Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nástupce slavné dynastie. Bedard v týmu ještě není a Chicagu už vydělává

Hvězdný Connor Bedard s trofejí pro vítěze světového šampionátu. foto: AP

Draftová loterie. Jedna z mála radostí, které se může tým v NHL dočkat po zpackané sezoně. Když v ní vyhrajete, spadne vám do klína mimořádně talentovaný hokejista. A letos to platí dvojnásob.
  11:35

K mání je totiž Connor Bedard.

Hráč, kterému kanadská juniorská liga povolila nastupovat ve WHL o rok dříve, než povolují regule.

Hráč, který na juniorském šampionátu nasbíral v sedmi zápasech 23 bodů a překonal nejlepší kanadský zápis.

A taky hráč, který v uplynulé sezoně v dresu juniorského týmu Regina Pats nasázel 71 gólů v 57 zápasech a celkem si připsal 143 bodů.

Zámořští experti se shodují, že Bedard má být nejlepší jedničkou draftu od roku 2015, kdy Edmonton ukázal na jistého Connora McDavida. Také s ním v létě Bedard trénuje.

Na každoročním BioSteel kempu piluje fyzičku i hokejové dovednosti s těmi nejlepšími hráči z NHL. Kromě McDavida se učí od Nathana MacKinnona, Jacka Eichela, Calea Makara nebo Patricka Kanea.

A právě o spojitosti Kane - Bedard se aktuálně hodně mluví. Dlouholetá opora Chicaga totiž v únoru opustila organizaci, ve které strávila dlouhých šestnáct sezon. Třikrát získala Stanley Cup, spolu s Jonathanem Toewsem patřili k neodmyslitelným ikonám klubu. A v říjnu poprvé od roku 2007 neuvidí fanoušci Blackhawks na soupisce svého oblíbeného týmu ani jedno z legendárních jmen.

Nahradí je jiné. Pokud se nestane neočekávaný šok, vysloví generální manažer Chicaga Kyle Davidson na draftu „from Regina Pats, Connor Bedard“.

Chicago skončilo v uplynulé sezoně NHL třicáté. V draftové loterii má největší šanci na jedničku nejhůře postavený tým. Její vítěz se může posunout maximálně o deset míst vzhůru, losuje se mezi nepostupujícími kluby do play off.

Blackhawks přeskočili Anaheim a Columbus a do klína jim tak spadla dost možná nejžádanější volba za několik posledních let.

„Je vám jasné, jaký dopad může mít první volba v draftu, navíc v tom správném roce. A my doufáme, že letos ten rok je. Může změnit organizaci, město i éru v historii týmu,“ hlásil po loterii manažer Davidson.

Po dynastii Kanea, Toewse a spol. tak můžou hlavní představitelé Chicaga organizaci restartovat a začít tvořit novou kapitolu.

„Myslím, že každého tak trochu zajímá, jak si povede na té nejvyšší úrovni. Z toho, co jsem viděl, si myslím, že to zvládne. Bude výjimečný hráč,“ řekl Kane v rozhovoru pro NBC Sports.

Kane, přestože je Američan, strávil poslední sezonu před draftem rovněž v kanadské juniorce. V OHL v dresu London Knights zapsal do statistik za 58 utkání 62 gólů a 83 asistencí. Velmi podobná čísla, kterými se prezentoval Bedard.

„Má skvělý pohyb do stran. Všichni mluví o jeho střele a schopnosti střílet z různých úhlů, pokaždé v jiném postoji. Ale právě boční pohyb mu dává prostor, aby mohl takto střílet,“ myslí si Kane.

A také prohodil, že čekat něco jiného, než okamžitý vstup do ligy, u Bedarda nemá smysl. „On nebude jedničkou draftu, která by musela rok nebo dva čekat. Do ligy vstoupí hned a hned bude rozdílovým hráčem,“ předpovídá.

Kanadský útočník a nejlepší hráč juniorského šampionátu Connor Bedard slaví s trofejí pro mistry světa.

To se v posledních letech příliš nedělo. Juraj Slafkovský nasbíral jen deset bodů, než se zranil a sezona pro něj skončila. Owen Power se dokonce ještě na rok vrátil na univerzitu, Alexis Lafreniere dodnes nikterak neoslnil a Jacku Hughesovi trvalo dvě celé sezony, než si zvykl na seniorský hokej a stal se oporou New Jersey.

Bedard by měl napodobit spíše první sezony McDavida (více než bod na zápas) nebo Austona Matthewse, který nastřílel čtyřicet branek.

„Nikdy nevíte, jak si povedou mladí hráči po přesunu do NHL. Ale on už nějaké srovnání má, na letním kempu čelil hráčům, kteří za sebou mají úspěchy, zkušenosti. A byl proti nim velmi sebevědomý,“ popsal Kane.

Přestože Davidson zatím oficiálně neoznámil, že na draftu vybere Bedarda, fanoušci se na obnovu organizace těší. Během hodiny a půl po draftové loterii evidovalo Chicago příjem dvou a půl milionu za nákup sezonních permanentek.

„Je dobře známo, že nás letos čeká výjimečně silný draft. A my si budeme moct vybrat, koho budeme chtít, a nebudeme muset čekat, kdyby nám diktoval podmínky někdo jiný,“ velebí si Davidson.

A mnout ruce si bude o to víc, až organizace začne prodávat dresy se jmenovkou Bedard.

Restart tradiční organizace může začít.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...