Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Čeští junioři skončili na MS šestí

Sport

  10:41
OTTAWA - Trenér Marek Sýkora byl po prohraném zápase, který rozhodl o tom, že jeho svěřenci obsadí nakonec na šampionátu šesté místo, zklamaný. "Chtěl jsem moc vyhrát, ale nepovedlo se to. Tato porážka mě hodně mrzí," řekl novinářům po utkání.

Utkání s Američany české hráče hodně bolel. foto: ČTK

Začátek zápasu se nesl v americké režii. Hokejisté ze zámoří jednoznačně předčili český tým. Ten mohl děkovat jen brankáři Vošvrdovi, který nahradil v sestavě Furcha, že prohrával pouze 0:1. "Až od druhé dvacetiminutovky jsme se zlepšili. Jen díky brankáři jsme zůstali ve hře," poznamenal Sýkora.

Hra se postupně vyrovnala až ve druhém dějství, které branku nepřineslo. "Kluci zvýšili aktivitu, zlepšili se v bruslení a hned to bylo vidět. Také jsme hráli lépe dozadu, naše hra byla najednou organizovanější. Efekt byl pak patrný. Bohužel to nevydrželo do konce," pokračoval Sýkora v hodnocení duelu.

Češi dokázali v poslední třetině dvěma brankami otočit stav utkání, Američané ale pak rychle vyrovnali a v prodloužení rozhodli po chybě obránce Jordána, jenž upadl na modré čáře. VanRiemsdyk dokončil nájezd na Vošvrdu elegantním zakončením a zajistil Spojeným státům pátou příčku.

"Kdybychom vyhráli, tak by pachuť z konečného umístění trochu vyprchala. Nebylo by to tak hořké. Tahle porážka mě moc mrzí, že jsme to nedotáhli. Náš výkon se postupem času zlepšoval, Američané nás pak možná trochu podcenili, mohli jsme vyhrát," řekl trenér české dvacítky.

Češi tak zakončili turnaj čtvrtou porážkou a dokázali porazit pouze sestupující Německo a Kazachstán. Sýkora se své pocity rozhodl vyjádřit jako zklamání. "Nevím ale přesně, zda je to správný pocit. Zda současné mužstvo má na to hrát s Ruskem, Amerikou a Kanadou vyrovnané zápasy. S tím si nejsem jistý," zamyslel se.

Přiznal, že od hráčů čekal více. "Před zápasem jsem hráčům říkal, že se silnými soupeři jsme inkasovali sedmnáct branek a pouze pět jich vstřelili. Proto jsme kladli důraz hlavně na defenzivu, ale nevydrželi jsme," podotkl Sýkora. Podle něj byl rozdíl mezi oběma celky v hladu po zakončení. "Hra okolo branky, produktivita, střelba z voleje, to je zámořským týmům vlastní. V tom jsou pro nás zatím nedostižní," kriticky připojil.

Zápas o páté místo nepřinesl tolik atraktivní podívanou jako zápasy play off. "Naplno se hrálo, ale nebylo to jako utkání čtvrtfinále. Asi působilo zklamání z vyřazení, ale nic s tím nenaděláte. I Američané nehýřili aktivitou. Na začátku byli dobří, ale pak stejně povadli," řekl Sýkora.

Porážka od celku USA mimo jiné rozhodla o papírově silnějších soupeřích pro český tým v základní skupině juniorského mistrovství v dalším roce. "Řadě hráčů to bylo asi jedno, nevidím do nich, neptám se jich," dodal trenér juniorského výběru České republiky, který by měl reprezentační výběr vést i na přelomu roku 2009 a 2010.

MS hokejistů do 20 let - o 5. místo:
Česká republika - USA 2:3 v prodloužení (0:1, 0:0, 2:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 43. Okál (Novotný), 51. Roman (Káňa) - 9. Tangradi (Wahl), 54. Fairchild, 63. vanRiemsdyk (McDonagh, Wilson). Rozhodčí: Ország (SR), Reiber - Arm (oba Švýc.), Bechard (Kan.). Vyloučení: 9:5, navíc Okál 10 min., Štich (oba ČR) - Ruth (USA) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 17.936.

Sestavy:
Česká republika: Vošvrda - Kundrátek, Dóczy, Parýzek, Jordán, Gudas, Štich, Piskáček - Valchař, Roman, Káňa - Eberle, Knotek, Strapáč - Vincour, Kubalík, Szturc - Novotný, Červený, Okál. Trenéři: Marek Sýkora, Zdeněk Moták a Rudolf Pejchar.

USA: Unice - Blum, McDonagh, Ruth, Cole, Shattenkirk, Fairchild, Kessel - vanRiemsdyk, Wilson, Schroeder - O´Brien, Wahl, Bowman - Palushaj, Rust, Tangradi - Kristo, Hoeffel, Johnson - Hayes. Trenéři: Ron Rolston, P.K. O´Handley, Nate Leaman a Jeff Blashill.

Autor: