Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

Třinečtí hokejisté slaví trefu Libora Hudáčka proti Pardubicím. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli úvodní duel na domácím ledě, vybojovali vítězství 4:3 a oslavují zisk cenného druhého bodu. Hlavním receptem na Pardubice byla znovu trpělivá hra Ocelářů, kteří těžili i z branek slovenských útočníků Marka Daňa a Libora Hudáčka.
  16:31aktualizováno  19:53

Oproti předchozímu vyhrocenému zápasu nabídl třetí duel klidnější podívanou, rozhodčí rozdali jen čtyři dvouminutové tresty. Více prostoru na předvádění hokejového umění tak dostaly obě mužstva. Efektivnější snahu předvedli Oceláři, kteří v utkání soupeři pravidelně odskakovali.

Pardubický brankář Roman Will a obránce David Musil zastavují průnik Petra...
Třinecký gólman Ondřej Kacetl zasahuje před Lukášem Sedlákem z Pardubic.

Skvělý zápas odehrál Hudáček, který na první trefu Daňa přihrával a další dvě branky sám vstřelil. Vítězný gól zařídil Andrej Nestrašil poté, co s Danielem Voženílkem chytře vyřešili protiútok tři a půl minuty před koncem.

Pardubicím nepomohlo úporné snažení na branky odpovědět, během risku bez brankáře se dočkali Východočeši jen snížení zásluhou Adama Musila. Za stavu 2:1 pro Třinec pokračuje série ve Werk areně, čtvrté utkání je na programu v neděli od 17.00.

Třinec - Pardubice 4:3

Stav série 2:1

Na kostce svítilo skóre 4:2 pro domácí, do konce zbývaly dvě minuty a 53 sekund. Pardubický trenér Marek Zadina sáhl k risku bez brankáře, který byl nakonec úspěšný jen z poloviny.

Závěrečný tlak Dynama v gólovou radost přetavil jen dorážející Adam Musil. Zbylé pokusy skončily zblokované, či pod kontrolou Ondřeje Kacetla, který předvedl 41 zákroků. Třinecký fantom tak znovu otestoval trpělivost pardubických střelců.

Po většinu zápasu totiž museli hosté dotahovat gólovou ztrátu, jenže veškerou sílu nemohli směřovat do ofenzivy, jak jim Oceláři připomněli na startu druhé i třetí třetiny.

Pardubický Matěj Paulovič (nahoře) a Marko Daňo z Třince

V prvním případě se do obrovské příležitosti dostal Petr Vrána. Třinecký kapitán zůstal zapomenutý před Romanem Willem, který mu nakonec znemožnil zakončení. Na úvod závěrečné části zase Viliam Čacho hledal v nadějné pozici Daňa.

Koncentraci na vyrovnání zkrátka Slezané neustále rozrušovali. Zatímco obě zmíněné šance skončily bez trestu, v jiných případech Pardubice tolik štěstí neměly. První důležité navýšení náskoku na 3:1 zajišťoval ve 23. minutě Hudáček, který ostře pálil z vrcholků kruhů. Will proti jeho dělovce neměl nárok.

Podívejte se na druhou trefu Libora Hudáčka:

Za snížením se hnali Východočeši téměř celou prostřední třetinu. Až poté se zrodil úprk Jana Mandáta, který přesně mířil na bližší tyč a na moment odčaroval skvěle chytajícího Kacetla.

Domácí gólman už předtím zlikvidoval šance zvučných jmen: kapitána Lukáše Sedláka a Tomáše Hyky. Vytáhl se také proti Adamu Musilovi, který si chytře udělal prostor před brankovištěm.

V poslední dvacetiminutovce zkomplikoval situaci svěřencům Marka Zadiny útok dua Andrej Nestrašil a Daniel Voženílek. Prvně jmenovaný zamířil přesně mezi betony Willa, zvýšil na 4:2 a zahájil tak nejnapínavější pasáž třetí části.

Parádní hokejovou podívanou nabídla ale už první třetina. Do první velké šance se tlačil v úvodu Nestrašil, ale puk na Willa nenasměroval. Ještě blíž byl skórování Hrehorčák, který zkoušel v oslabení neúspěšně zakončit kličkou.

Plno práce měl i Kacetl, v přesilové hře ještě před úprkem Hrehorčáka ramenem zlikvidoval dělovku Košťálka. Uspěl i proti příležitosti Martina Kauta, Sedlák z ostrého úhlu napálil tyčku. Pardubičtí zkoušeli překvapit střelbou ze všech pozic.

Obdobná taktika nakonec zafungovala Třinci. Marko Daňo z pravého kruhu nahazoval puk na brankoviště, kde před Willem smolně hokejkou zasáhl Libor Hájek a usměrnil kotouč mimo dosah vlastního brankáře.

Podívejte se na gól Marka Daňa:

Třinecká radost netrvala dlouho, hosté odpověděli elegantní akcí. Do mezikruží si nebezpečně nabruslil Tomáš Zohorna, z výhodné pozice ale nezakončoval, protože si všiml osamoceného Lukáše Radila, který střílel do prázdné branky.

Domácí reagovali šancemi Hrehorčáka a Kundrátka. Opětovného zisku vedení se dočkali po faulu Zohorny na brankovišti. Kundrátek v přesilové hře uvolnil Hudáčka, jehož bomba z levého kruhu skončila za Willem. Pardubice musely znovu dotahovat.

Nakonec ale druhý bod brali domácí, kterým v sestavě chyběl zraněný Martin Marinčin. Za Dynamo nenastoupil Richard Pánik, tentokrát zůstal jen na tribuně.

Zdeněk Moták (Třinec): „Dnes jsme podali výborný výkon ve všech formacích, na všech postech včetně brankáře Ondry Kacetla. Možná trošku ve druhé třetině jsme se tam nechali párkrát zavřít, ale to bylo způsobené i tím, že jsme nedostávali kotouče minimálně do středního pásma. I ve třetí třetině jsme měli gólově navrch, vedli jsme o dvě branky, ale bohužel jsme připustili snížení soupeře z dorážky v power play. Jinak ale musím chlapcům poděkovat a pogratulovat. Nemám výhrady.“

Marek Zadina (Pardubice): „Neodehráli jsme špatné utkání. Chyběl nám třeba gól v přesilovce, kterou jsme neproměnili. Vyrovnáme na 1:1 a pak dostaneme z přesilovky na 2:1. Nějaké šance jsme si vytvořili, neproměnili jsme je a bohužel dnes vyhrál soupeř. Má dva body, my jeden. Věřím, že zítra se to převrátí k nám.“

Autor: