Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hradecký obránce McCormack dostal za doping trest na deset měsíců

Litvínovský útočník Patrik Zdráhal směřuje za pukem u mantinelu před hradeckým bekem Graemem McCormackem. foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Kanadský hokejový obránce Graeme McCormack z Hradce Králové dostal za doping od Národního rozhodčího soudu pro sport trest zákazu činnosti na deset měsíců. Východočeský klub o tom informoval na webu. Pozitivní test měli v průběhu loňského semifinále play off extraligy i další dva hráči Mountfieldu, útočníci Kevin Klíma a Martin Štohanzl.
  20:49

Výše jejich trestů zatím není známá, lze ale předpokládat, že budou stejné. Klub na pátek svolal tiskovou konferenci, na které se chce k situaci vyjádřit.

„Hokejový klub Mountfield HK, a.s. obdržel dne 25. 1. 2024 od právního zástupce hráčů, JUDr. Jana Šťovíčka, Ph.D., rozhodčí nález Národního rozhodčího soudu pro sport v řízení vedeném proti Graemu McCormackovi, kterému byl uložen trest zákazu činnosti končící 9. února 2024,“ uvedli Východočeši na webu.

McCormack měl stejně jako Klíma a Štohanzl pozitivní test 9. dubna po čtvrtém zápase semifinále mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi.

Informace o pozitivním testu trojice hradeckých hráčů vyšly najevo v květnu, klub následně oznámil, že do vyřešení případu všem pozastavil smlouvy a vyřadil je z kádru. Podle neoficiálních informací hráči užili doplněk stravy, na jehož obalu nebyla přítomnost zakázané látky uvedena. Měl jim pomoci lépe se vyrovnat s následky chřipky, kterou předtím prodělali.

McCormackovi, Klímovi i Štohanzlovi hrozil trest zastavení činnosti až na čtyři roky, který navrhoval i ředitel Antidopingového výboru Martin Čížek. Ten se již vyjádřil, že se proti rozhodnutí Národního rozhodčího soudu pro sport zřejmě odvolá. „Velmi pravděpodobně se odvoláme i vzhledem k tomu, o jakou soutěž se jedná a v jaké fázi soutěže k tomu došlo,“ uvedl Čížek pro sport.cz.

Situaci bude řešit i vedení extraligy, které čekalo na rozhodnutí rozhodčího soudu. „Pozitivní nález trojice hráčů od samého počátku chápu jako velice závažný a věřím, že takto k němu bude přistupovat i disciplinární komise extraligy,“ uvedl ředitel soutěže Martin Loukota v tiskové zprávě.

Uvedl, že komise zasedne poté, co získá pravomocné rozhodnutí. „Poté komise zasedne v plném složení a rozhodne o udělení přiměřené sankci klubu. Určitě se bude brát v potaz míra zavinění hráčů i klubu,“ dodal Loukota.

Autoři: ,