Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Hokejové MS zaplaví fanoušci z Evropy i ze zámoří, hlediště naplní i děti ze škol

Sport

  17:29
Příval fanoušků ze všech koutů Evropy i ze zámoří očekávají organizátoři domácího mistrovství světa v hokeji, které už za měsíc 10. května odstartuje v Praze a Ostravě úvodními zápasy. Jak dnes sdělil mluvčí šampionátu Jan Kuklík, stejně jako už v roce 2015 bude snaha zaplnit arény, aby se i méně atraktivní duely turnaje odehrály před plným hledištěm.

ilustrační snímek foto:  Michal Růžička, MAFRA

Velký zájem o vrchol mezinárodní sezony signalizuje počet zakoupených vstupenek v předprodeji, který je na základní část vyšší než před devíti lety. I proto lze vyhlížet útok na návštěvnický rekord historie MS (741.690 fanoušků) z Prahy a Ostravy v roce 2015.

„V pražské skupině očekáváme - samozřejmě vedle Čechů - největší podíl fanoušků z Finska, Kanady, Švýcarska nebo Velké Británie. V Ostravě - i z důvodu geografické vzdálenosti - očekáváme nejvíce diváků ze Slovenska a Polska. Velký zájem je také o utkání medailistů z posledního šampionátu, tedy Němců a Lotyšů,“ přiblížil Kuklík.

O kulisu během zápasů s menším diváckým zájmem by se měly znovu postarat děti. Organizátoři poskytnou vstupenky na tyto zápasy do škol. „V posledních týdnech jsme všem školám a hokejovým klubům tuto možnost nabídli. V současné době komunikujeme se všemi, kteří v daném období projevili zájem,“ uvedl Kuklík.

Čeští fanoušci během duelu o bronz

Zatímco během MS 2015 byl reprezentační tým ubytován v hotelu Selský dvůr v Praze-Hostivaři, tentokrát to bude mít výběr kouče Radima Rulíka ještě blíže. Nejblíže, jak jen to jde. Od 7. května totiž bude dočasným domovem národního mužstva hotel Stages, který se veřejnosti otevřel zkraje listopadu 2021 a leží jen pár metrů od O2 areny.

„Pro hráče bude tohle určitě vítaný komfort, když si budou moct dojít v pantoflích do haly a pak budou z kabiny hned za pár minut zase na hotelu. Navíc na tréninky nebude tentokrát třeba dojíždět do Holešovic jako před devíti lety, ale tréninková plocha bude k dispozici v O2 universum, byť s trochu zkráceným středním pásmem,“ řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Jan Černý.

Ostatní týmy využily nedaleký hotel Clarion, který je rovněž v docházkové vzdálenosti od O2 areny, v Ostravě se mužstva ubytují v hotelech Clarion, Imperial, Quality a Mercure. „Počet lidí okolo hokeje roste, jak se rozrůstají doprovodné týmy o videokouče, další maséry a podobně. Logicky jsou tak vyšší i požadavky na ubytování. A týká se to třeba i rozhodčích,“ uvedl Černý.

V české metropoli přivítají první účastníky šampionátu již v neděli 5. května, kdy bude v Brně vrcholit generálka národního týmu na MS v podobě Českých hokejových her za účasti Švédska, Finska a Švýcarska. „V Praze očekáváme příjezd prvních týmů 5. května, v Ostravě 6. května,“ nastínil Kuklík a doplnil, že žádný speciální požadavek na vlastního kuchaře organizátoři dosud od týmů neobdrželi.

O průběhu turnaje bude zpravodajsky informovat přibližně 450 píšících novinářů a fotografů. „A zhruba obdobné množství televizních a rozhlasových pracovníků. Přesné finální číslo ale ještě nevíme,“ uvedl Kuklík.

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....