Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Finové smetli Rakousko 7:2 a vedou domácí skupinu

Sport

  17:47
HELSINKY - Hokejisté domácího Finska splnili na mistrovství světa roli favoritů a po vítězství nad Rakouskem 7:2 jsou v čele základní skupiny v Helsinkách o dva body před USA. Američané ale mají zápas k dobru. Gólem a dvěma asistencemi se na vítězství Suomi podílel Petri Kontiola, který si s 12 body za šest branek a stejný počet asistencí upevnil vedení v kanadském bodování turnaje.

Finsko - Rakousko foto: Reuters

Finové se dostali do velké šance v druhé minutě, kdy ujel Pihlström, ale Starkbaum zasáhl. Na druhé straně se vyznamenal proti Kristlerovi lapačkou Ortio. Hra ale patřila Finům. Další možnost měl Aaltonen a v páté minutě otevřel skóre tečí Väänänenovy rány Pihlström.

Vyrovnat mohl vzápětí Vanek, ale při úniku mu uskočil puk a k zakončení se nedostal. V deváté minutě zvýšili domácí, když Kontiola našel mezi kruhy Savinainena a útočník, který nahradil v první formaci odpočívajícího Pesonena, se trefil přesně pod horní tyč.

Vše o hokejovém MS 2013

Finové měli v této fázi vývoj zápasu pod kontrolou a v 28. minutě v přesilovce pěti proti třem ještě zvýšil jejich náskok Kontiola, který se prosadil střelou od modré čáry. V polovině utkání se Herburger srazil v brankovišti s brankářem Ortiem, což vyvolalo potyčku. V 34. minutě neproměnil únik i kvůli Reichelově faulu Hagman.

Na konci druhé části byl při rakouské přesilovce vyloučen na pět minut a do konce utkání Welser, ale nováček elitní kategorie se díky dvěma trefám v oslabení v úvodu třetí třetiny vrátil do hry. Nejdříve po Vanekově přihrávce trefil přesně levý horní roh Ortiovy branky Lakos, za dvě minuty ujel Herburger a bylo to jen o gól.

Finové ale pojistili náskok v 50. minutě, kdy se při Hundertpfundově trestu trefil z dorážky Korpikoski a za 56 vteřin se prosadil i Hagman. Závěr už si výběr Suomi před zaplněnou Hartwall Arenou vychutnal. Výhru ještě zvýšili Koskiranta a v přesilovce po další Kontiolově přihrávce podruhé v utkání Savinainen.

Finsko - Rakousko 7:2 (2:0, 1:0, 4:2)

Branky a nahrávky: 5. Pihlström (Väänänen, Jalasvaara), 9. Savinainen (Kontiola, Aaltonen), 28. Kontiola (Lepistö), 50. Korpikoski (Koskiranta, Laakso), 51. Hagman (Hytönen, Anttila), 56. Koskiranta (Korpikoski), 58. Savinainen (Kontiola, Aaltonen) - 41. Lukas (Vanek), 43. Herburger (Hundertpfund). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Zalaski (Kan.) - Blümel (ČR), Hunnius (Něm.). Vyloučení: 2:8, navíc Welser (Švýc.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 12.121.

Finsko: Ortio - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Savinainen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Koskiranta - Haataja, Viitaluoma, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.

Rakousko: Starkbaum - Pöck, Lakos, Schumnig, Lukas, Altmann, F. Iberer, Reichel - Welser, Koch, Vanek - Raffl, Hundertpfund, Herburger - M. Iberer, Kristler, Schuller - Oberkofler, Peintner, Baumgartner - Latusa. Trenér: Manny Viveiros.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč