Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zahájil zápas NHL, kterou opakovaně kritizuje. Velké selhání, omluvil se Hašek

Bývalý hokejový brankář a člen Síně slávy Dominik Hašek. foto: ČTK

NHL dlouhodobě odsuzuje kvůli postoji vůči ruským hokejistům, i tak minulý týden při návštěvě Buffala slavnostně zahájil utkání proti Chicagu. Teď se Dominik Hašek za své jednání veřejně omluvil. „Jde o moje osobní selhání, které se budu o to intenzivněji snažit napravit. Už se to nebude opakovat,“ napsal na sociální síti X.
  16:00

V Buffalu odchytal dlouhých devět sezon. Dodnes má ve městě i v klubu spoustu známých, za kterými se pravidelně vydává.

„Při mé každoroční návštěvě jsem od přátel přijal pozvání na zápas NHL. Zároveň jsem na přání fanoušků a klubu souhlasil s aktivní účastí při odstartování tohoto zápasu,“ vysvětloval bývalý elitní brankář.

Sociální sítě obletělo video, na němž před úvodním vhazováním hecuje diváky v KeyBank Center a paličkou tluče na velký buben v rytmu známého pokřiku „Let’s go Buffalo“.

Řada fanoušků si návrat klubové legendy pochvalovala. Našli se i tací, kteří vzhledem k jeho přetrvávající kritice zámořské soutěže považovali Haškův krok za pokrytecký.

Olympijský vítěz z Nagana vydal s několikadenním odstupem prohlášení, v němž svou účast na celé akci označil za obrovskou chybu.

„Tímto se chci velmi omluvit především všem ukrajinským vojákům a všem ukrajinským lidem, kteří hrdinně brání nejen svoji vlast, ale i celou Evropu proti imperialistickému nepříteli,“ uvedl bývalý český reprezentant.

A posléze doplnil: „Dále se omlouvám fanouškům, kteří mě podporovali a podporují a všem, které jsem svým počinem zklamal.“

Zároveň opět vyjádřil nesouhlas se současným postojem vedení ligy v čele s Garym Bettmanem. Zopakoval, že umožněním veřejného vystupování ruským hokejistům dělá NHL reklamu na válečné zločiny a pokračující invazi na Ukrajině.

„Proto se stala odpovědnou za ztracené lidské životy a obrovské hmotné škody v této válce.“

Dominik Hašek patří mezi největší kritiky ruské agrese na Ukrajině.

Hašek v minulosti poslal hlavním představitelům zámořské soutěže dopis, ale s pochopením se nesetkal. „Má právo na svůj názor, ale já s ním nesouhlasím,“ vzkázal Bettman.

Šestinásobný vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře soutěže se několikrát pustil i do ruského útočníka Alexandra Ovečkina, veřejně odsoudil také odchody českých hokejistů do KHL.

V červnu minulého roku navštívil Ukrajinu, o měsíc později přijal pozvání europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a prezentoval své názory před Evropským parlamentem ve Štrasburku.

Vystoupením v Buffalu podle mnohých šlápnul vedle, ale i tak vzkázal: „Budu pořád maximálně bojovat a pomáhat bránit vše, na co ruským státem řízený teroristický režim útočí a kritizovat všechny, kteří ho svým jednáním podporují.“

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč