Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta vzdala hold výhrou nad Libercem, Třinec suverénně přehrál Kladno

Hokejisté Sparty Jakub Krejčík a Ondřej Najman (vpravo) se radují ze vstřelené branky. foto: ČTK

Hokejisté Sparty porazili v předehrávaném utkání 48. extraligového kola Liberec 4:1 a prvním Pardubicím se přiblížili na osm bodů. Třinec v dohrávce desátého kola přehrál poslední Kladno 5:0. Pod výhru domácích se podepsal premiérovým gólem v soutěži osmnáctiletý útočník Petr Sikora. Třetí čisté konto v sezoně udržel Ondřej Kacetl.
  21:59

Pražané zdolali Bílé Tygry potřetí za sebou. Po třech zápasech bez zisku tak navázali na nedělní vítězství nad Třincem (5:1) a prvním Pardubicím se přiblížili na osm bodů. Vítězný gól dal Ondřej Najman, jenž krátce po polovině duelu zvyšoval na 2:0. Utkání bylo druhou částí 15. ročníku charitativního projektu Sparta vzdává hold a přihlíželo mu 15.702 diváků.

Sparta vzdává hold již popatnácté, tentokrát především záchranářům a operátorům tísňové linky, před zaplněnými tribunami proto nastoupila ve speciálních dresech.

Sparťanského útočníka Michala Řepíka (26) brání liberecký zadák Michal Ivan.

V první třetině byla také výrazně aktivnější a v končící páté minutě si vynutila Knotův faul. Lajunen sice v přesilovce ještě promáchl, ale pak zakončil rychlou souhru Řepík a z prakticky nulového úhlu překonal Hrenáka. Sám mohl náskok zvýraznit, ale v dalším minisouboji měl navrch naopak slovenský gólman.

Na začátku 29. minuty se proti pravidlům provinil Hawryluk. Horák a Lajunen sice jeho trest nezkrátili, ale jen devět sekund poté, co už byli Bílí Tygři v plném počtu, skvěle tečoval Krejčíkovu nabídku Ondřej Najman a Hrenák neměl nejmenší šanci zasáhnout. Prvním vyloučeným sparťanem byl ve 37. minutě Mozík, v oslabení vytáhl fantastický zákrok proti Hawrylukovi strážce domácího brankoviště Kovář.

Do třetí části vlétli Severočeši s velkou chutí a jejich odhodlání s nepříznivě se vyvíjejícím duelem ještě něco udělat výrazně posílil hned po 26 sekundách výstavní ranou na bližší tyčku Filippi. Ve 44. minutě navíc fauloval Mozík a hosté hráli přesilovku, místo vyrovnání však málem potřetí inkasovali: po skvělé práci Davida Vitoucha zakončoval v obrovské šanci Forman, jenže Hrenák ho fantasticky vychytal.

Liberci se sice nepovedla početní výhoda, ale záhy po jejím skončení byl další trefě hodně blízko. McCoshen však napálil povedenou střelou jen brankovou konstrukci. V 53. minutě neuspěli ve velkých šancích Hawryluk a hned po něm Adam Najman. V závěru sáhli Liberečtí ke dlouhé hře bez gólmana a do prázdné branky pojistili triumf Sparty Moravčík a faulovaný Kousal.

Jedinou kaňkou je pro Třinec ztráta Davida Ciencialy, který z utkání odstoupil kvůli zranění na konci druhé třetiny. Rytíři, kteří nastoupili bez Jaromíra Jágra, prohráli podvanácté za sebou.

Hostující Vimmer trefil v úvodu tyč a v dalším střídání udeřilo na druhé straně. Růžička předložil ideálně puk před branku Nestrašilovi, který jeho přihrávku pohodlně usměrnil do odkryté branky. Za Kladno poté dvakrát zahrozil Tralmaks. Zvýšit mohl Marinčin, na něhož zapomněla hostující obrana, ale Bowa nepřekonal.

Hokejisté Třince se radují z gólu do branky kladenského Bowa.

Kladno se v úvodu prostřední části několikrát usadilo v útočném pásmu a dvakrát se v šancích ocitl Frolík, ale skóre měnili domácí. Nahození Jeřábka ze záporného úhlu si srazil ve 23. minutě do branky betonem Bow. O chvíli později na něj navázal mazáckým způsobem Sikora. Osmnáctiletý útočník se v gólové šanci neukvapil, přehodil si puk na bekhend a zasunul kotouč do prázdné branky.

V závěru prostřední třetiny minul těsně branku Nestrašil a poté zápas skončil pro Ciencialu. Posila Ocelářů se po nezaviněném střetu s Nemčíkem zůstala chvíli ležet na ledě a do kabin zamířila s dopomocí, přičemž nezatěžovala levou nohu. Domácím klubu chyběl ze zdravotních důvodů i Helewka. Naopak se do sestavy vrátili uzdravený Adámek, Kurovský a Hudáček.

Na začátku třetí třetiny vstřelil Voženílek čtvrtý gól Třince. Reprezentační útočník hledal v přečíslení tři na dva Růžičku, ale prudká přihrávka se dostala od brusle Nemčíka do branky. Polášek zvýšil dělovkou od modré čáry a zkušený obránce ještě mohl skórovat podruhé, ale nevyzrál v úniku na Bowa. Kacetl v závěru celkem bez problémů uhájil čisté konto.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...