Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Finsko - Česko 3:7. Další jasná výhra nad Seveřany, hokejisté ovládli Karjalu

Čeští hokejisté oslavují vítězství v utkání proti Finsku, čímž ovládli turnaj Karjala foto: AP

Střelecké představení, podruhé! Sobotní podvečer v Tampere rozhodně nepřipomínal typické utkání Euro Hockey Tour. Národní tým po čtvrtečním vítězství ve Växjö proti domácímu Švédsku skolil v Tampere i druhý severský tým. S Finy se nenechal rozhodit ani ztrátou tříbrankového vedení a nad hostiteli Karjaly vyhrál 7:3, čímž potřetí v historii opanoval úvodní turnaj reprezentační sezony. Po dvou gólech nasázeli útočníci David Tomášek, Daniel Voženílek a Matěj Stránský.
  16:47aktualizováno  19:33

Dvanáct vstřelených gólů, dvě proměněné přesilovky a stoprocentní úspěšnost na oslabení. Hokejový orchestr pod taktovkou nového trenérského štábu hlavního kouče Radima Rulíka zatím hraje skvěle.

Výkony speciálních týmů výrazně pomohly k zisku historicky třetího celkového triumfu na Karjale. V sobotu se Češi poprvé radovali z gólů v početních výhodách, zapsali v nich stoprocentní bilanci. A zároveň skvěle střežili vlastní pásmo při přesilovkách soupeře.

Finsko vs. Česko

Online reportáž

Když navíc Suomi před slušně zaplněnou Nokia arenou v Tampere dotáhli ztrátu 0:3, národní tým se nerozklepal ani pod tlakem modrobílé převahy v hledišti.

„Máme silný tým, věřili jsme si a ukázali jsme, že jsme lepší,“ povídal pro ČT dvougólový Voženílek. „Bylo vidět, že když na ně zatlačíme, chyby přijdou.“

Aktivní celoplošný hokej, který baví fanoušky, se ale zprvu po fantastickém úvodu místy trochu zvrtával v otevřenou partii, což domácím pomohlo v návratu do utkání.

Český obránce Jan Košťálek (33) manévruje s kotoučem před napadajícím finským útočníkem Hannesem Björninenem (24).

Nejprve je sice ve čtvrté minutě na hraně brankoviště po přihrávce Tomáše Filippiho zaskočil v početní převaze Voženílek. Třinecký útočník si ještě o necelých deset minut později opět v blízkosti brankáře Roopeho Taponena trpělivě zamíchal s pukem a z bekhendu zvyšoval už na 3:0.

Mezitím prudkou dělovku z mezikruží vyslal Stránský, kterému díky parádnímu forčekingu nabíjel nový kapitán Lukáš Sedlák.

Podívejte se na tvrdou ránu z hokejky Matěje Stránského:

Avšak zanedlouho se plíživě přibližovala překvapivá zápletka. Suomi ztráceli 0:7 na střely, než se Jan Košťálek při ofenzivní snaze zapomněl v útočném pásmu a domácí putovali do přečíslení.

Jmenovaný obránce se stačil vrátit, jenže jeho kolega Tomáš Dvořák se stahoval ke stejnému hráči, čímž Niku Huuhtanenovi poskytl dostatečný prostor ke snížení.

Ještě před polovinou klání zase platilo vyrovnané skóre. Důvěru od trenérů dostal opět Jakub Málek, jenž se coby gólman Ilvesu ocital na důvěrně známém kluzišti. Právě jedenadvacetiletá naděje ale viditelně zaváhala, když v čase 25:10 propustila střelu Anttiho Suomely ze strany.

Karjala Cup 2023

Příloha iDNES.cz

Uběhly zhruba dvě minuty, mezi kruhy si dobře najel Eemil Erholtz a vyrovnal. Seveřané chytili slinu a na chvíli získali převahu, Málek si naštěstí pro hosty poradil s ránou obránce Jespera Mattily.

Rozhodl jiný bek – Oskari Laaksonen. Tak trochu smolař zápasu. Právě jeho seknutí přineslo první přesilovkou trefu národního týmu v této sezoně. Ve 35. minutě čtyřiadvacetiletý rodák z Tampere nebezpečně zahrál vysokou holí a znovu si na trestné lavici neposeděl kýžených sto dvacet sekund.

Tvořivý Filippi poslal přihrávku přes osu mezi nohama skákajícího Jana Ordoše přímo na Tomáška, jenž uklidil kotouč do protipohybu Taponena.

Českého útočníka Lukáše Sedláka (23) dostupuje finský forvard Henrik Borgström.

Za minutu skvěle presoval Ondřej Kovařčík a pobídl Stránského ke krásnému zakončení do horního růžku.

Protentokrát se Češi poučili, do pauzy vstupovali znovu s výhodou dvou branek a dál vyčkávali, s čím přijde soupeř. Nabídli mu i přesilovou hru, po níž se potrestaný Sedlák řítil sám, jenže díky rychlému zákroku obránce ani nevypálil.

Nevyužitá šance přesto Rulíkovým svěřencům pranic nevadila. Navzdory náročnému stylu se drželi na kotouči, zatímco Finové se osvobozovali vyhozeními.

„Klobouk dolů, že jsme za stavu 3:3 nepřestali hrát, dali poměrně rychle čtvrtý, pátý gól a zase pokračovali v naší hře. Dostávali jsme Finy pod tlak a zápas si pohlídali,“ radoval se Stránský.

V jedné ze ztečí se dopředu hnal Radan Lenc, kterého ještě obránci zastavili. Leč puk se vzápětí nachomýtl před Tomáškem. Veli-Matti Vittasmäki kotouč obětavým skokem jen kuriózně odrazil o českého útočníka, a ten jej nevědomky dostal plachtícím obloučkem za Taponena.

Šťastný gól útočníka Davida Tomáška:

Faul Adama Kubíka ještě donutil kouče Juuku Jalonena k odvolání brankáře. Po raritním gólu lačnící Málek se odvážným pokusem neprosadil, Lenc na sklonku 55. minuty už ano. Ze vzdáleného místa v rohu vlastní třetiny z otočky trefil přesně. A postaral se o sedmý gól.

Tolik jich národní tým nastřílel na finské půdě proti domácímu výběru naposledy před dlouhými dvaadvaceti lety – 6. listopadu 2001.

Karjala Cup 2023

Tým Z V VP PP P S B
1. ČESKO 2 2 0 0 0 12:5 6
2. Finsko 2 1 0 0 1 7:7 3
3. Švédsko 2 1 0 0 1 6:8 3
4. Švýcarsko 2 0 0 0 2 3:8 0
Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč