Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští hokejisté si díky Hradci zahrají po třech letech finále Ligy mistrů

Radost hokejistů Hradce. foto: ČTK

Hradec Králové - Hokejisté Hradce Králové si jako druhý český tým po pražské Spartě zahrají finále Ligy mistrů. Východočeši po úvodní výhře venku 3:1 porazili Djurgaarden v domácím odvetě 3:0. O trofej budou bojovat s dalším švédským týmem Frölundou 4. února na vlastním ledě.
  20:30aktualizováno  21:30

O úvodní gól před zaplněným hledištěm se postaral na začátku druhé třetiny současně s koncem přesilovky po individuální akci Jakub Lev. Týmu Mountfieldu vyšel i nástup do třetí části, kdy zvýšil Richard Nedomlel. 

Do prázdné branky pak přidal pojistku Aleš Jergl. Čisté konto udržel Marek Mazanec, kterého hosté nepřekonali ani ze dvou trestných střílení.

Posledním soupeřem svěřenců Vladimíra Růžičky a Tomáše Martince bude obhájce prvenství Frölunda, která bude usilovat o čtvrtý triumf za šest ročníků Ligy mistrů díky obratu ve druhém semifinále. 

Indians přes úvodní domácí prohru 2:3 vyhráli na ledě Luley 3:1, ačkoliv inkasovali jako první. Sparta v sezoně 2016/17 ve finále proti Frölundě neuspěla.

„Chtěl bych hráče pochválit za velmi dobrý týmový výkon, potvrzený vynikajícím Markem Mazancem v brance. Jsme samozřejmě rádi, že jsme se probojovali do finále,“ řekl trenér Růžička.

Už na konci druhé minuty se provinil faulem Rosandič a jeho spoluhráči se měli co ohánět, aby udrželi bezbrankový stav. 

Ve čtvrté minutě měli i porci štěstí, když na celou halu zazvonila tyčka po tvrdé Högströmově ráně od modré čáry. Vzápětí Mazanec skvěle zakročil proti Axelssonovi.

Hradec Kr. - Durgaarden 3:0

(0:0, 1:0, 2:0) 

Branky a nahrávky: 21. Lev (Chalupa), 43. Nedomlel, 52. Jergl (Perret). Rozhodčí: Nikolic (Rak.), Stano (SR) - Ondráček, Hynek (oba ČR). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 6161. První zápas: 3:1, postoupil Hradec Králové.
Hradec Králové: Mazanec - Čáp, Cibulskis, Šalda, F. Pavlík, Nedomlel, Rosandič, Gaspar - Smoleňák, Cingel, M. Chalupa - Kevin Klíma, Lev, R. Pavlík - Jergl, Koukal, Perret - Dragoun, Kubík, Miškář - od 41. navíc Morong.
Djurgaarden: Svedberg - Alsing, T. Nilsson, Högström, J. Pettersson, Garrison, Hultström, S. Johansson - Eklund, Josefson, Strandberg - Holtz, Berglund, Axelsson - Agren, Östman, Haga - Bergfors, Wandell, H. Eriksson - Falk.

„Kdybychom v té přesilovce dali gól, zápas by nejspíš vypadal úplně jinak, jenže my jsme ho nedali. Hráli jsme dnes hodně okolo mantinelů a ne v prostoru před brankou,“ ocenil Východočechy kouč hostů Robert Ohlsson.

„Měli jsme také problémy ve středním pásmu. První gól dal soupeř a energie se pak přesunula na jeho stranu. My jsme se o to nepoprali tak, jak bylo potřeba. Postoupil ten správný tým, který si to zasloužil,“ dodal.

Početní výhodu si záhy vyzkoušeli i domácí, jenže nebyli zdaleka tak nebezpeční. 

Na začátku 13. minuty pak ujel hostům Perret, s blafákem ale na Svedberga nevyzrál. Lev pak nevyužil velkou možnost po Svedbergově nepovedené rozehrávce.

Na začátku druhého dějství dohrávali domácí přesilovku a přesně s jejím skončením je poslal do vedení díky parádní akci Lev. Ve 23. minutě mohl vyrovnat Agren, svůj bekhenový blafák však poslal vedle. 

Po polovině zápasu se po další chybě hostů, kdy Garrisonovi sklouzl kotouč z hole ve vlastním obranném pásmu, jel sám na hostujícího gólmana Chalupa, ani on ale neuspěl.

Na začátku 43. minuty se opřel do puku Nedomlel a parádní ranou propálil Svedberga. „Prostě jsem zavřel oči, hodil to tam a zaplaťpánbůh to takhle vyšlo. Ale nejde o to, kdo ty góly dává, jsme jeden tým,“ zdůraznil obránce Nedomlel.

Domácí se dostali definitivně na koně a svou velkou šanci nepustili. Už devět minut před koncem sáhli hosté v touze napomoci zázračnému obratu ke hře bez gólmana, čehož využil k pojistce Jergl.

Střelec gólu Tomáš Vincour slaví spolu se střídačkou.
Aleš Jergl z Hradce Králové v pokusu o zakončení.

Hned vzápětí nařídili sudí trestné střílení po faulu Kubíka, Mazanec ale proti Josefsonovi skvěle předsunul hokejku a puk mu vypíchl. Závěr okořenila ještě krátká bitka a také další trestné střílení Djurgaardenu po Šaldově faulu. 

Po Berglundově dobrém zakončení ale Mazance stejně jako v úvodu zachránila branková konstrukce, což potvrdil i sudí u videa.

„Myslím, že hodně zásadní bylo, že soupeř nedal v té první přesilovce gól, ale trefil jen tyčku. Jinak jsme zápas odehráli velice dobře. Byli jsme rychlí, silní na kotouči,“ řekl trenér Růžička.

„Hráli jsme výborně střední pásmo a byli jsme i dravější než soupeř. Rozhodující pak bylo, že jsme dali první gól. Hodně jsme po něm ožili. Djurgaarden se samozřejmě zkoušel vrátit do zápasu, ale naši hráči to výborně zvládli,“ dodal.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...