Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

European Trophy se zúčastní sedm klubů z Česka

Sport

  15:23
PRAHA - Sedm klubů bude zastupovat český hokej v druhém ročníku turnaje European Trophy, který účastníkům slouží ke zpestření letní přípravy. Vedle Sparty, která byla jediným českým zástupcem v loňské premiéře a těsně jí unikl postup do finálové části, se soutěže zúčastní i její pražský rival Slavia, Liberec, Brno, Plzeň, Pardubice a České Budějovice.

Hokejisté Sparty budou jedním ze sedmi českých týmů, které se zúčastní turnaje European Trophy foto: ČTK

V soutěži bude hrát 24 týmů z šesti zemí, které jsou rozděleny do čtyř divizí. V jednotlivé divizi odehraje každý z týmů osm utkání, přičemž se jednou střetne se všemi jejími účastníky a navíc ještě se třemi týmy z jiných divizí. Dva nejlepší celky z každé skupiny postoupí do finálového turnaje.

Automatický nárok na účast ve finálovém klání, které se odehraje od 16. do 18. prosince vyřazovacím systémem, má jakožto pořadatel Salcburk. Hrát se bude ale také ve Vídni. Každý z finalistů obdrží prémii 20 tisíc eur (489 tisíc korun).

"Na finálovém turnaji odehraje každý tým tři zápasy ve třech dnech. Prosinec jsme zvolili proto, aby měli finalisté dostatek času na přípravu, neboť loni měli jen pět dnů a bylo to dost hektické," uvedl na tiskové konferenci v Praze sportovní ředitel projektu Bo Lennartsson.

"Je jedině dobře, že se bude hrát až v prosinci, protože hlavně pro týmy ze Skandinávie nebylo v pěti dnech vůbec jednoduché zorganizovat letenky a vše ostatní potřebné na cestu do Salcburku," řekl zástupce Sparty Petr Bříza.

Loni hrálo předsezonní turnaj, který nakonec opanoval Eisbären Berlín, 18 týmů. "Bylo přirozeným procesem zapojit do soutěže další české týmy, protože český hokej má v Evropě určitě své jméno a česká extraliga své místo. Jsem rád, že se to podařilo, ten turnaj se rozrostl a má svoji prestiž," prohlásil Bříza.

Novodobá Liga mistrů? Těžko předjímat

Sparťanům se sice vůbec nevydařila extraligová sezona, ovšem zkušenost se zápasy European Trophy si veskrze pochvalovali. "Jde o naprosto specifický turnaj evropských klubů a jsme rádi, že si ho Sparta může opět zahrát," uvedl Bříza.

V otázce, zda by případně tento turnaj mohl v budoucnu nahradit Ligu mistrů, kterou se nedaří obnovit, by však byl opatrný. "Registrujeme zájem ostatních klubů se k nám připojit a jsme moc rádi, že se ten turnaj podařilo stabilizovat a vyvíjí se. Ale co se bude dít do budoucna, to těžko předjímat," řekl Bříza.

Jednání s ostatními českými kluby bylo prý velice rychlé. "Bude to dobré prověření před ligou. Finančně to bude náročnější, ale určitě jsme do té soutěže chtěli. Vítám to a budou to jediné přípravné zápasy, které chceme před startem extraligy hrát.

Těch osm by mělo bohatě stačit. Máme tam za soupeře kromě jiných Spartu a Plzeň, i to bude zajímavé," řekl novinářům kouč a generální manažer Slavie Vladimír Růžička. Zápasy odehrají slávisté v Edenu. "Na přípravu chodilo obvykle okolo 800 lidí, tak věřím, že na tyto soupeře jich přijde ještě víc," uvedl Růžička.

"Máme ve skupině atraktivní soupeře, věříme, že se jim bude v Brně líbit a těšíme se na to. Předpokládáme, že bude plný stadion, jak jsme v Brně zvyklí. Myslím, že to bude hodně kvalitní příprava," řekl sportovní manažer Komety Pavel Zubíček.

"Myslím, že zápasy, které budeme hrát, tak je to co do počtu každý rok tak nějak stejné, ale ta kvalita soupeřů je jiná, což bereme jako hlavní pozitivum. I pro naše diváky je to jistý impulz, takže věříme, že bude chodit plná hala i na tyto zápasy před sezonou," doplnil plzeňský kouč Marian Jelínek. Dalšími nováčky budou Slovan Bratislava, Vídeň, finská Kalpa Kuopio a švédská Lulea.

Rozdělení do jednotlivých divizí

Severní divize
Slavia Praha
Sparta Praha
IFK Helsinky (Fin.)
Jokerit Helsinky (Fin.)
Lulea (Švéd.)
Djurgaarden (Švéd.)

Jižní divize
Bílí Tygři Liberec
Pardubice
Kometa Brno
HV 71 (Švéd)
Linköping (Švéd.)
Mannheim (Něm.)

Východní divize
České Budějovice
Plzeň 1929
Slovan Bratislava (SR)
Kalpa Kuopio (Fin.)
Kärpät Oulu (Fin.)
Vídeň (Rak.)

Západní divize
Tappara Tampere (Fin.)
TPS Turku (Fin.)
Frölunda (Švéd.)
Färjestad (Švéd.)
Salcburk (Rak.)
Eisbären Berlín (Něm.)

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...