Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Heroický obrat. Karlovy Vary otočily čtyřbrankovou ztrátu a udolaly Spartu v prodloužení

Utkání 29. kola hokejové extraligy: HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha, 23. prosince 2020 v Karlových Varech. Zleva brankář Sparty Matěj Machovský a Jiří Černoch z Karlových Varů. foto: ČTK

Karlovy Vary - Hokejisté Karlových Varů vyhráli v předehrávce 29. kola extraligy doma nad Spartou 5:4 v prodloužení, přestože ještě v 45. minutě prohrávali 0:4. Dokonalý obrat Energie dovršil v čase 60:56 útočník Petr Koblasa. Pražané prohráli poprvé po sérii šesti vítězství.
  19:47aktualizováno  20:36

Od úvodního vhazování Sparta vyvinula tlak, který po 84 sekundách hry vyústil díky Tomáškově střele do odkryté branky ve vedoucí gól. Navýšit skóre mohl o minutu později Dvořáček, který však z bezprostřední blízkosti na Novotného nevyzrál.

Energie se k první nebezpečné akci dostala v páté minutě díky Flekově střele v přesilové hře. Ještě blíže ke vstřelení gólu byl Kohout, ale z levého kruhu nastřelil tyč Machovského branky. Nic to však nezměnilo na skutečnosti, že v úvodním dějství sparťané domácí tým přehrávali, což v 17. minutě po Jandusově nahození od mantinelu potvrdil tečí před brankou Řepík, který tak zvýšil na 2:0.

Druhá dvacetiminutovka byla podobná té první, Karlovarští se snažili a bruslili, ale větší příležitosti si vytvářela Sparta. Energii nepomohla ani hra v početní výhodě, naopak blíže ke vstřelení branky měl ve vlastním oslabení dvakrát Rousek a jen díky výborným zákrokům Novotného se stav nezměnil.

V 38. minutě po vyloučení Černocha za napadení a hráčské lavice za hlasité protesty trenéra Pešouta se Pražanům naskytla příležitost dvouminutové přesilovky pět na tři, kterou střelou mezi Novotného betony využil v čase 38:12 Tomášek a skóroval podruhé v utkání.

Když ve 44. minutě Dvořáček navýšil vedení Sparty na rozdíl čtyř branek, málokdo pochyboval o jednoznačném vítězství hostů. Domácí však předvedli ve zbývající patnáctiminutovce neuvěřitelný obrat. O minutu později první branku domácích, kterou vstřelil Kohout, ještě musel posvětit videorozhodčí.

V 48. minutě se Kohout trefil podruhé, když mu přesně přihrál Koblasa. Karlovarští dělali svou aktivitou Spartě problémy a po Hladonikově střele v 54. minutě snížili na rozdíl jediné branky. V euforii hrající Západočeši díky teči Kašeho po Půlpánově nahození za 47 sekund vyrovnali.

Utkání 29. kola hokejové extraligy: HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha,...
Utkání 29. kola hokejové extraligy: HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha,...

Hosté mohli vrátit vedení na svou stranu při vyloučení Pulpána, ale po dvouminutovém trestu pro Spartu za protesty trenéra Hořavy a následném faulu Dvořáka šli domácí do prodloužení s výhodou přesilové hry pěti proti třem. Tuto 38 sekund trvající výhodu sice Energie nezužitkovala, ale v pokračující klasické početní výhodě rozhodl Koblasa.

Autor: