Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Odvolací komise snížila Voženílkovi trest, vynechá jeden zápas

Třinecký útočník Daniel Voženílek během zápasu se Spartou. foto: Profimedia.cz

Třinecký útočník Daniel Voženílek nakonec vynechá jen dnešní utkání semifinále play off hokejové extraligy proti Spartě. U disciplinární komise sice neuspěl s odporem proti dvouzápasovému trestu za faul na sparťana Filipa Chlapíka, následně se ale obrátil na odvolací komisi, která mu trest snížila. Voženílek tak nezasáhne do třetího zápasu série, v neděli už může nastoupit. Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) o tom informovala v tiskové zprávě.
  14:37

Voženílek dostal ve čtvrtek ve zkráceném řízení od předsedy disciplinární komise Viktora Ujčíka trest za zákrok na Chlapíka ve středečním utkání semifinále play off extraligy, v kterém Sparta vede 2:0.

Osmadvacetiletý reprezentant nedovoleně atakoval Chlapíka ve 13. minutě, kdy jej „dohrál“ u mantinelu. Rozhodčí René Hradil a Jakub Šindel třineckého útočníka nevyloučili. Manažer rozhodčích Vladimír Pešina ve čtvrtek uvedl, že oba sudí nepodali kvalitní výkon a v příštích zápasech nebudou nasazováni.

Voženílek podal proti Ujčíkově verdiktu odpor, kterým se zabývala disciplinární komise už v kompletním složení. Třineckému hráči trest potvrdila. Tříčlenná odvolací komise ve složení Miroslav Jebavý, Zdeněk Kutlák a Michal Sup ale rozhodla jinak.

„Senát souhlasil s nebezpečností zákroku s ohledem na vzdálenost od mantinelu i intenzitu provedení v jeho závěrečné fázi. Za polehčující okolnost však považoval, že se podle jeho mínění faulovaný Filip Chlapík v souboji sám dostal do nevýhodného postavení,“ uvedla APK LH.

Ještě před oficiálním rozhodnutím odvolací komise se proti dvouzápasovému trestu pro Voženílka vyslovil prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik, který ho v rozhovoru pro iSport.cz označil za krajně nevhodné a extrémně necitlivé.

Zákrok Daniela Voženílka na Filipa Chlapíka:

„Extraliga by se nad tím měla zamyslet, protože tohle poškozuje český hokej, rozděluje fanoušky a vytváří naprosto zbytečnou nenávist mezi nimi,“ uvedl Hadamczik. Voženílkův zákrok porovnal s faulem pardubického Richarda Pánika na Jindřicha Abdula, za který dostal hráč Dynama dvouminutový trest.

Trest pro Voženílka označil za „ublížení“ Třinci. „Ze hry byl neadekvátně vyřazen nejlepší hráč mužstva. Je třeba zdůraznit, že Sparta je v tom nevinně, je to pouze věc nevhodného rozhodnutí disciplinární komise,“ řekl Hadamczik.

Voženílek byl v této sezoně potrestán podruhé, v únoru měl zastavenou činnost na jedno utkání za faul na kladenského Jakuba Klepiše. Odchovanec Pardubic byl v základní části se 49 body druhým nejproduktivnějším hráčem Třince. V play off Voženílek vstřelil v devíti zápasech dvě branky, přidal asistenci a dělí se o třetí místo v klubové produktivitě.

Autoři: ,