Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Další blamáž, Edmonton v krizi. McDavid neudržel emoce, sudí vyhodili trenéra

Connor McDavid posílá k ledu Piuse Sutera. foto: Reuters

Televizní kamery si ho našly hned několikrát. Prázdný pohled, evidentní frustrace. Elitní hokejista Connor McDavid netráví současné výkony Edmontonu dobře. A divíte se mu? Jeden z favoritů na Stanley Cup se na začátku nové sezony NHL mimořádně trápí. „Mám pocit, že se všechno otáčí proti nám,“ postěžoval si po prohře 2:6 s Vancouverem obránce Mattias Ekholm.
  17:33

Dvě výhry z jedenácti zápasů, to není jen projev smůly. Oilers si spoustu problémů způsobují sami. Doplácí na zbytečné chyby, díry v defenzivě a mizerné výkony gólmanů.

Jack Campbell (úspěšnost zákroků 87,3 %) a Stuart Skinner (85,6 %) jen navazují na nepovedenou minulou sezonu, napříč zámořskou soutěží nenajdete propustnější brankářské duo.

Není překvapením, že vedení kanadského celku začíná uvažovat o výměně. Hrubě nespokojené je především s prvním jmenovaným, který se měl po podpisu pětileté smlouvy za pětadvacet milionů dolarů stát jasnou jedničkou.

„Dochází jim trpělivost,“ uvedl novinář Jeff Marek z televizní stanice Sportsnet.

Proti Canucks se postavil mezi tři tyče Skinner. Inkasoval šestkrát a po utkání se před novináři zkritizoval: „Klukům momentálně moc nepomáhám, musím být daleko lepší.“

Nutno dodat, že spoluhráči jej několikrát nechali ve štychu. Působili rozhozeně, nekonsolidovaně, v obranném pásmu si mnohdy počínali chaoticky. Opět se ukázalo, proč mají Oilers druhou nejhorší defenzivu v NHL.

Vancouver porazil Edmonton i potřetí v sezoně.

„Je to frustrující. Prvních patnáct minut jsme odehráli dobře, ale stejně jsme prohrávali 1:3. Opravdu nevím, co k tomu říct,“ nechápavě kroutil hlavou Ekholm.

Prohrát s Vancouverem rozhodně není žádná ostuda. Canucks vstoupili do základní části ve velké pohodě, ve dvanácti duelech nasázeli čtyřiapadesát gólů a v Západní konferenci jsou druzí.

Na šikovného obránce Quinna Hughese je radost pohledět, vedle něj navíc roste Filip Hronek. Thatcher Demko předvádí parádní zákroky, Elias Pettersson dokonce vede ligovou tabulku produktivity.

S něčím takovým ale na hráče Edmontonu nechoďte. Kanadskému rivalovi podlehli i potřetí v sezoně. A v závěrečném dějství dali jasně najevo, že mají aktuálního trápení plné zuby.

Podívejte se na potyčku mezi hráči Vancouveru a Edmontonu:

McDavid po odpískání dohrál Piuse Sutera, čímž rozpoutal hromadnou strkanici. Inkasoval dvě minuty za hrubost, Leon Draisaitl vyfasoval rovnou desetiminutový trest.

Oilers navíc dohrávali utkání bez trenéra na střídačce. Jay Woodcroft vztekle pokřikoval směrem k rozhodčím, kteří jej předčasně poslali do kabiny.

„Nemyslím si, že bych překročil hranici. Jen jsem se zeptal na jeden zákrok, byla to normální otázka. Ale příště už si dám pozor, abych neoslabil tým,“ krčil sedmačtyřicetiletý kouč rameny na tiskové konferenci.

O jeho budoucnosti se zákonitě začínají vést spekulace, bídný start ho může stát místo. Edmonton měl v Západní konferenci patřit k nejlepším, místo toho se krčí na předposlední pozici v celé NHL.

Doma zatím nevyhrál, hráči si při sobotní porážce 2:5 s Nashvillem vyslechli z ochozů Rogers Place hlasitý pískot fanoušků. „Je to jako smrt po tisíci řezech. Nabaluje se to na nás jako sněhová koule,“ povzdechl si McDavid.

V minulosti na ledě vyčníval i v momentech, kdy se zbytku mužstva tolik nedařilo. Aktuálně není sám sebou, zatím se spíš hledá.

V devíti zápasech se trefil jen dvakrát, dohromady se zapsal do statistik desetkrát. Nejde o špatná čísla, ale od nejlepšího hokejisty světa, který posbíral v minulé sezoně 153 bodů, zkrátka očekáváte daleko víc.

Dakota Joshua a Darnell Nurse v potyčce u mantinelu.

Geniální centr především musí získat zpět ztracenou pohodu. Ideálně co nejrychleji. Někteří fanoušci a zámořští experti se obávají, že se na něm začínají projevovat roky plné neúspěchu.

„Tohle prostě není on. Pokud s ním Edmonton nikdy nevyhraje Stanley Cup, půjde o jedno z největších selhání v historii sportu,“ napsal na sociální síť X novinář Noah Adler.

Na takové soudy je brzy, odepsání kanadského mužstva v této sezoně rovněž působí jako předčasné. Vždyť základní část ještě ani pořádně nezačala.

Příští zápas proti poslednímu San Jose může být ideálním odrazovým můstkem k lepším výkonům. Vždyť proti komu jinému by se měli Oilers chytit?

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...