Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Dánové senzačně porazili Finsko. Kanada si lehce poradila s Itálií

Sport

  18:55
MANNHEIM - Finům se úvod turnaje nepovedl, když překvapivě prohráli s Dány 1:4. To naopak hokejisté Kanady vstoupili úspěšně do mistrovství světa v Německu, když v utkání základní skupiny B porazili Itálii 5:1.

Finsko - Dánsko foto: ČTK

Hokejisté Dánska se postarali na mistrovství světa v Německu o obrovské překvapení, když v druhý hrací den porazili v severském derby vysoce favorizované Finy 4:1. Dánové vedli po pěti minutách 2:0 a bronzoví medailisté z olympijských her celý zápas marně dotahovali.

Kapitán Finů Kapanen

"Dnes jsme prostě nic nepředvedli. Nepracovali jsme dostatečně tvrdě, v tom jsme se soupeři ani nepřiblížili."

Oslavovaným hrdinou vítězů se stal Frans Nielsen, šestadvacetiletý forvard newyorských Islanders v zámořské NHL, který vstřelil dva góly. Utkání orámoval úvodní trefou a střelou do prázdné branky. "Je to fantastický pocit. Je to jeden z největších výsledků, na jaký jsme kdy dosáhli. A já myslím, že dnes jsem si ho zasloužili," řekl Nielsen. "Alespoň pro mě osobně to je to vůbec největší vítězství," doplnil další forvard Kim Staal.

Do poloviny šesté minuty Dánové zásluhou Franse Nielsena a Regina dvakrát pokořili gólmana Rinneho a právě tyto zásahy určily ráz celého klání.

Kontiola sice velmi záhy odpověděl a v končící sedmé minutě snížil, ale to bylo ze strany favorita vše. Další snaha týmu Suomi ztroskotávala na výborném brankáři Andersenovi. Když přidal v nástupu do druhé dvacetiminutovky třetí gól outsidera Jakobsen a Dánové poté přežili bez úhony tři po sobě jdoucí oslabení, začínalo překvapení viset ve vzduchu.

Finové i přes velkou střeleckou převahu - třetí třetinu vyhráli na střely poměrem 16:4 - bojovali o kontaktní gól marně. Disciplinovaný výkon Dánů přinesl ovoce v podobě tří bodů, o nichž definitivně rozhodl při power play soupeře opět Frans Nielsen.

Finsko - Dánsko 1:4

Branky a nahrávky: 7. Kontiola (Aaltonen, Nummelin) - 3. F. Nielsen (Staal, Jakobsen), 6. Regin (Degn), 22. Jakobsen (Dresler), 60. F. Nielsen. Rozhodčí: Looker (USA), Minář - Kalivoda (oba ČR), Kaspar (Rak.). Vyloučení: 1:7. Bez využití. Diváci: 11.452.

Kanaďané šli již v třetí minutě do vedení, když snadný průnik Stamkose završil úspěšnou dorážkou Perry. V 13. minutě už bylo vyrovnáno. Italové vyhráli vhazování, Mason chyboval při přesunu v brankovišti a Strazzabosco trefil přesně. Vzápětí pálil Duchene, Burns orazítkoval tyč, ale díky Russellovi Kanaďané přece jen odcházeli pop do kabin o něco spokojenější.

V úvodu druhé části zazlobil nadvakrát Margoni, ale Mason celou situaci ustál. Uklidnění pro kolébku hokeje přišlo s koncem 26. minuty, kdy pálil Duchene a gólman Russo potřetí kapituloval. Krátce po polovině utkání přidal Stamkos při signalizovaném vyloučení Italů čtvrtý zásah a bylo prakticky rozhodnuto.

V třetím dějství už se zápas pouze dohrával. Kanaďané se nikam nehnali, přesto několikrát vyzkoušeli do třetí třetiny nastoupivšího náhradníka v brance Italů Bellissima. Ten sice předvedl několik vynikajících zákroků, ale nakonec také inkasoval. Necelé tři minuty před koncem ho prostřelil Bourque a upravil na konečných 5:1.

Kanada - Itálie 5:1

Branky a nahrávky: 3. Perry (Stamkos, Bourque), 20. Russell (Whitney), 26. Duchene (Whitney, Burns), 31. Stamkos (Duchene, Cumiskey), 58. Bourque (Myers) - 13. Strazzabosco (Plastino, Souza). Rozhodčí: Baluška, Konc - Valach (všichni SR), Semjonov (Est.). Vyloučení: 6:9. Využití: 1:0. Diváci: 7912.

Hokejisté Švýcarska vstoupili vítězstvím do mistrovství světa v Německu, když v utkání základní skupiny B porazili Lotyšsko 3:1. Kanadský kouč Sean Simpson tak prožil u švýcarského mužstva úspěšnou premiéru na velkém turnaji.

Vyslancům helvétského kříže se povedl nástup do utkání, když se již po 146 sekundách prosadil Ambühl. V opatrně vedeném duelu měli i poté Švýcaři střeleckou převahu, kterou vyjádřil dalším gólem na začátku druhého dějství Josi.

Vývoj celého souboje změnil začátek třetí třetiny. Ve 43. minutě totiž Meija ukončil neprůstřelnost gólmana Gerbera a snížil. Lotyši vycítili svou šanci, byli poté aktivnějším týmem, ale jejich snahu o vyrovnání utnul při hře bez brankáře dvě vteřiny před závěrečnou sirénou Plüss.

Švýcarsko - Lotyšsko 3:1

Branky a nahrávky: 3. Ambühl (Brunner, Monnet), 23. Josi (Brunner, Ambühl), 60. Plüss (Bezina) - 43. Meija (Štals, J. Redlihs). Rozhodčí: Laaksonen (Fin.), Sterns (USA) - Gemeinhardt, Kowert (oba Něm.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 7089.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!