Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Lepší než prezident. Pastrňák opět v ráži, další třígólový večer ho vynesl mezi elitu

Sport

  11:19
Dva měsíce čekal na stejně vydařený zápas. David Pastrňák srazil Ottawu třemi góly (6:2) a i díky němu Boston dál vévodí celé hokejové NHL. „Tenhle hattrick mě navíc těší o to víc, protože jsem ho dal díky dvěma trefám bekhendem a jednou ze vzduchu. To se mi nedaří každý den,“ pochvaloval si.

Pastrňák otevřel skóre v deváté minutě, kdy v mezikruží šikovně přizvedl svižnou nabídku Matta Grzelcyka.

Za necelé tři minuty pak vystihl nepřesný pas Tima Stützleho a v samostatném úniku předvedl tradiční bekhendovou kličku praváků.

A ve třetí třetině pak hattrick završil. Opět se šikovně pohyboval na středu útočného pásma, kam se k němu šťastně odrazil kotouč a podruhé bekhendem ho poslal za Joonase Korpisala.

David Pastrňák z Bostonu překonává Joonase Korpisala v brance Ottawy.

„Když se vám daří, hokej je zábava,“ prohlásil.

Fanoušci tradičně zavalili led čepicemi, jeden artefakt se však vyjímal. Pastrňák si vyzvedl hnědý kožich s medvědí hlavou.

„Zajímalo by mě, jak ho dostali na stadion, po zápase jsem jim za tenhle speciální dárek dal moji hokejku,“ sdělil český střelec.

Tři góly v jednom zápase vsítil už posedmnácté v kariéře, čímž se dostal mezi třicítku nejlepších v historii ligy.

Zároveň je v této statistice druhý mezi aktivními hráči, nestačí jen na Alexandera Ovečkina z Washingtonu, který slavil hattrick hned třicetkrát.

Logicky si polepšil také v historických klubových statistikách. Svým 345. gólem se vyšvihl na sedmé místo a přeskočil současného prezidenta Bruins Cama Neelyho.

David Pastrňák z Bostonu před brankářem Ottawy Joonasem Korpisalem.

Nejlepší český hokejista ještě stále hraje o vylepšení svého osobního maxima. Pouhý jediný zápis do statistik mu chybí k dosažení stobodové hranice (44+55), nad kterou se poprvé dostal v předešlé sezoně.

Tehdy se zastavil na čísle 113.

Bostonu zbývá odehrát do konce základní části ještě dvanáct duelů, Pastrňák potřebuje k překonání sebe sama patnáct bodů.

Pokud podá ve zbytku sezony stejně kvalitní výkony jako v posledním utkání proti Ottawě, může se mu to podařit. Ale sám moc dobře ví, že nejvíce ho bude tým potřebovat až v play off.

Do něj může Boston vstoupit opět jako nejlepší tým ligy a získat Presidents’ Trophy jako před rokem. Bruins totiž vedou ligu s tříbodovým náskokem na Floridu, Rangers a Vancouver.

„Za tímto pohárem ale nemíříme. Je nám jedno, kolikátí budeme. Naše výkony nejsou úplně ideální, soustředíme se tak jen na další zápasy. Musíme být nachystaní, až půjde do tuhého,“ má Pastrňák jasno.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...