Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Hertl ozdobil premiéru gólem, St. Louis rozhodlo ve třetím prodloužení

Sport

  7:30aktualizováno  9:33
NEW YORK - Český hokejista Tomáš Hertl se ve svém premiérovém utkání v play off NHL podílel gólem a asistencí na výhře San Jose 6:3 nad Los Angeles. Dvacetiletý útočník začal ve třetí formaci, přesto patřil s pěti střelami k nejaktivnějším hráčům čtvrtečního zápasu. Jeho krajan Martin Havlát se do sestavy Sharks nevešel, zůstal mezi náhradníky.

San Jose slaví gól. Uprostřed Hertl (48). foto: ČTK/AP

Hertl potvrdil svá slova, že má v souboji s kalifornským klubem dvojnásobnou motivaci. Chce se Kings sportovně pomstít za nešetrný zákrok útočníka Dustina Browna, po kterém musel v prosinci na operaci přetržených kolenních vazů a málem pro něho skončila sezona. "Je to osobní, chci je vyřadit. Nemám je rád," řekl před startem play off.

ČTĚTE TAKÉ

První úder zasadil český mladík soupeři ve 20. minutě, kdy na hranici brankoviště dorazil střelu Jamese Shepparda a zvýšil na 2:0. Náskok San Jose postupně narostl až na 5:0, přičemž u páté trefy v přesilovce si Hertl připsal asistenci.

Hosté se prosadili až v závěrečné části, kdy třemi brankami zápas zdramatizovali. Definitivní tečku udělal Brent Burns, jenž gólem do prázdné branky zpečetil výhru Sharks na úvod play off.

"Usnadnili jsme jim to, a proto je výsledek, jaký by měl být," reagoval po zápase kapitán hostů Brown. "Nezachytili jsme už začátek. Naše hra byla ospalá, ztráceli jsme puky a pouštěli je do přečíslení. Takový tým vás za to potrestá. Ani nepamatuji, kdy jsme naposledy udělali v první třetině tolik chyb a nabídli soupeři tolik brejků. A to samé ve druhé. Až ve třetí jsme se zvedli," dodal Brown.

Sestřih z utkání San Jose - Los Angeles

Hokejisté New Yorku Rangers zvítězili v prvním duelu série s Philadelphií 4:1. Klíčovým okamžikem bylo v 48. minutě za stavu 1:1 vyloučení Jasona Akesona, po jehož nešťastném zásahu vysokou holí se Carlu Hagelinovi spustila z úst krev. Faul, který byl oceněn čtyřmi trestnými minutami, potrestali Rangers dvěma góly. Skóre v závěru uzavřel symbolicky Hagelin.

"Trefil mě pěkně, ale kdykoli se něco podobného stane, jste ochotní to pro tým přetrpět. Zvláště v play off a za vyrovnaného stavu," reagoval Hagelin, zatímco autor zákroku byl zdrcený. "Chtěl jsem ho narazit, ale podjela mi noha a hokejka vyletěla nahoru. Bylo to nešťastné. Připadal jsem si hloupě, když z toho pak dávali góly," uvedl Akeson, který má v NHL odehrané jen tři zápasy.

Další příčinou prohry Flyers bylo, že soupeř eliminoval jejich elitní útok s Jakubem Voráčkem na křídle. Celá řada v zápase zaznamenala jen dvě střely. "Nevytvořili nic. Nestříleli, nenahazovali puk na branku, neútočili," zlobil se trenér Philadelphie Craig Berube. Na druhé straně byl hlavní postavou Brad Richards, jenž vstřelil vítězný gól a na další dva přihrál.

Zbylá dvě utkání čtvrtečního programu se rozhodovala až v prodloužení. V St. Louis dokonce až ve třetím, které ukončil ve 101. minutě domácí útočník Alexander Steen a zajistil týmu výhru 4:3 nad Chicagem. Blues vydřeli úvodní bod v sérii s obhájcem titulu, ačkoli ještě v předposlední minutě prohrávali 2:3.

Sestřih z utkání St. Louis - Chicago

Podle trenéra domácích Kena Hitchcocka, který na tiskové konferenci přivítal novináře pozdravem "dobré ráno", byl jazýčkem na vahách výkon brankáře Ryana Millera. Americký gólman pustil tři branky z prvních sedmi střel, ale od 18. minuty (stav 2:3) byl neprůstřelný. "Od druhé třetiny chytal fantasticky, on byl tím rozdílovým faktorem v zápase," podotkl na adresu Millera, jenž kryl 39 z 42 střel.

Namále mělo i Colorado, které doma udolalo v prodloužení Minnesotu 5:4. Hlavní zásluhu na úvodní výhře v sérii měl Paul Stastny, jenž čtrnáct sekund před koncem základní hrací doby srovnal skóre a v čase 67:27 vstřelil vítězný gól.

Skvělým zákrokem se blýskl i obránce Avalanche Erik Johnson, který při power play zachytil několik centimetrů před brankovou čárou puk směřující do prázdné klece. Vzápětí po jeho střele vsítil Stastny vyrovnávací gól. "Věříme ve svou sílu. Kvalita týmu se ukáže, když nehrajete svůj nejlepší hokej, a přesto dokážete zvítězit. A o to v play off usilujete," řekl po utkání trenér Avalanche Patrick Roy.

1. kolo play off NHL:

Východní konference 

  • NY Rangers - Philadelphia 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)
    Branky: 11. Zuccarello, 49. Richards, 50. Stepan, 56. Hagelin - 8. MacDonald. Střely na branku: 36:15. Diváci: 18.006.

Západní konference

  • St. Louis - Chicago 4:3 ve třetím p. (2:3, 0:0, 1:0 - 1:0)
    Branky: 5. Cracknell, 16. Tarasenko, 59. Schwartz, 101. Steen - 12. Oduya, 15. Seabrook, 19. P. Kane. Střely na branku: 52:42. Diváci: 19.423.
  • Colorado - Minnesota 5:4 p (1:1, 1:3, 2:0 - 1:0)
    Branky: 60. a 68. Stastny, 14. Landeskog, 35. O´Reilly, 48. McGinn - 16. Coyle, 32. Suter, 37. Haula, 39. Brodziak. Střely na branku: 31:33. Diváci: 18.074.
  • San Jose - Los Angeles 6:3 (3:0, 2:0, 1:3)
    Branky: 4. J. Thornton, 20. Hertl, 20. Marleau, 33. Torres, 37. Vlasic (Hertl), 60. Burns - 43. Muzzin, 47. Vojnov, 54. Lewis. Střely na branku: 33:33. Diváci: 17.562.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!