Sobota 1. června 2024, svátek má Laura
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pastrňák i Zacha chtějí na MS. Rozhodne prohlídka, mohou přiletět v pondělí

David Pastrňák při oslavách s českou střídačkou. foto: AP

Trenér Radim Rulík vyhlíží další hvězdné posily z NHL. Po konci Bostonu může reprezentaci na domácím mistrovství světa posílit útočné duo David Pastrňák a Pavel Zacha, které by případně po Martinu Nečasovi obsadilo zbylá dvě místa na soupisce. „Pokud všechno dopadne dobře, k týmu by se teoreticky mohli připojit v pondělí,“ řekl generální manažer hokejového národního týmu Petr Nedvěd.
  7:46aktualizováno  19:26

O příletu bostonských hokejistů se má rozhodnout během soboty, s hráči se spojí generální manažer národního týmu Petr Nedvěd a jeho asistent Martin Havlát.

„S oběma jsme se během sobotního odpoledne spojili. Oba mají zájem na mistrovství světa přijet. Po dvou těžkých sériích play off jsou samozřejmě lehce obouchaní. V neděli ráno budou absolvovat zdravotní prohlídku v Bostonu. Pokud dopadne dobře a klub je uvolní, pokusíme se jim najít nejrychlejší letecký spoj do Prahy,“ uvedl Nedvěd.

Bruins prohráli šestý duel s Floridou 1:2 a nedokázali tak odvrátit další mečbol soupeře. Jedinou branku Bostonu vstřelil Zacha, Pastrňák v zápase nebodoval. Oba čeští útočníci jsou teď v hledáčku české reprezentace.

„Bohužel, štěstí nám nepřeje,“ řekla pro iDNES.cz Pastrňákova maminka Marcela, skalní fanynka Bruins. „Ale sezonu měli krásnou a věřím, že to v play off jednou dobře dopadne. A co se týče mistrovství, všichni víme, jaký má David vztah k reprezentaci. Ale v play off snad nikdo nehraje úplně zdravý, takže záleží na něm.“

Zdravotní komplikace by neměly zhatit ani příjezd Zachy. „Pavel je dlouhodobě rozhodnutý na mistrovství přijet, taková je i dohoda s reprezentací. V play off nebyl vážně zraněný, nic tomu nebrání. Myslím si, že s Davidem přijedou oba, ale samozřejmě to nevím jistě. V průběhu dne ještě uvidíme,“ uvedl pro iDNES Pavel Zacha starší.

Pastrňák si na mistrovství světa zahrál naposledy před dvěma lety, v základní skupině stihl odehrát čtyři duely a v play off výrazně přispěl k zisku bronzových medailí. Za sedm zápasů tehdy nasbíral deset bodů (7+3). Reprezentoval také na šampionátech v letech 2016, 2017 a 2018.

Naopak Zacha by v případě příletu do Prahy v seniorské reprezentaci debutoval. Ačkoliv účast na mistrovství sliboval už loni, nakonec se z osobních důvodů omluvil. „Detaily nechám na vás, zeptejte se ho sami. Nám řekl, že se nepřipojí. Na mistrovství světa ještě nebyl, je to otázka na něj,“ komentoval tehdy situaci generální manažer reprezentace Martin Havlát.

Na domácím turnaji by realizačnímu týmu přišel vhod, z NHL má vyzkoušenou souhru s Pastrňákem, k bostonské dvojici by tak trenéři hledali jen vhodného útočníka.

Přílet třetího vyřazeného Lauka je nepravděpodobný, v sestavě Bruins nejčastěji figuruje ve čtvrté formaci, což jsou pozice, které má Rulíkův výběr silně obsazen.

Už v pátek generální manažer Petr Nedvěd potvrdil, že se k týmu připojí Nečas, který s Carolinou nepřešel v play off přes New York Rangers. Po náročných zápasech sice není stoprocentně fit, ale v zámoří prošel zdravotní prohlídkou. Šampionát v Praze může využít jako příležitost předvést své schopnosti, u Canes mu totiž končí smlouva.

„V Carolině to asi vidět nechtějí, ale Neči nám tu ukáže, jak kvalitní hokejista to je,“ řekl brankář Petr Mrázek po zápase s Rakouskem. Jestli Nečas nastoupí už proti Britům ještě jasné není. „Uvidíme, jak se bude cítit, musí si sednout s trenéry,“ uvedl Nedvěd.

17. května 2024

Autoři: ,

BYT 3+KK, 65 M2 - PRONÁJEM SEDLČANY
BYT 3+KK, 65 M2 - PRONÁJEM SEDLČANY

náměstí T. G. Masaryka, Sedlčany, okres Příbram
13 000 Kč/měsíc