Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

Hráči Třince se radují z postupu do semifinále. Zleva Richard Nedomlel, brankář Marek Mazanec, Andrej Nestrašil, Miloš Roman a Tomáš Kundrátek. foto: ČTK

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých Budějovic. Šampion posledních čtyř dohraných ročníků extraligy o svém triumfu 2:0 rozhodl až ve třetí části, ve které rozhodující branku utkání vstřelil Miloš Roman. V semifinále Třinec vyzve pražskou Spartu.
  19:32aktualizováno  21:42

Kdo dá první gól, vyhraje.

Pravidlo, které platilo ve všech dosavadních zápasech série a stejně tak i dnes.

Na první a zároveň rozhodující branku se čekalo až do 50. minuty, ve které domácí konečně vyzráli na vynikajícího Dominika Hrachovinu v brance hostí. Postupovým hrdinou se stal Miloš Roman, který dorazil do odkryté sítě nahození Adama Poláška od modré.

Rozhodující branka Miloše Romana:

Hosté, motivovaní třemi výhrami v řadě, gólovou odpověď nenašli.

Faulem Dominika Simona dvě minuty před koncem se navíc připravili o závěrečný tlak. Odvoláním brankáře alespoň dorovnali síly na ledě, definitivní tečku za utkáním však přidal do odkryté sítě Viliam Čacho.

Play off extraligy tak stále čeká na první velkolepý obrat ze stavu 0:3 na zápasy.

Třinec – Budějovice 2:0

Konečný stav série 4:3.

Vítězství favorita zároveň definitivně určilo semifinálové soupeře. Třinec pojede k prvním zápasům do Prahy, Litvínov do Pardubic.

Třineckým se vyplatila sázka na Marka Mazance, který odchytal první pět utkání, v tom šestém však dostal přednost Ondřej Kacetl.

Domácím se po většinu utkání dařilo držet Budějovice mimo střelecké pozice a Mazanec tak ke třetímu čistému kontu v sérii potřeboval pouhých deset zákroků. Jeho soupeř v protější bráně Hrachovina musel naopak zasahovat sedmadvacetkrát.

Marek Mazanec ve čtvrtfinále extraligového play off.

Úvodní polovina první třetiny uplynula sice ve velkém tempu, ale bez většího vzruchu.

Klid rozťal až Martin Růžička, který se po přihrávce Daniela Voženílka ocitl v 10. minutě zcela volný před prázdnou brankou hostů.

Domácí kanonýr, který předchozí utkání nedohrál, se ale k zakončení nedostal. Vhodně zvoleným faulem ho zastavil Martin Beránek. Ocelářské ostřelování v početní nevýhodě pokryl Hrachovina, o pár minut později neuspěli po vyloučení Patrika Hrehorčáka ani hosté.

I v druhém dějství se domácím dařilo držet Jihočechy mimo nebezpečné pozice. Mazanec řešil většinou střely z úhlu nebo z dálky.

Martin Beránek z Českých Budějovic bojuje před brankou Marka Mazance s Martinem Marinčinem.

Jedinou výjimkou byla pasáž kolem poloviny utkání.

Ve 28. minutě Mazanec šikovně vypíchl puk Adamu Kubíkovi, který ze strany najížděl do gólové pozice. K dalšímu souboji výše zmíněných došlo o pár desítek sekund později po vyloučení třineckého Adama Poláška.

Proti první Kubíkově ráně zasahovala horní tyčka, proti druhé Mazancův pravý beton. Po zbytek třetiny, a vlastně i celého utkání, měl už ale domácí brankář klid.

V 35. minutě si Kachyňa v útočném pásmu počíhal na Vladimíra Draveckého. Zásah ramenem do hlavy, po kterém se třinecký útočník těžce zvedal, však rozhodčí k rozhořčení větší část Werk Areny ohodnotili jenom dvouminutovým trestem.

Ve třetí části Třinec stupňoval tlak.

Hrachovina hned při první střídání řešil nebezpečnou akci Marka Daňa. Ve 46. minutě měl na hokejce tutovku Roman, který ve velké šanci přestřelil.

O několik chvil později se ale vykoupil.

Petr Vrána šikovně vyvezl kotouč do útočného pásma, kde našel na modré Poláška. Jeho tečovanou ránu Hrachovina vytěsnil pouze k Romanovi, který si tentokrát zakončení pohlídal a poslal Třinec do semifinále.

Zdeněk Moták (Třinec): „Musím poděkovat Motoru za skvělou sérii. Byla vedena chlapsky, rytířsky, v duchu fair play. V prvních třech zápasech jsme hráli dobře. Možná to mělo na nás trošku negativní vliv, že někde vzadu v mozku jsme si mysleli, že to bude jednoduché, že už to ukončíme. V dalších zápasech se tak nestalo. Budějovičtí prokázali svou kvalitu a po našem vzestupu jsme měli trpký pád a museli jsme se sbírat ze dna. Ale velký kredit hráčům. Dokázali pracovat celých šedesát minut a ve třetí třetině si vytvořili dostatečný tlak a příležitosti, aby šli za tím jedním gólem, který rozhodl. Říkal jsem ráno hráčům, že potřebujeme 21 lidí na ledě a že je jedno, kdo ten gól dá. Opravdu ty góly dali hráči, kteří je obecně moc nedávají. Ale důležité také je, že hráči první a druhé útočné pětky, kteří jsou od toho, aby góly dávali, tak vzali i jinou roli. Roli poctivého a zodpovědného výkonu.“

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Utkání bylo opatrné, v pár okamžicích měl Třinec trošičku navíc a o gól byl lepší. Ale vzdorovali jsme, dobře jsme bránili. Chtěli jsme hlavně nedostat gól, což se nám dlouho dařilo. Bohužel jsme si vytvářeli málo šancí ke skórování, v tom byl Třinec lepší. Sedmý zápas je o nějaké jedné chybě, my jsme ji udělali a bohužel nás to stálo sérii. Chtěl bych ale poděkovat klukům, že to za stavu 0:3 nevzdali a dotáhli jsme to až do sedmého zápasu.“

Tipsport extraliga 2023/24
28. 3. 2024 17:00
Třinec : Č. Budějovice 2 : 0
(0 : 0, 0 : 0, 2 : 0)
Góly:

Rozhodčí: J. Hribik, R. Hradil - J. Špůr, D. Thuma

Vyloučení: 3:4, Využití: 1:0, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 10:27, Počet diváků: 5 400 (100 % z kapacity 5 400), konečný stav série: 4:3

Přejít na on-line reportáž
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...