Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Navrhuji trest zrušit. Voženílek se brání zákazu na dvě utkání, podává odpor

Jáchym Kondelík (vlevo) z Českých Budějovic a Daniel Voženílek z Třince v roztržce během šestého čtvrtfinále. foto: ČTK

Že by další zásadní zlom v herně vyrovnané sérii? Třinecký útočník Daniel Voženílek dost možná přijde o nejbližší duely semifinále hokejové extraligy se Spartou. Ve zkráceném řízení vyfasoval od disciplinární komise dvouzápasový trest za vražení Filipa Chlapíka na mantinel. Proti rozhodnutí se staví nejen klub, ale i hráč, který podal oficiální odpor.
  10:25aktualizováno  16:33

„Mým cílem bylo Chlapíka dovoleně atakovat, jelikož byl v držení puku. Věděl o mně a musel počítat s tím, že ke kontaktu dojde. Po celou dobu souboje měl puk na holi. Na souboj se pro mě nepochopitelně nepřipravil, dostatečně se nezpevnil a nesnížil těžiště. Sám sebe vystavil do zranitelné pozice,“ hájí se Voženílek.

Ten ve 13. minutě středečního druhého klání série dohrál Chlapíka zezadu a vysloužil si první výraznější pískot tribun, ani sudí ovšem nevylučovali. Útočník Sparty vypadal otřeseně, z ledu ale po chvíli vstal a v utkání pokračoval.

Podívejte se na potrestaný zákrok třineckého útočníka Daniela Voženílka:

Komise vlastní verdikt v rozhodnutí předsedy Viktora Ujčíka hájila tím, že zohlednila „nebezpečnou vzdálenost od mantinelu, intezitu zákroku v jeho závěrečné fázi, nižší nájezdovou rychlost faulujícího hráče i fakt, že faulovaný hráč byl v držení puku a zákrokem nebyl zraněn.“

„Jsem rád, že zákrok nevedl ke zranění Filipa Chlapíka, který byl v dalším střídání znovu v pořádku na ledě,“ hlásí Voženílek. S trestem se však nemůže ztotožnit.

„V žádném případě jsem do souboje nejel se záměrem poslat soupeře čelně proti mantinelu,“ podotýká. „Těsně před kontaktem se soupeř ve snaze krýt si puk ke mně nečekaně vytočil zády. V tu chvíli by jakýkoli kontakt, i s minimální intenzitou, znamenal pád soupeře. Do této zranitelné pozice se dostal sám tím, že udělal nečekaný manévr metr před mantinelem. Situace nemohla mít jiné vyústění, než jeho pád.“

„Navrhuji, nechť disciplinární komise odporem napadené rozhodnutí zruší a sama rozhodne tak, že řízení zastaví. Případně nechť vynese trest mírnější, neboť podle mě je uložený trest nepřiměřeně přísný...“

Zákaz činnosti platí pro třetí a čtvrté semifinálové utkání, které čtyřnásobní obhájci titulu sehrají doma a pokusí se v nich dotáhnout nabranou ztrátu 0:2.

„S ohledem na to, že jsem v předchozích utkáních byl nominován do základní sestavy, trest se vztahuje prakticky na nejdůležitější dva zápasy klubu v sezoně, žádám o rozhodnutí obratem,“ dodává Voženílek, jenž komisi poslal i videosoubory s dalšími zákroky, které nezkoumala. Na nich chce doložit přísnost vlastního trestu.

Vytáhlý útočník výrazně trápil Pražany už v loňské sezoně ve čtvrtfinále. Jedná se o klíčového hráče Ocelářů, který je stabilním členem první formace. Nejenže dovede výrazně znepříjemnit hru soupeři, ale také pravidelně boduje.

V play off sice zatím dal jen dva góly a na jeden přihrál, právě ve druhém utkání ale Spartě řádně zatápěl a potvrdil, v čem vyniká. Během základní části zaznamenal 49 bodů (21+28) v 51 zápasech.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...