Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Hokej láká, dnes startuje play off

Sport

  9:12
PRAHA - V hokejové extralize jde do tuhého, dnes začíná play off, které představuje napínavé vyřazovacích bitvy, na jejichž konci bude známý hokejový mistr. Titul obhajuje pražská Slavia, ale podle odborníků jsou naděje všech osmi týmů skoro stejné. Očekávají tudíž vyrovnané série, podobně jako v loňském play off, kdy v obou semifinále i ve finále rozhodovaly až sedmé zápasy.

Plzeňský kapitán Straka se raduje, jeho protějšek z Třince Peterek i brankář Vojtek smutní. foto: ČTK

Už dnes vstoupí do čtvrtfinále Sparta, která díky síle kádru patří mezi největší favority. „Záleží na momentální formě. Myslím, že to bude dlouhá série,“ odhaduje před duely se Zlínem sparťanský trenér František Výborný. Jeho tým, před sezonou doplněný o hvězdy Davida Výborného, Martina Ručinského nebo navrátilce Broše s Kratěnou, v základní části neuchvátil. Navíc se zranil veterán Ručinský a jeho návrat na led se stále odkládá.

„Sparta je favorit, ale nikde není psáno, že musí uspět,“ usmál se zlínský kouč Zdeněk Venera. Ten se pokusí napravit nelichotivou bilanci. Zlín se Spartě postavil ve čtvrtfinále i v roce 2006 a 2007 a pokaždé prohrál. Navíc holešovický klub pak pokaždé bral titul. „Ale letos má Zlín jiný tým,“ varoval Výborný.

Nasadí Litvínov Šlégra?
I druhá série, která startuje dnes, je reprízou dřívějšího setkání a to dokonce loňského. Před rokem se radovali Karlovarští, které vedl vynikající brankář Lukáš Mensator. A série nadělala hodně zlé krve. „Víc jsme se tehdy starali o rozhodčí,“ povídal litvínovský kouč Jaroslav Hübl. Litvínov by mohl získat nečekanou posilu. Jiří Šlégr, který nedohrál poslední domácí zápas poté, co se nehybně zřítil k zemi, oznámil v pátek, že je v pořádku a že se chce vrátit k hokeji. O jeho startu se ale rozhodne až dnes. 

Play off dostalo punc jedné originality. Hned šestice týmů nasadí na klíčový post prvního brankáře nepříliš zkušené gólmany. Brankářská revoluce kotrastuje s faktem, že lídry týmů v útoku jsou zhusta veteráni ze zlatého Nagana: Reichel, Straka, Beránek....



MLADÉ JEDNIČKY V PLAY OFF:
Bude je drtit nemilosrdný tlak. Každá jejich chyba může tým poslat do temnoty v podobě konce sezony. A přitom většina z nich má občanský průkaz sotva pár let. V české extralize totiž během základní části došlo k revoluci na brankářských postech. Staré mazáky Hniličku, Čechmánka, Svobodu nebo Turka nahradili v čele statistik i na místech týmových jedniček mladíci. 

Furch, Sedláček, Štěpánek, to jsou nastupující hvězdy. První dva patří věkem ještě na střední školu a Furch ze Slavie se přitom postaví do branky úřadujícího mistra. „Talentovaný je hodně,“ říká o něm protřelý slávista Jaroslav Bednář, nejproduktivnější hráč základní části. „Uvidíme, jak se popere s tlakem play off.“ 

I jeho překvapuje množství mladých tváří pod brankářskou maskou. „Roztrhl se s nimi pytel,“ diví se Bednář. „Asi se manažeři přestali bát a nechají hrát mladý gólmany na úkor těch drahých starších. To je jedině dobře pro český hokej.“

 „Hodili je do vody“
O přínosu pro budoucnost českého hokeje hovoří i legendární brankářský trenér Josef Bruk, který vychoval Dominika Haška a nyní má pod palcem sparťanské gólmany. „Už dlouho jsme tohle potřebovali,“ pochvaluje si Bruk. Zatímco český hokej nad množstvím mladých brankářů slastně pomlaskává, kluby podstupují značné riziko. V nejdůležitějších zápasech sezony hraje psychika klíčovou roli a mladého brankáře může zloba zaplněných ochozů vylekat. 

Mladík, jenž podával skvělé výkony v základní části, může v zápasech play off fatálně selhat. „To se ukáže,“ přemýšlí Bruk. „Mladým věřím.“ Letošní play off tak může být velice vyrovnané, většina brankářů zažije boje o titul poprvé v roli jedničky. Výjimkou je pardubický Ján Lašák a karlovarský Lukáš Mensator, což dává jejich týmům mírnou výhodu. 

„Bude ale hodně záležet také na tom, jak komu pomůžou obránci. Jestli se na brankáře vykašlou a nechají ho v tom, tak to nepochytá ani Brodeur nebo Hašek,“ vysvětluje Bruk. Výhodou mladého brankáře může být naopak bezstarostnost. Jedinci se šťastnou povahou nepřijde na mysl, že na jeho postřehu závisí miliony od sponzorů pro další roky. „Jsem naprosto v klidu a na zápasy se Spartou se těším,“ říká například zlínský junior Jakub Sedláček. Už dnes vstoupí do ledové arény. „Hodili je do vody, tak musí plavat,“ podotýká Bruk.


Čtvrtfinálové dvojice:           
Litvínov – Karlovy Vary 
Dnes od 17.00 (ČT 2), druhý zápas zítra od 17.30.            
Sparta – Zlín                   
Dnes od 18.00, druhý zápas zítra od 17.00 (ČT 2)           
Slavia – Vítkovice              
Ve středu od 17.00 (ČT 2), druhý zápas ve čtvrtek od 18.15 
Pardubice – Plzeň               
Ve středu od 17.00, druhý zápas ve čtvrtek od 17.00 (ČT 2) .

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!