Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Stěhování českého kanonýra. Kubalík míří do Ottawy, Detroit získal hvězdu

Dominik Kubalík (81) z Detroit Red Wings útočí v zápase s Tampa Bay Lightning, stíhá ho Victor Hedman (77). foto: AP

Během uplynulé sezony vyměnili Filipa Hronka s Jakubem Vránou, s Filipem Zadinou minulý týden rozvázali smlouvu. Česká kolonie se nyní v hokejovém Detroitu definitivně rozpadla, na jinou adresu putuje také útočník Dominik Kubalík. Klub jej společně se dvěma volbami v draftu příštího roku a obráncem poslal do Ottawy, opačným směrem zamířil americký střelec Alex DeBrincat.
  7:42aktualizováno  8:19

Kubalíkovi zbývá ještě jedna sezona z dvouletého kontraktu na pět milionů dolarů, který mu běžel u Red Wings.

Sedmadvacetiletý křídelník v uplynulém ročníku chyběl pouze v jediném z 82 utkání základní části a zejména díky produktivnímu startu sezony směle atakoval osobní bodové maximum.

Útočník Detroitu Dominik Kubalík během zápasu s Dallasem.

To kvůli pozdější stagnaci nepřekonal, vstřelil 20 gólů, připsal si 25 asistencí a s týmem ztratil šanci na play off. Za mořem zahájí už třetí štaci, v elitní lize totiž působil ještě v Chicagu. Dříve úspěšně pálil v dresu švýcarského Ambri-Piotta a také v extralize za Plzeň.

Nyní Kubalíka ani mimořádně vydařený světový šampionát neudržel v Hockeytownu. V základní skupině v Rize český reprezentant nasázel osm branek a přidal čtyři asistence. Coby nejlepší kanonýr turnaje byl zařazen i do All Star týmu.

Český útočník Dominik Kubalík (18) se raduje ze sedmé trefy na turnaji v Rize.

Další ke svým 283 startům a 161 bodům (82+79) v NHL bude přidávat u Senators místo o dva roky mladší odcházející hvězdy, s níž dříve hrával za Blackhawks.

Generální manažer Ottawy Pierre Dorion se netajil, že DeBrincat může poputovat jinam. Důvod byl jednoduchý. Šikovný Američan s týmem z hlavního kanadského města nechtěl podepsat dlouhodobý kontrakt.

„Když není ochoten, musíme pro organizaci udělat to nejlepší,“ povídal Dorion ke konci června. „O výměnu nepožádal, ale teď jednáme s některými týmy o jeho možném přesunu.“

David Pastrňák (88) z Bostonu se snaží pomoci svému gólmanovi Jeremymu Swaymanovi v zápase s Ottawou. O teč se pokouší Alex DeBrincat.

Detroit přišel zřejmě s nejlepší nabídkou. Vedle Kubalíka předložil Senators také volbu ve čtvrtém kole draftu a podmíněně i v prvním. Navrch se stěhuje rovněž jedenadvacetiletý bek Donovan Sebrango, jenž v NHL dosud neprorazil.

Krátce po výměně se DeBrincat s Detroitem dohodl na nové čtyřleté smlouvě za 31,5 milionu dolarů. Průměrná roční gáže tedy činí 7,875 milionu dolarů.

Univerzální americký útočník, který mimochodem startoval i na dvou mistrovstvích světa, během jediného roku v Ottawě nashromáždil 66 bodů za 27 branek a 39 asistencí. Mužstvo, do nějž přišel po pěti letech strávených v přestavujícím se Chicagu, však rychle opouští.

Celkově v nejslavnější hokejové soutěži na světě dosud odehrál 450 duelů, v nichž zaznamenal 373 bodů (187+186).

Autoři: ,