P. Národní tým opět vítězný, v prodloužení rozhodl Kempný

Český útočník Jakub Rychlovský se pokouší zakončit před švýcarským gólmanem Leonardem Genonim na Švýcarských hrách. foto: AP

Pátý zápas v sezoně, páté vítězství. Tentokrát se však musel národní tým spokojit pouze se dvěma body za výhru 3:2 v prodloužení. Rulíkovi svěřenci totiž přišli během dvou minut na začátku třetí třetiny o dvoubrankový náskok, druhý bod nakonec Čechům vystřelil v 62. minutě Michal Kempný.
  17:57

Zatím nikdo nedělal Čechům – bez ohledu na výsledek – v aktuální sezoně větší problémy než v sobotu Švýcaři. A to především ve dvou rozdílných fázích zápasu.

V první třetině se soupeř snadno vypořádával s českým napadáním a jednoduše se mu dařilo přecházet přes střední pásmo. Proto museli Češi v úvodních minutách zaujmout spíše defenzivní styl, který podpořil skvělým výkonem debutant v brance Josef Kořenář..

Česko – Švýcarsko 3:2P

Ten pokryl v celém zápase celkem 21 střel a podobně jako Dominik Pavlát, který tentokrát zůstal na lavičce, si připsal proti Švýcarsku první reprezentační vítězství

Kapituloval až při druhém náporu domácích, jenž přišel až ve třetí třetině. V té druhé se až na ojedinělé výstrahy mohl nudit, hned na začátku poslední dvacetiminutovky ho však probudily dvě rychlé akce, po kterých se jen bezmocně ohlížel.

Nejprve snižoval z přesilovky na středu osamocený Tyler Moy, zanedlouho navíc srovnal po jednoduché, nicméně efektní a hlavně úspěšné akci Tristan Scherwey.

Český obránce Filip Pyrochta vyváží kotouč zpoza branky během utkání se Švýcarskem na Švýcarských hrách.

Za pouhé tři minuty tak Švýcaři sebrali Čechům náskok, který poctivě budovali ve druhé části. Ta totiž zcela jednoznačně patřila Rulíkovým svěřencům. Markantně v ní zlepšili pohyb i práci s kotoučem. Na Leonarda Genoniho vyslali hned šestnáct střel, oproti pěti z první periody.

Podobně jako ve čtvrtek proti Finům hýřili parádním pohybem bratři Kovařčíkovi, k nim se tentokrát přidal karlovarský Ondřej Beránek. Michal dokonce vybojoval pro spoluhráče první gól.

Zatímco spoluhráči mohli v první třetině děkovat hlavně debutantovi Kořenářovi, další nováček Jakub Rychlovský vsítil první gól, když těžil z Kovařčíkovy práce kolem branky.

Podívejte se na gól Jakuba Rychlovského:

A ani třetí novic obránce Mikuláš Hovorka neodehrál špatné utkání, připsal si několik úspěšných bloků a vyrovnal se i zkušenějším zadákům.

Čechům v prostřední části rostlo sebevědomí, krásné akce předváděl kromě fungující čtvrté řady i David Tomášek, jenž přidal ve 28. minutě také druhý gól. Na druhý pokus využil přesilovou hru, když si počkal na odražený kotouč před osamocenou klecí.

Český útočník David Tomášek svádí souboj s švýcarským obráncem Romainem Loeffelem na Švýcarských hrách.

Jenže ani Tomáškův zásah nemusel národnímu týmu k bodům stačit, Švýcaři si ve třetí třetině vytvářeli po dvou gólech i další šance, Andrighetto v početní výhodě napálil tvrdou ranou tyč, která rozezvonila z poloviny zaplněnou Swiss Life arenu.

A když Kořenář zlikvidoval minutu před koncem únik Bertschyho, zápas dospěl do prodloužení.

V něm měli Češi pořádnou dávku štěstí. Při jednom z výpadů dopředu upadl před Michalem Kempným útočník Ken Jager a sparťanský obránce se tak rázem objevil v obrovské šanci.

Takto přisoudil Michal Kempný druhý bod národnímu týmu:

Srovnal si puk na čepeli, zamířil a trefil přesně prostor vedle levé tyče.

Češi tak nadále zůstávají v této sezoně neporažení, stále zůstávají v čele Euro Hockey Tour a v neděli od 13:00 hodin vyzvou Švédsko o celkové vítězství na Švýcarský hrách.

Tabulka Švýcarských her:

Tým Z V VP PP P S B
1. Švédsko 2 2 0 0 0 7:4 6
2. Česko 2 1 1 0 0 5:3 5
3. Švýcarsko 2 0 0 1 1 4:7 1
4. Finsko 2 0 0 0 2 3:5 0

Tabulka EHT

Tým Z V VP PP P S B
1. Česko 5 4 1 0 0 18:08 14
2. Švédsko 5 4 0 0 1 17:14 12
3. Finsko 5 1 0 0 4 12:16 3
4. Švýcarsko 5 0 0 1 4 7:16 1
Autor: