Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Havlát se na širším kluzišti trápí: 'Zvykám si'

Sport

  19:33
PRAHA - Nepříliš spokojený byl po svém vystoupení na Českých hokejových hrách v Brně útočník Martin Havlát. Připustil, že si stále teprve zvyká na širší kluziště, na němž se světový šampionát, který začne v pátek na Slovensku, odehraje.

Martin Havlát. foto: ČTK

Středeční souboj s Kanadou pro něho v tomto ohledu nijak výrazným přínosem nebude, neboť se odehraje na úzkém hřišti v pražské O2 areně. "Byly to jen dva zápasy, teprve si ještě zvykám (na širší kluziště). Mám na to ještě jeden zápas, ale proti Kanadě se bude hrát zase na malém," řekl Havlát novinářům na srazu reprezentace v libeňské hale. "Posledních deset let hraju skoro pořád na tom malém," upozornil Havlát.

Rozdíl je to podle něho vcelku zásadní. "Na malém nemá člověk na nic čas a musí všechno řešit rychleji. Na velkém hřišti má člověk mnohem více času, nehraje se tak fyzicky jako třeba v zámoří," porovnal Havlát, podle něhož by si potřebovalo zvykat na široké kluziště více hráčů z české kabiny. "Ale poslední zápas hrajeme na menším, tak to prostě je, to se nedá nic dělat. Bude to chvilku trvat, ale snad to bude brzy lepší," věřil mladoboleslavský rodák.

Vynikající atmosféra, kterou vytvořili diváci v Brně, ho nijak nepřekvapila. "Vím tak různě od lidí, že se tam skvěle fandí. Ale na druhou stranu, děkovačka po prohraném zápase, to se jen tak nevidí. Fanoušci byli opravdu skvělí. Už když jsem byl menší a chodil tam na hokej nebo na fotbal, tak fanoušci byli stejně skvělí jako teď," připomněl.

Síla v týmu určitě je, říká Havlát
V konečné nominaci bude muset kouč Alois Hadamczik ještě některé jména škrtnout, nervozitu v týmu to prý ale nevyvolává. "Každý se snaží podávat co nejlepší výkony, tak uvidíme, kdo tam po zítřku bude," řekl Havlát. Bez ohledu na finální složení mužstva ale bude mít tým svoji kvalitu. "Je tu spousta šikovných kluků, což dokázali minulý rok. Podle výkonů, co předváděli v Brně, tam ta síla určitě je," dodal nejproduktivnější z Čechů v základní části této sezony zámořské NHL.

S napětím se však čeká na to, zda bude moct na vrcholu reprezentační sezony startovat elitní bek Marek Židlický. "Hlavní test přijde ve středu, tak uvidíme, zda mu to třísla dovolí, nebo ne, ale bylo by skvělé, kdyby mohl hrát, protože je to jeden z našich nejlepších obránců, které máme," prohlásil Havlát.

Jeho spoluhráč z Minnesoty odehrál kvůli různým zraněním jen 46 z celkové porce 82 zápasů základní části NHL. Český forvard proto věří, že si již porci smůly nadlouho dopředu vybral. "Měl tu sezonu opravdu zajímavou z hlediska zranění. Za ten rok měl snad všechno, co mohl mít, tak doufejme, že alespoň na ten turnaj bude v pořádku," přál si Havlát.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!