Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Eliáš stále nejlepším Čechem v NHL

Sport

  13:02
NEW YORK - Patrik Eliáš z New Jersey vyšel vítězně ze souboje dvou nejproduktivnějších českých hokejistů v letošní sezoně NHL s Davidem Krejčím z Bostonu. Ve vzájemném duelu přispěl třebíčský rodák jedním gólem k výhře Devils 4:3 v prodloužení, Krejčí se bodově neprosadil.

Gólman Devils Scott Clemmensen brání Milanu Lucicovi z Bostonu ve vstřelení gólu. foto: ČTK

Ve čtvrtečním zápase nejlepších týmů Východní konference vedli hosté z New Jersey po dvou třetinách 2:0. Bruins během třinácti minut třetí třetiny skóre otočili ve svůj prospěch, minutu a pětačtyřicet sekund před třetí sirénou však Eliáš vyrovnal. O výhře Devils, už sedmé v řadě, pak po 71 sekundách nastavení rozhodl Jamie Langenbrunner, střelec úvodního gólu zápasu.

"Byl to skvělý hokej z obou stran, ale padlo hodně divných gólů," konstatoval trenér New Jersey Brent Sutter. Zápas byl skutečně přehlídkou kuriózních branek. Boston například snížil na 1:2 poté, co brankář Devils Scott Clemmensen zastavil puk za brankou, ale jako první ho dojel soupeř Chuck Kobasew a zasunul jej do prázdné klece.

Eliáš zase šťastně vyrovnal, když se vřítil před brankoviště a přihrávka Briana Gionty se odrazila do sítě od jeho brusle. Také rozhodující gól padl po sérii šťastných odrazů ve skrumáži před brankou Bostonu. "Byla to bitva o to, kdo si dá víc vlastních gólů," podotkl uštěpačně zklamaný brankář Bostonu Tim Thomas.

Eliáš si připsal svůj 22. gól v sezoně a v tabulce produktivity českých hráčů má s 56 body před Krejčím tříbodový náskok.

Povedený večer prožila kolonie českých hokejistů na Floridě. Radek Dvořák a Michael Frolík se každý jedním gólem podíleli na vítězství Panterů 5:1 nad Montrealem, brankář Tomáš Vokoun pomohl k triumfu 35 úspěšnými zákroky.

Jako jediný ho překonal další Čech Robert Lang, který v úvodu druhé třetiny snížil na 1:2.

Dvěma góly se ve čtvrtek blýskl Milan Hejduk z Colorada, při přestřelce s Torontem ale pouze zmírnil porážku svého týmu na 4:7. Nemuselo to tak být, kdyby rozhodčí v 46. minutě uznali Hejdukovi třetí gól na 5:5. Trefě českého útočníka, po níž už někteří fanoušci začali předčasně slavit hattrick házením čepic na led, však podle sudího Dona Koharského předcházel nedovolený zákrok Ryana Smythe na brankáře Vesu Toskalu.

Toronto si tak udrželo vedení 5:4, které krátce před sporným okamžikem zařídil Jason Blake. V závěrečných pěti minutách třetí třetiny pak přidali další góly Matt Stajan a Dominic Moore a Maple Leafs přerušili sérii čtyř porážek. Colorado si naopak připsalo šestou prohru z posledních sedmi zápasů. "Další bolestivá prohra. Celý zápas jsme tvrdě makali, ale nemáme ani bod," litoval Hejduk.

Druhé čisté konto za sebou zaznamenal brankář Jevgenij Nabokov ze San Jose.

Poté, co v úterý vychytal vítězství 3:0 nad Coloradem, dovedl svůj tým ve čtvrtek k vítězství 2:0 proti Phoenixu. Nabokov zlikvidoval všech 24 střel Coyotes a jeho neprůstřelnost trvá už 170 minut a deset sekund.

Počtvrté za sebou prohráli obhájci Stanley Cupu z Detroitu, kteří po třech venkovních porážkách nezastavili černou sérii ani na domácím ledě, na němž podlehli 2:4 Dallasu.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...