Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Eliáš řídil výhru Devils

Sport

  9:30aktualizováno  11:11
NEW YORK - Český hokejista Patrik Eliáš se v nedělním zápasu NHL podílel třemi asistencemi na vítězství New Jersey 7:3 na ledě Tampy Bay. Všechny přihrávky třebíčského rodáka gólově zužitkoval útočník Dainius Zubrus, který v utkání skóroval celkově čtyřikrát, čímž vyrovnal klubový rekord Devils.

Radost hráčů Devils, vpravo Patrik Eliáš. foto: ČTK

Český hokejista Patrik Eliáš se v nedělním zápasu NHL podílel třemi asistencemi na vítězství New Jersey 7:3 na ledě Tampy Bay. Všechny přihrávky třebíčského rodáka gólově zužitkoval útočník Dainius Zubrus, který v utkání skóroval celkově čtyřikrát, čímž vyrovnal klubový rekord Devils.

"Od doby, co hraji s Brianem Giontou a Patrikem Eliášem, tak mám větší množství šancí než kdykoli předtím. Teď to tam začalo konečně padat," řekl Zubrus, který do zápasu vstupoval s dvěma letošními trefami. "Hrál sakra dobrý zápas. A to nehodnotím jen vstřelené branky, ale on byl velmi dobrý i ve hře směrem dozadu a v našem obranném pásmu. Předvedl kvalitní výkon," vyzdvihl herní projev třicetiletého hokejisty trenér Brent Sutter.

Devils směřovali k vítězství od úvodních minut a krátce po polovině zápasu vedli po Giontově trefě již 5:0. "Určitě je potřeba, abych chytal lépe. To je bez debat. Tři góly jsem měl mít," poznamenal domácí brankář Olaf Kölzig, který se po pátém gólu nechal vystřídat. "Podali jsme velmi špatný výkon," konstatoval trenér Tampy Rick Tocchet, který si ve čtyřech utkáních na lavičce Lightning připsal jen jednu výhru.

Jednu branku Tampy vstřelil český útočník Radim Vrbata, kterému nahrál Václav Prospal. Eliáš v posledních pěti zápasech nasbíral 11 bodů a v tabulce produktivity českých hráčů se posunul na druhou příčku o bod za vedoucího Aleše Hemského.

Stejně jako Eliáš působili i v druhém utkání nedělního programu čeští hráči Martin Erat a Radek Bonk v roli asistentů. Erat se do kolonky nahrávačů zapsal dvakrát, Bonk jednou a i s jejich bodovým přispěním vyhrál Nashville v Carolině 5:2. Pod vítězství Predators se nejvýrazněji podepsali obránce Shea Weber s Jasonem Arnottem, kteří se trefili dvakrát.

Carolina prohrála utkání především kvůli neefektivním přesilovým hrám, v zápase nevyužila žádnou z osmi možností. Z toho pět trestů hosté posbírali v úvodní třetině a museli čelit i téměř dvouminutovému dvojnásobnému oslabení.

"To nás nakoplo. Vidět spoluhráče, jak skvěle v oslabení brání, skáčou obětavě do střel. Přežít bez inkasované branky tak dlouhou přesilovku pět na tři už je dneska celkem málo časté," uvedl Weber, který je s deseti góly nejlépe střílejícím obráncem a zároveň je v této kategorii i nejproduktivnějším hráčem.

Predators v prostřední části odskočili soupeři na rozdíl čtyř branek, na začátku třetí třetiny však domácí dvěma zásahy utkání zdramatizovali. U druhé branky zaznamenal asistenci Josef Melichar, který se po dvoutýdenní absenci opět propracoval do základní sestavy Hurricanes.

"Doufali jsme, že odehrajeme ten úvod třetí třetiny lépe, než se stalo. Ellis chytal velmi dobře a doufali jsme, že by mohl udržet nulu. Ale splnili jsme to, co jsme si říkali před zápasem. Bavili jsme se, že chceme-li pomýšlet na vítězství, neměli bychom inkasovat více než dvakrát," řekl trenér Nashvillu Barry Trotz.

DNEŠNÍ ZÁPASY:
Tampa Bay - New Jersey 3:7 (0:2, 3:3, 0:2)
Branky: 34. Vrbata (Prospal), 35. St. Louis, 37. Malone - 22., 25., 48. a 55. Zubrus (na 2., 3. a 4. Eliáš), 2. Rupp, 18. Parise, 32. Gionta. Střely na branku: 29:45. Diváci: 14.222.

Carolina - Nashville 2:5 (0:1, 0:3, 2:1)
Branky: 41. Cullen, 47. LaRose (Melichar  - 14. a 35. Arnott (na druhou Erat), 29. a 53. Weber (na druhou Erat a Bonk), 23. Nichol. Střely na branku: 26:30. Diváci: 13.042.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!