Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Hašek: Mrzí mě, že nejsem v brance

Sport

  16:00
DETROIT - Brankář Dominik Hašek si po šesti letech prožije s hokejisty Detroitu bitvu ve finále Stanleyova poháru. Hrdina olympijských her v Naganu však v současnosti dělá náhradníka Chrisu Osgoodovi a není jisté, že se v sérii proti Pittsburghu postaví do branky.

Dva veteráni. foto: ČTK

Do play off přitom Hašek vstupoval jako jednička Red Wings, v průběhu čtvrtého duelu prvního kola Stanleyova poháru proti Nashvillu ho ale nahradil Osgood a už českého veterána do branky nepustil. "Samozřejmě mě mrzí, že jsem se v posledních dvou kolech nedostal do branky, především proto, že se cítím výborně. Trenér ale nechce měnit sestavu, protože většinou vyhráváme a Chris chytá dobře," uvedl Hašek.

Detroit ve třech sériích play off prohrál jen čtyři zápasy, Colorado porazil dokonce jednoznačně 4:0 na utkání. Před vyvrcholením sezony podle Haška v kabině panuje výborná atmosféra. "Mužstvo si věří. Výkony, které jsme předváděli v průběhu sezony, jsme teď v play off ještě vylepšili. Případný neúspěch ve finále by pro nás byl velkým zklamáním," uvedl odchovanec pardubického hokeje.

"Když jsme před dvěma lety vyhráli, tak jsem vypadli hned v prvním kole. Každý rok je jiný a liga je hodně vyrovnaná. Záleží na momentální formě a na tom, jestli nemáte zraněné klíčové hráče. Nám například loni chyběli dva ze tří nejlepších obránců a to pravděpodobně rozhodlo o našem vyřazení v semifinále," uvedl Hašek.

Letošní finalisty čeká první vzájemný souboj v této sezoně. Detroit a Pittsburgh na sebe naposledy narazily 7. října 2006 a Red Wings vyhráli na soupeřově ledě 2:0. "To, že jsme se dlouho neutkali, není výhoda ani pro jednu stranu. Pro nás hovoří určitě větší zkušenosti a lepší obrana," mínil Hašek, jenž při posledním vzájemném zápase udržel čisté konto. Tehdy mu na to stačilo jen třináct zákroků.

Přestože sezona ještě neskončila, spekuluje se o tom, zda bude Hašek pokračovat v aktivní kariéře v Detroitu. V tom případě by musel uzavřít novou smlouvu. "Generální manažer mi nedávno říkal, že se mnou chce na toto téma po sezoně mluvit. Během play off však o těchto věcech není vhodné přemýšlet ani mluvit," uvedl Hašek, jenž v NHL působí již od roku 1990. Několikrát ohlásil konec kariéry, ale znovu se vrátil.

Autor: