Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Čeští hokejisté zdolali Slovensko i ve druhém zápase

Sport

  17:25
Prostějov - Čeští hokejisté porazili v Prostějově v přípravě na květnové mistrovství světa v Německu 3:2 Slovensko a navázali na páteční výhru nad stejným soupeřem 6:2.

Čeští hokejisté díky Mojžíšově trefě zdolali Slovensko 3:2. foto: ČTK

 Zápas rozhodl pět sekund před koncem obránce Tomáš Mojžíš. Další zápas čeká český tým za necelé dva týdny na LG Hockey Games ve Stockholmu.

Česká republika - Slovensko 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)

 Branky a nahrávky: 28. Hubáček, 57. Klepiš (K. Rachůnek, Vampola), 60. Mojžíš (Jánský) - 17. Tománek (Zálešák), 60. Pánik (Tatar). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler - Bláha, Kalivoda. Vyloučení: 4:5. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 2500.

Český tým vedli při absenci hlavního kouče Vladimíra Růžičky, který se vydal sledovat finále extraligy mezi Pardubicemi a Vítkovicemi, asistenti Josef Jandač a Ondřej Weissmann. Do branky se postavil oproti pátečnímu zápasu místo Hübla Sedláček a do sestavy naskočil v útoku za Gulaše Jánský.

Od začátku hráli i beci Hunkes s Hrabalem, kteří nastoupili v minulém utkání jen v závěrečné třetině.

Kanadský trenér Slováků Glen Hanlon zařadil po debutu Záborského, Pánika, Jaška, Tománka a Tybora nově dnes i další dva nováčky Gründlinga a Chovana.

Úvodnímu vhazovaní předcházela minuta ticha k uctění polských obětí letecké tragédie ve Smolensku při dnešním státním smutku.

Už po 45 vteřinách šel pykat Mojžíš, ale následoval jej už za osm sekund na dvě plus dvě minuty Tománek a při hře čtyř proti čtyřem byl blízko gólu Vampola. Tísněný zády k brance chytře zakončil bekhendem, puk se odrazil od tyče, ale za brankovou čárou neskončil. Po vyloučení Vydareného hráli Češi 94 vteřin v pěti proti třem, ale Slováci odolali, stejně jako potom při Frühaufově trestu.

Domácí výběr se pak ubránil v oslabení a v 16. minutě mohl otevřít skóre po Jánského akci z dorážky Kovář, ale závar před Staňovou skončil posunutou brankou. Vzápětí padl gól na druhé straně, když se před Sedláčkem nejlépe zorientoval po Zálešákově pokusu Tománek.

V druhém dějství získávali převahu díky lepšímu bruslení Hanlonovi svěřenci, ale Sedláček střely Slováků pochytal nebo měli střelci nepřesnou mušku. Na české straně se dostal k dorážce po Markově akci Gřegořek, ale vyrovnání se dočkali diváci až v 28. minutě. Vydarený ztratil puk v obranném pásmu, zmocnil se jej Hubáček a střelou do levého horního rohu smazal ztrátu.

Češi po vyrovnání ožili, ale šancí k vidění moc nebylo. Vrátit vedení Slovákům mohl v 35. minutě po brejku tečí Záborský, ale minul. Při Haščákově vyloučení zase zabránila českému týmu v obratu skóre po Čáslavově ráně od modré čáry horní tyč.

V závěrečném dějství skončila mimo Staňovu branku Kovářova teč Hubáčkovy přihrávky. Při Kašparově vyloučení se domácí ubránili, postupně získávali převahu, ale Jánský ani Kovář svými pokusy na slovenského gólmana nevyzráli.

V 50. minutě se objevil ve velké šanci Vondrka, ale kotouč mu přeskočil hokejku a premiérové trefy v národním týmu se nedočkal. Ta mu byla upřena v pátek, kdy byl jeho gól připsán v oficiálním zápise Kůrkovi. Pět minut před koncem nezamířil přesně v dobré pozici ani Martin Růžička.

V 57. minutě se už Češi radovali, když Rachůnkovu střelu tečoval za Staňova záda Klepiš. Vyrovnat mohl Zagrapan, při power play se to ale povedlo 55 vteřin před koncem Pánikovi. Z výhry se ale přece jen radovali Češi, když se pět sekund před koncem trefil bek Mojžíš.

Autor: