Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hašek přijel na Ukrajinu a vzkázal NHL: Přestaňte podporovat genocidu dětí

Dominik Hašek na tiskové konferenci k odhalení originální sběratelské bankovky. foto: ČTK

Od začátku války na Ukrajině patří k nejzvučnějším sportovcům, jež volají k potrestání Rusů, kteří nevysloví jasný nesouhlas s činy své země. Nyní se Dominik Hašek vypravil přímo do Charkova a Kyjeva, kde se setkal s tamními sportovci, aby pomohl k obrodě ukrajinského hokeje. A znovu se opřel do NHL.
  10:33

„Přijel jsem na Ukrajinu, protože chci podpořit vaši zemi i všechny lidi v boji za vaši svobodu,“ zahájil Hašek svůj proslov před Ukrajinci.

Dva dny strávil v Charkově, v pondělí a v úterý vystoupil v Kyjevě. Obyvatelé mu tleskali, rádi slyšeli Haškovy názory i osobně. Bývalý český brankář kromě vyjádřené podpory mluvil primárně o hokejové budoucnosti v napadené zemi.

„Slyšel jsem a četl jsem o problémech, které teď ukrajinský hokej má. Ne všichni ho teď mohou na Ukrajině hrát. Jsem tu, abych podpořil mládežnický hokej na Ukrajině. Aby se tu mohl hrát teď i další zimu, aby se postavily nové haly,“ prohlásil.

Potkal se také s malými hokejisty z Kramatorsku a Sokilu Kyjev.

Tradičně se také vyjadřoval na svém twitterovém účtu, kde se obul do vedení NHL, která Haškovy názory odmítá.

„Přestaňte podporovat ruskou válku a zločiny, včetně genocidy ukrajinských dětí. Kdykoliv ruský občan vstoupí na led, je to reklama na ruské zabíjení a vraždění,“ sdělil Hašek na konto kanadsko-americké NHL.

V únoru po All Star Game NHL se poprvé k Haškovi vyjádřil komisionář ligy Gary Bettman, souznící reakce se však česká legenda nedočkala.

Reakce sportu na válku na Ukrajině

„Má samozřejmě právo na svůj názor. Já s ním však určitě nesouhlasím,“ pravil Bettman.

Hašek si přeje, aby v nejlepší hokejové soutěži na světě nastupovali jen takoví ruští hráči, kteří se jasně vymezí proti chování Vladimira Putina a ruské agresi. Ruští hokejisté však mlží, mnoho z nich ani od tamních novinářů nečelí otázkám ohledně války.

„Doufám, že vybudujete alespoň 150 hokejových kluzišť kvůli vašemu dosavadnímu hroznému přístupu k válce a kvůli obrovským škodám, které jste na Ukrajině způsobili. Ale nemůžete vrátit zpět ztracené životy - jak ukrajinské, tak ruské,“ dodal ještě Hašek k nečinnosti NHL.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!