Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slovenský hokej slaví. Slafkovský a Nemec ovládli draft, Jiříček je šestkou

Slovenský útočník Juraj Slafkovský (20) slaví vstřelený gól. foto: AP

Poprvé v historii NHL se stal jedničkou draftu zástupce slovenského hokeje. Útočníka Juraje Slafkovského při letošním výběru talentů získal do svých řad klub Montreal Canadiens. A navíc nezůstalo pouze u něj. Ze druhé pozice New Jersey překvapivě zvolilo slovenského obránce Šimona Nemce, z 26. pozice pak Montreal bral ještě Filipa Mešára. Vysoké volby se dočkal i český hokej, jako šestého v pořadí si Columbus vybral obránce Davida Jiříčka a z 28. příčky pak Buffalo vsadilo na střelce Jiřího Kulicha.
  6:07

Jak útočník Slafkovský, který svou urostlou postavou a ofenzivními instinkty připomíná Jaromíra Jágra, tak obránce Nemec výrazně pomohli slovenské reprezentaci vybojovat nečekaný bronz na olympijském turnaji v Pekingu 2022. Prvně jmenovaný byl žhavým kandidátem na post jedničky draftu 2022 a v konkurenci kanadského útočníka Shanea Wrighta, který byl nakonec zvolen až jako čtvrtý Seattlem, uspěl. Naopak volba Nemce z celkově druhé pozice v podání New Jersey je velkým překvapením.

Dosud byl ze slovenských hokejistů nejvýše postaveným hráčem draftu Marián Gáborík, kterého Minnesota brala jako třetího celkově v roce 2000. V prvním kole se dostalo ještě na Roberta Petrovického (Hartford, 9. hráč 1992), Borise Valábika (Atlanta, 10. hráč 2004), Branislava Mezeie (Islanders, 10. hráč, 1999), Mariána Hossu (Ottawa, 12. hráč 1997), Mareka Zagrapana (Buffalo, 13. hráč 2005) a Marcela Hossu (Montreal, 16. hráč 2000).

Po úspěchu slovenského hokeje se brzo dočkal i ten český. Talentovaný obránce Plzně David Jiříček si v montrealské aréně Bell Centre oblékl dres Columbusu Blue Jackets a jako šestý hráč celkového pořadí napodobil úspěch svých krajanů Pavla Zachy (New Jersey, 2015), Filipa Zadiny (Detroit, 2018) a Milana Michálka (San Jose, 2003). Výše byla zvolena jen další osmička Čechů včetně dvou jedniček Romana Hamrlíka (Tampa Bay, 1992) a Patrika Štefana (Atlanta, 1999).

Český obránce David Jiříček na draftu. Vybrali si ho Columbus Blue Jackets.

Vedení Montrealu, v jehož aréně se draft 2022 konal, rozjásalo publikum a zároveň i všechny fanoušky slovenského hokeje ještě jednou. Kromě celkové jedničky v osobě Juraje Slafkovského totiž zástupci slavné hokejové značky sáhli i ze své druhé volby v prvním kole po slovenském útočníkovi. Celkově 26. volbou se stal útočník Popradu Filip Mešár.

Také Jiříček nakonec nezůstal jediným českým zástupcem v prestižním úvodním kole draftu. Rozhodlo o tom Buffalo, které svou 28. volbu využilo k zamluvení služeb kanonýra Jiřího Kulicha z Karlových Varů. Ten si udělal skvělé jméno na letošním mistrovství světa hráčů do 18 let, kde byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem. S devíti góly byl nejlepším střelcem šampionátu, který se konal v německém Landshutu a Kaufbeurenu. Mladí Češi nakonec v boji o bronz podlehli Finsku.

Druhé kolo draftu startuje v pátek od pět hodin odpoledne.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...