Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sport

Smutná zpráva pro hokejový svět, zemřel legendární útočník Lafleur

Guy Lafleur v roce 2021, zdraví fanoušky v Québecu. foto: Profimedia.cz

Jen týden po smrti Mika Bossyho se hokejový svět loučí s další významnou osobností. Po dlouhém boji s rakovinou plic zemřel ve věku sedmdesáti let legendární kanadský útočník Guy Lafleur, který během své bohaté kariéry hned pětkrát získal Stanley Cup. O jeho úmrtí informovala jeho sestra na Facebooku.
  15:20

Lafleur hrál za Montreal v letech 1971-1985. Vedle pěti Stanley Cupů v dresu Canadiens získal dvakrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. 

Jednou byl také zvolen nejlepším hokejistou play off. Jako první hráč v historii soutěže nasbíral minimálně 50 gólů a 100 bodů v šesti sezonách za sebou.

„Jsme hluboce zarmouceni zprávou o smrti Guye Lafleura. Všichni členové Canadiens jsou zdrceni jeho odchodem. Prožil výjimečnou kariéru a zůstal přirozený, měl blízko k Habs a hokejovým fanouškům v Quebecu, Kanadě a po celém světě,“ uvedl prezident montrealského klubu Geoff Molson v prohlášení. „Byl jedním z největších hráčů našeho klubu a zároveň se stal mimořádným velvyslancem našeho sportu.“

Kariéru poprvé ukončil v roce 1985, ale o tři roky později se vrátil zpět do akce a nastupoval ještě za New York Rangers a Québec Nordiques. V roce 1988 zvolen do Síně slávy.

V roce 1991 se s hokejem rozloučil definitivně. Kariéru uzavřel s bilancí 1126 odehraných zápasů v základní části NHL a 1353 bodů (560+793). 

Národní tým reprezentoval dvakrát na Kanadském poháru, v roce 1976 se podílel se na celkovém triumfu. 

V roce 2019 podstoupil operaci, při níž mu lékaři odstranili plicní lalok a lymfatické uzliny. O pár měsíců později mu při operaci srdce provedli čtyřnásobný bypass. Předloni se Lafleurovi rakovina vrátila. 

Autoři: ,