Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Crosby s Ovečkinem útočí na ceny pro hvězdy NHL

Sport

  7:56
NEW YORK - Drobnou náplastí na vyřazení Pittsburghu s Bostonem ve finále Východní konference se může pro Sidneyho Crosbyho stát předávání cen NHL. Kapitán hokejistů Penguins kandiduje stejně jako Alexandr Ovečkin z Washingtonu na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče i Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA. Je v nominaci i na Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji.

Sidney Crosby a Alex Ovečkin. foto: Reprofoto

Letos se nekoná tradiční slavnostní večer s vyhlášením trofejí. V nabitém programu po výluce se uskuteční tradiční ceremoniál ve dvou hodinových televizních pořadech stanic NBC v USA a CBC v Kanadě.

V pátek začne program ve 23:00 SELČ. Oznámeni budou vítězové Mastertonovy trofeje, Selkeho trofeje pro nejlépe bránícího útočníka, Ceny Jacka Adamse pro nejlepšího kouče, Trofeje Lady Byngové pro hokejového gentlemana, King Clancy Trophy za humanitu, NHL Foundation Player Award za charitativní činnost a ceny pro generálního manažera roku.

V noci na neděli v 1:00 SELČ, hodinu před startem druhého finálového utkání Stanleyova poháru mezi Chicagem a Bostonem, budou přebírat ocenění vítězové Hart Trophy, Ted Lindsay Award, Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, Norris Trophy pro nejlepšího obránce a Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře.

V nominaci na prestižní Hart Trophy je spolu s Crosbym a Ovečkinem útočník John Tavares z New York Islanders. Na Ted Lindsay Award s nimi kandiduje nejproduktivnější hráč základní části Martin St. Louis z Tampy Bay, který už získal Art Ross Trophy, o niž dlouho suverénní lídr Crosby přišel kvůli zlomenině čelisti a vynechaným dvanácti zápasům na konci základní části.

Cenu už má také Ovečkin, který potřetí v kariéře získal Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce a má stejně jako Crosby šanci na tři ceny.

NEJUŽITEČNĚJŠÍ V PLAY OFF. Conn Smythe Trophy pro Krejčího?

Favoritem je ale na obě ceny pro nejužitečnějšího hráče Crosby. K trofeji Billa Mastertona má blízko brankář Josh Harding z Minnesoty, kterému byla loni diagnostikována roztroušená skleróza.

Teoretickou naději na tři ceny má i St. Louis, jenž může získat potřetí za poslední čtyři roky v NHL Lady Byng Memorial Trophy za gentlemanské chování v kombinaci s hokejovým uměním.

Žádný český hráč v nominacích není. Útočník David Krejčí z Bostonu je však v bojích o Stanleyův pohár horkým kandidátem na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Ta se uděluje bezprostředně po finále, v kterém Bruins po prvním zápase prohrávají s Chicagem 0:1.

Nominace na ceny NHL:

  • Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Sidney Crosby (Pittsburgh), Alexander Ovečkin (Washington), John Tavares (NY Islanders).
  • Ted Lindsay Award (nejužitečnější hráč NHL podle členů Hráčské asociace NHLPA): Sidney Crosby (Pittsburgh), Alexander Ovečkin (Washington), Martin St. Louis (Tampa Bay).
  • Vezina Trophy (nejlepší brankář): Sergej Bobrovskij (Columbus), Henrik Lundqvist (NY Rangers), Antti Niemi (San Jose).
  • Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Brendan Gallagher (Montreal), Jonathan Huberdeau (Florida), Brandon Saad (Chicago).
  • Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Patrice Bergeron (Boston), Pavel Dacjuk (Detroit), Jonathan Toews (Chicago).
  • Jack Adams Award (nejlepší trenér): Bruce Boudreau (Anaheim), Paul MacLean (Ottawa), Joel Quenneville (Chicago).
  • James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Kris Letang (Pittsburgh), P.K. Subban (Montreal), Ryan Suter (Minnesota).
  • Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Patrick Kane (Chicago), Matt Moulson (NY Islanders), Martin St. Louis (Tampa Bay).
  • Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji): Sidney Crosby (Pittsburgh), Josh Harding (Minnesota), Adam McQuaid (Boston).
  • Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Daniel Alfredsson (Ottawa), Dustin Brown (Los Angeles), Jonathan Toews (Chicago).
  • Generální manažer roku: Marc Bergevin (Montreal), Bob Murray (Anaheim), Ray Shero (Pittsburgh ).
Autoři: ,