Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Hašek skončil!

Sport

  18:29
DETROIT - Český hokejový brankář Dominik Hašek se rozhodl ukončit svou bohatou kariéru.

Brankářská legenda Dominik"Dominátor" Hašek foto: ČTK

Zásadní rozhodnutí oznámil třiačtyřicetiletý gólman jen pár dnů po zisku druhého Stanleyova poháru v zámořské NHL s Detroitem na dnešní tiskové konferenci, kterou vedení Rudých křídel narychlo svolalo.

Pardubický rodák si vzal původně po finálové výhře v play off nad Pittsburghem na rozhodnutí o budoucnosti desetidenní lhůtu, ale i přes zájem Detroitu o prodloužení spolupráce přispěchal s oznámením o konci kariéry po dlouhých šestnácti letech ve slavné soutěži.

"V tuto chvíli se cítím velmi šťastný. Během šestnácti let jsem zažil skvělé okamžiky jak v Buffalu, tak v Detroitu a našel si mnoho přátel. Nyní si ale nemyslím, že bych našel dost motivace k dalšímu tréninku," vyjádřil se Hašek. "Mé rozhodnutí pochopitelně ovlivnilo také to, že jsme vyhráli Stanley Cup a že můj syn Michal dokončil školu a můžeme se jako rodina přesunout do Čech," pokračoval.

Hašek oficiálně avizoval konec aktivní dráhy v minulosti již dvakrát, ale své rozhodnutí posléze vždy přehodnotil. V létě 1999 uvedl, že je před ním poslední rok závodní činnosti, ale již v únoru 2000 přispěchal se sdělením o prodloužení kariéry o další rok. Koncem června 2002 pak vyhlásil konec "definitivní", ale za necelé dva roky byl opět zpátky na ledě.

Tentokrát však lze s ohledem na věk olympijského vítěze z Nagana předpokládat, že jde o rozhodnutí neměnné a konečné. Hašek v NHL odehrál v kariéře celkem 735 zápasů v základní části, z nichž bylo 389 vítězných. Průměrně inkasoval 2,2 branky na zápas při úspěšnosti zákroků 92,2 procenta. Navrch přidal 81 soubojů bez obdrženého gólu.

Autor: