Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Hemský dvěma góly pomohl Edmontonu k výhře nad Detroitem

Sport

  10:56
EDMONTON - Český hokejový útočník Aleš Hemský přispěl v NHL dvěma góly a jednou asistencí k výhře Edmontonu nad Detroitem 6:5 po samostatných nájezdech.

Hemský dává gól. foto: ČTK

Oilers mohli vyhrát už v základní hrací době, když v polovině zápasu vedli 5:1, jenže čtyřbrankový náskok promrhali. Zisk dvou bodů pro domácí tak zařídil až v penaltovém rozstřelu Patrick O'Sullivan.

"Dnes jsme ukázali velký charakter. V třetí třetině jsme na ně vlítli a vybojovali cenný bod. V dnešním zápase ho bereme," konstatoval útočník Detroitu Patrick Eaves. "Udělali jsme ten zápas trochu napínavější," prohodil trenér Oilers Pat Quinn. "Fanoušci si určitě přišli na své. Ale ať už byl průběh jakýkoliv, vybojovali jsme vítězství a to je nejdůležitější," dodal Quinn.

Edmonton získal čtyřgólový náskok už v 58. sekundě druhé třetiny, kdy Hemský svou druhou trefou v zápase zvyšoval na 4:0. Jenže pak domácí trochu vyklidili pozice. "I když máte takový náskok, musíte se dál snažit útočit. Když přestanete hrát a necháte tak kvalitní tým, jako má Detroit, aby se na vás sesypal, může to dopadnout špatně. A přesně to se nám stalo. Doufám, že jsme se z toho poučili," uvedl O'Sullivan, který byl jediným úspěšným střelcem v nájezdech.

Souboj s nejlepším střelcem NHL Alexandrem Ovečkinem svedl ve čtvrtečním utkání český brankář Ondřej Pavelec a nebude na něj vzpomínat rád. Kanonýr Washingtonu vstřelil brankáři Atlanty dva góly, na další přihrál a zařídil vítězství svého týmu 4:3. Capitals si tak připsali již šestou výhru v řadě.

Ovečkin v 11. minutě otevřel skóre zápasu v přesilové hře a když pak domácí útočník Jim Slater neproměnil trestné střílení, zvýšil ruský útočník v 15. minutě na 2:0. Svou třináctou trefou v sezoně si tak pojistil vedení v tabulce střelců a v 25. minutě přihrál na třetí gól Brendanu Morrisonovi. Domácí Thrashers dokázali v třetí třetině dvěma góly zápas zdramatizovat, jenže při power play pojistil výhru Capitals Mike Knuble.

"Dělám jenom svou práci," řekl ke své produktivitě Ovečkin, který letos vstřelil dva góly v jednom zápase už pošesté. "Snažím se dávat góly a pomáhat našemu týmu k vítězství. Když vyhráváme, není důležité, jakým způsobem. Ale je pravda, že bychom za stavu 3:0 neměli dopustit, aby se v třetí třetině ještě soupeř dostal zpět do utkání," zdůraznil ruský útočník.

V dresu Capitals nastoupil poprvé v sezoně český útočník Tomáš Fleischmann, který se dával dohromady po potížích s krevní sraženinou v noze. Po vyléčení nastoupil v minulých dnech ve dvou zápasech na farmě Capitals v Hershey.

V zápase tentokrát Ovečkin nesvedl bitvu se svým krajanem Iljou Kovalčukem, jenž se zranil v sobotním utkání se San Jose a v sestavě Thrashers chyběl.

"On je velmi důležitým článkem jejich týmu, rozený střelec a lídr. Je jasné, že jim v zápase chyběl. Ale tak to prostě je," poznamenal Ovečkin, jehož tým má v čele tabulky Jihovýchodní divize už sedmibodový náskok před Tampou.

Další vítězství, už šesté, na hřišti soupeře ukořistili Ďáblové z New Jersey, kteří porazili Boston 2:1 a ve venkovních zápasech mají stále stoprocentní úspěšnost. Vítězný gól vstřelil 86 sekund před koncem základní hrací doby Dainius Zubrus.

Ještě lepší zápasy odchytali ve čtvrtek Ilja Bryzgalov z Phoenixu a Pekka Rinne z Nashvillu, kteří si připsali čisté konto. Phoenix díky Bryzgalovovi porazil St. Louis 2:0 a zaznamenal šesté vítězství z posledních osmi zápasů, stejným výsledkem skončil i zápas Nashvillu s Chicagem.

Autor: