Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

Hokejisté Pardubic se radují ze vstřelené branky ve druhém finále proti Třinci. foto: ČTK

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového play off, ve druhém utkání porazili doma Třinec 6:3. Série se nyní za stavu 1:1 přesouvá do Slezska. Hráči Dynama ve třetí třetině sice ztratili vedení 3:1, třemi trefami v závěru však nakonec rozhodli zápas ve svůj prospěch.
  21:14aktualizováno  22:44

Východočeši letos na domácím ledě neprohráli dva zápasy za sebou a nic na tom nezměnil ani úvod finálové série. Po úterní porážce 1:2 hokejisté Dynama zabrali a především zlepšili střeleckou produktivitu.

Ve vypjatém utkání dokázali nabourat pevnou třineckou defenzivu a také odrazit snahy hostů o obrat ve třetí části. Série je díky tomu nyní vyrovnaná, další dva duely jsou na programu o víkendu ve třinecké WERK ARENĚ.

Pardubice – Třinec 6:3 (stav série 1:1)

Pardubice v touze srovnat sérii vlétly do zápasu aktivně a po většinu první třetiny se tlačily do útoku. Na ledě od prvních sekund jiskřily emoce – domácí hokejisté se důrazem v brankovišti snažili rozhodit spolehlivého Ondřeje Kacetla a obranný val hostů svého gólmana pochopitelně bránil.

Rozhodčí však zároveň dali jasně najevo, že nechtějí, aby se jim zápas vymkl z rukou. Ostřejší potyčky trestali a během první části celkem třikrát souběžně vyloučili hráče na obou stranách.

Třinecký brankář Ondřej Kacetl se natahuje po puku během druhého finále.
Peter Čerešňák z Pardubic posílá puk na spoluhráče ve středním pásmu během...

Dynamo úvodní třetinu vyhrálo na střely 13:3, a to ještě další jeho pokusy minuly tři tyče nebo skončily na výstrojích obránců. Do zajímavého postavení si sjel zkraje zápasu Lukáš Sedlák, který ale netrefil střílenou přihrávku Lukáše Radila. O chvíli později nevyužil slibnou příležitost Jan Mandát, jehož rána po pasu zpoza branky skončila na betonech gólmana.

Chvíli před přestávkou přišli hosté o Martina Marinčina, kterého poslal k zemi Sedlák. Útočník domácích nachytal zadáka Ocelářů nepřipraveného a nezpevněného u mantinelu, Marinčin pak zůstával dlouho na ledě a na střídačku se dostal až s pomocí lékaře.

Dramatická podívaná nabídla také ve druhé třetině emoce a šance. Navíc začaly padat góly a i Třinec přidal směrem do útoku. Prvním úspěšným střelcem utkání se stal ve 24. minutě Richard Pánik, jenž zůstal nehlídaný před brankou a pohotově dorazil do sítě tvrdou ránu Sedláka.

O první velkou šanci hostů se paradoxně postarali sami Pardubičtí, když jeden z obránců nešťastně tečoval ránu od modré čáry bruslí mezi betony vlastního brankáře a Will měl co dělat, aby puk ve výstroji udržel.

Hosté se tak dočkali až na začátku 34. minuty. Pardubičtí několikrát pykali na trestné lavici za nedovolené zákroky a jednu z přesilovek Oceláři využili. Puk se po kombinaci Třineckých a několika odrazech ztratil hokejistům i brankáři z dohledu a se štěstím doklouzal za brankovou čáru. Autorem branky byl David Cienciala.

Šťastná trefa Třince a vyrovnání na 1:1.

Východočeši se ale ještě před přestávkou vrátili zpět do vedení, o což se postaral Radil. Forvard Pardubic tvrdou ranou prostřelil nejen clonícího obránce, ale i gólmana Kacetla, kterému puk prošel minutu a osm sekund před pauzou mezi betony až za čáru.

Napínavý duel vyvrcholil ve třetí třetině, gólově nejbohatší pasáži zápasu. Domácí se přiblížili k vítězství ve 47. minutě, kdy rána Petera Čerešňáka od modré čáry po odrazu skončila až v síti za Kacetlem.

Třinecký Daniel Voženílek (v červeném) bojuje u mantinelu s Lukášem Radilem z...
Pardubický brankář Roman Will se ohlíží za pukem, o dorážku se snaží Marko Daňo...

O tři a půl minuty později však bylo všechno jinak. Nejprve Adam Helewka zamířil přesně nad vyrážečku brankáře Willa, a když o 42 sekund později Libor Hudáček potrestal hloupý faul Pánika, bylo vyrovnáno. Gólman Dynama po tvrdé ráně třineckého útočníka jen bezmocně rozhodil rukama.

Východočeši se však nenechali rozhodit ztrátou náskoku a povedeným závěrem si přece jen došli pro první bod v sérii.

Dynamu v této části zápasu výrazně pomohl Tomáš Vondráček. Nejprve v 55. minutě překonal Kacetla po přesné přihrávce od Jana Mandáta a o minutu a půl později se podepsal pod pátou trefu, před kterou třineckému gólmanovi vypadl puk z výstroje a už se pro něj nedokázal natáhnout.

Vítězný gól pardubického Tomáše Vondráčka ve třetí třetině:

Strhující třetí část i celý zápas uzavřel v 58. minutě Martin Kaut, jehož střela se otřela o rameno brankáře a zapadla pod horní tyč. Pardubice tak po výsledku 6:3 slaví první výhru v sérii.

Marek Zadina (Pardubice): „Odehráli jsme výborný zápas, hráči podali skvělý výkon. Poučili jsme se z úterního zápasu, soupeře jsme přehrávali. Dostat se před bránu je těžké, ale my víme, co nás čeká a jsme na to připraveni. Jsme hrozně rádi, že jsme vyhráli a že jsme se poté, co soupeř srovnal na 3:3, nepoložili a převrátili jsme to na naši stranu. Ukázali jsme naši sílu.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Musím vyslovit hlubokou poklonu svým hráčům. Podali výborný, možná i vynikající výkon. Přesně jsme věděli, co se bude dít, dokázali jsme na to najít odpověď a podle toho jsme pracovali. Ve třetí třetině jsme se dokázali vrátit do zápasu, bohužel malou chybkou jsme o vedení přišli. Nicméně, nic se neděje.“

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!