Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Dobrá zpráva před olympiádou. Českým útočným hvězdám se v NHL daří

Sport

  17:00
PRAHA - Ofenzivním českým hvězdám v NHL se daří. Řada z hokejistů, kteří by měli táhnout reprezentaci na olympijských hrách v Soči, v posledních zápasech pravidelně bodovala a mají ve svých týmech pevné postavení. Tak například Jakub Voráček z Philadelphie po nevýrazném začátku sezony vystoupal v klubové produktivitě na třetí místo.

Český hokejista Philadelphie Flyers Jakub Voráček foto: ČTK

Gólově se prosadil proti Ottawě a Chicagu, dvěma asistencemi pomohl k vítězství 2:1 nad Montrealem a v noci si připsal branku na ledě Washingtonu. Ještě líp je na tom elitní centr David Krejčí, jenž je lídrem Bostonu (v 32 duelech nastřádal 27 bodů za 6 gólů a 21 asistencí). Do statistik se zapisuje téměř v každém zápase a mezi Čechy v NHL se díky tomu vyhoupl za Jiřího Hudlera z Calgary. U jeho jména přitom řada fanoušků pochybuje, zda by se měl objevit v nominaci do Soči.

A to navzdory faktu, že je jasným králem Flames a že byl na posledním světovém šampionátu jedním z mála hráčů, kteří nezklamali (navíc si ve formaci výborně sedl s Voráčkem). To u Tomáše Hertla mají všichni jasno a je docela možné, že se objeví na levém křídle první formace po boku Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance. Pro 20letý talent by to nebyla až taková změna: ze San Jose je zvyklý hrát s hvězdným Joe Thortonem, vedle něhož se drží od začátku sezony. I díky tomu má sebevědomí a střelecký apetit – nasázel už 15 gólů, nejvíc ze všech Čechů.

Jágr už osm zápasů nedal gól

Podle aktuální formy by v nominaci neměl chybět ani Vladimír Sobotka. Bývalý slávista v NHL dokázal konečně prolomit klišé, že je to defenzivní útočník. V St. Louis dostává hodně prostoru a po právu si vypracoval v týmové hierarchii vyšší postavení, jelikož na ledě patří mezi nejvýraznější hráče. Nespokojený nemusí být ani Tomáš Plekanec, ačkoli v Montrealu v této sezoně musí plnit především nevděčné obranářské úkoly. Na druhou stranu má tradičně velkou důvěru trenéra (průměrně hraje kolem 20 minut), a navíc dokáže být produktivní.

Jestli má někdo jisté místo v Soči, pak je to Jaromír Jágr. A to navzdory faktu, že se mu v posledních zápasech příliš nedaří střelecky: už osm zápasů nedal gól. I tak je však spolu s Patrikem Eliášem ústřední postavou New Jersey, v němž jsou tihle dva Češi na prvních dvou místech bodování. Naposledy proti Tampě přispěl Jágr dvěma gólovými přihrávkami k výhře 3:0 a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Jágr se zapsal do statistik počtvrté za sebou a má celkem 28 bodů.

Autor: